Νέο ξεκίνημα και φυτώριο για τη νέα γενιά στελεχών!

Εξι εικοσιτετράωρα μετά την επανεκλογή του ως προέδρου, με καθαρή και ισχυρή εντολή, ο Παπανδρέου με τον πλέον επίσημο τρόπο -από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου- δρομολόγησε την ριζική επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του επικείμενου Συνεδρίου το οποίο τελικά θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2008.

Παράλληλα έδωσε και το στίγμα του για το πώς θα πορευθεί, καθώς -και με αφορμή το επικείμενο Συνέδριο – προχώρησε στη διάλυση των οργάνων και στη συγκρότηση μεταβατικών (τις αμέσως επόμενες μέρες και μέχρι την εκλογή των νέων από το Συνέδριο), τα οποία όπως προανήγγειλε, θα στελεχωθούν, κυρίως από νέα πρόσωπα, αλλά και έμπειρα στελέχη. Κάλεσε επίσης τον κόσμο σε «αυτοοργάνωση» και έκανε λόγο, ορίζοντας τη στρατηγική του, για «νέο πλειοψηφικό ρεύμα με αριστερό προσανατολισμό, ριζοσπαστικό χαρακτήρα, πατριωτικές προτεραιότητες από νέους αναπτυξιακούς στόχους».

Πάντως έστειλε και ξεκάθαρο μήνυμα, πρωτίστως προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πως δεν πρόκειται πλέον να ανεχτεί διαφοροποιήσεις και διγλωσσία. Στελέχη, πάντως, του Βενιζέλου, στην ερώτηση πώς είδαν τις εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου δήλωσαν ότι η εκτίμησή τους είναι ότι ο Γιώργος δεν άλλαξε σε τίποτα και ότι αυτά που άκουσαν είναι μια από τα ίδια. Και αυτό σύντομα θα το διαπιστώσουν όλοι, έλεγαν… Ίσως να βιάζονται σε κρίσεις λόγω της ήττας!

Αντίθετα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που ήταν από τους τελευταίους που τάχθηκαν υπέρ του Γιώργου, έδειχνε ικανοποίηση για τις αλλαγές που άκουσε και έλεγε ότι ο Παπανδρέου ήταν πολύ καλός στη Βουλή, η ομιλία του ήταν πολύ καλά δομημένη και για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε να έχει οργανωμένο σχέδιο και θέσεις.

Οι μεταβατικές οργανωτικές αλλαγές έχουν ως εξής:

Το Εθνικό Συμβούλιο μετατράπηκε σε ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου), που θα έχει αποκλειστικά την ευθύνη για την προσυνεδριακή δουλειά και την ανανέωση δομών και προσώπων σε όλο το φάσμα του Κόμματος.

– Ορίζεται τις επόμενες μέρες με απόφαση του προέδρου Γραμματεία της ΚΟΕΣ. Στην ουσία αυτό το ολιγομελές όργανο θα αντικαταστήσει το διαλυθέν Πολιτικό Συμβούλιο και δεν πρόκειται να συμμετέχουν στελέχη με προηγούμενη κυβερνητική θητεία ή στελέχη που έχουν ρόλο στη Βουλή. Θα συγκροτείται κυρίως από νέα στελέχη. Πρόκειται για ένα όργανο με αρμοδιότητες και το οποίο όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, θεωρεί «απαραίτητη τη στελέχωσή της με πρόσωπα που έχουν την όρεξη, την ενέργεια, την επαφή με νέες προσεγγίσεις και αντιλήψεις, την απόσταση από την εξουσία και τη μεγαλύτερη επαφή με τον νέο κόσμο». Είπε ακόμα πως «βασικά κριτήρια συμμετοχής στη Γραμματεία θα είναι η έντονη παρουσία νέων, κοινωνικών στελεχών, στελεχών που δρουν στα κινήματα και στην αυτοδιοίκηση, στελεχών χωρίς κυβερνητική θητεία, χωρίς θεσμικό ρόλο στο Κοινοβούλιο, αλλά με έντονη πολιτική δράση.

– Ορίζει, τις επόμενες μέρες και για τη μεταβατική περίοδο μέχρι το Συνέδριο, Ομάδα Πολιτικού Συντονισμού, για την καθημερινή πολιτική παρουσία του κόμματος και η οποία θα συμπεριλαμβάνει και έμπειρα και νέα στελέχη. Πρόκειται επίσης για ένα ολιγομελές όργανο, με ευθύνη στον σχεδιασμό της πολιτικής και επικοινωνιακής δράσης, κάτι σαν «πρωινός καφές». Πρόκειται για μια ευέλικτη ομάδα που εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια τού εισηγούνταν διάφορα στελέχη, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου το απέφευγε. Η εμπειρία των 55 καυτών ημερών για την κούρσα της ηγεσίας, όπου και λειτουργούσε γύρω του μια τέτοια ομάδα, τον έπεισε τελικά για την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα της.

«Σήμανε η ώρα της ευθύνης, σήμανε η ώρα της ανατροπής. Με δημιουργικές προτάσεις που θα αποδεικνύουν ότι είμαστε διαφορετικοί, ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι η πολιτική αυτονομία μας είναι η υπέρβαση της κρίσης μας, η επιβεβαίωση της σχέσης μας με τον λαό, ο οδηγός μας στον άλλο δρόμο για τη δίκαιη κοινωνία και τη δυνατή Ελλάδα», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Τόνισε ότι δεσμευτική εντολή της 11ης Νοεμβρίου είναι συμβόλαιο τιμής και πως όπλο είναι η νέα ενότητα, μια ενότητα όχι επίπλαστη και επιφανειακή, αλλά πολιτική.

Πάντως ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αποφασισμένος (τόσο στη σύντομη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όσο και αργότερα στη Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου) να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο νωρίς και με νωπή την εντολή της 11ης Νοεμβρίου.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο έστειλε σαφές μήνυμα ότι «υπάρχουν ρόλοι για όλους», υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα σεβαστούν την «εντολή των πολιτών», των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ για μια «νέα πορεία, νέα συλλογικότητα και νέα ενότητα».

Έδωσε ταυτόχρονα έμμεση απάντηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο, η πρόσφατη παρέμβαση του οποίου για το θέμα του εκλογικού νόμου, ερμηνεύτηκε ως «διαφοροποίηση εντυπώσεων» από κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη. «Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε με μια νέα συλλογικότητα και μια νέα ενότητα οι οποίες να είναι βασισμένες σε πολιτικές συνθέσεις και όχι σε προσωπικές στρατηγικές», είπε με έμφαση.

Ωστόσο ο κ. Ευάγ. Βενιζέλος ζήτησε διευκρινίσεις για το εάν θα διαλυθεί το Πολιτικό Συμβούλιο και αν τα μέλη του θα έχουν ρόλο στη γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου. «Όλοι θα έχουν ρόλο», απάντησε ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να διευκρινίσει προς άρση παρεξηγήσεων: «Δεν το λέω επειδή θέλω ρόλο, αλλά για να το διευκρινίσουμε. Δεν με ενδιαφέρουν οι ρόλοι, αλλά το αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι ένα από τα μείζονα θέματα τα οποία πρέπει να απασχολήσει τα στελέχη του Κινήματος στη νέα αυτή πορεία είναι η αντίδραση στην προσπάθεια των εξωθεσμικών κέντρων «που θέλουν να παρέμβουν και να ελέγξουν τις εξελίξεις στο Κίνημά μας».

Στις σύντομες παρεμβάσεις τους οι άλλοι δύο υποψήφιοι, Ευάγ. Βενιζέλος και Κ. Σκανδαλίδης (οι μόνοι που πήραν το λόγο), συνεχάρησαν τον κ. Παπανδρέου για την εκλογή του και διαβεβαίωσαν ότι θα είναι όλοι στο πλευρό του για να διασφαλιστεί η ενότητα και η πορεία του Κινήματος.

«Δεν είμαστε απλώς υποψήφιοι, αλλά εγγυητές ενότητας και έτσι θα λειτουργήσω», δεσμεύτηκε ο Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι ευανάγνωστο ένθεν κακείθεν».

Επεσήμανε ακόμα πως «συμφωνώ με το πρόταγμα που είναι η αυτονομία της πολιτικής, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανοίξουμε πολλά θέματα, έχω θέσει κι εγώ αρκετά» και απευθυνόμενος στον Γ. Παπανδρέου του είπε : «Θα συμπράξω για την επιτυχία σου».

Από την πλευρά του ο Κ. Σκανδαλίδης, αφού συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου, ζήτησε «να πάμε ενωμένοι και γρήγορα στον λαό και με βάση την εντολή που πήραμε από τον λαό».

Πάντως και λίγο αργότερα στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε και πάλι μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί «διγλωσσίες» και διαφοροποιήσεις. «Ζητώ από όλους τους συντρόφους να σεβαστούν απόλυτα αυτήν τη διαδικασία εσωτερικού διαλόγου, αναβαθμίζοντας την εσωτερική πολιτική μας ζωή και αποτρέποντας την προς τα έξω διγλωσσία και σύγχυση που πολλοί επιζητούν για να μας πλήξουν», τόνισε χαρακτηριστικά.


Σχολιάστε εδώ