ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Δύσκολο εγχείρημα μοιάζει η «πράσινη»

ανάκαμψη

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που στάλθηκαν από τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, η ανάκαμψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει να είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Η ευφορία που επικράτησε τις πρώτες ώρες μετά την ψηφοφορία δεν είχε την ανάλογη συνέχεια και αυτό το κλίμα ήταν διάχυτο στη Βουλή όλη την εβδομάδα που πέρασε, όπου τίποτε δεν έδειχνε ότι κάτι είχε αλλάξει.

Είτε γιατί η νίκη του Γιώργου Παπανδρέου ήταν για τους περισσότερους προεξοφλημένη είτε γιατί οι περισσότεροι ήταν εξοντωμένοι από τον εμφύλιο που είχε προηγηθεί, οι «πράσινοι» βουλευτές δεν είχαν τη συμπεριφορά των πολιτικών που είναι έτοιμοι για ένα νέο ξεκίνημα.

Οι περισσότεροι ήταν επιφυλακτικοί και μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ενωτικός και αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές, τις οποίες, όμως, μετέθεσε για τον νέο χρόνο, όταν και θα γίνει το κομματικό συνέδριο.

————–*—————

Αγωνιά το «μπλοκ»

Βενιζέλου που θέλει

να μείνει ενιαίο

Ένα από τα χαρακτηριστικά που ήταν ευδιάκριτο αυτές τις μέρες στη συμπεριφορά των «πράσινων» βουλευτών ήταν η αμοιβαία καχυποψία που εκφραζόταν ένθεν κακείθεν, για την εξάλειψη των πρόσφατων αντιπαραθέσεων και του διχασμού σε «παπανδρεϊκούς» και «βενιζελικούς».

Οι πρώτοι δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το κατά πόσο όσοι ακολούθησαν τον θεσσαλονικέα δελφίνο θα επιλέξουν να δράσουν ως «κόμμα μέσα στο κόμμα», καθώς τους έβλεπαν στους διαδρόμους και στο εντευκτήριο να συζητούν μεταξύ τους σαν «κάτι να ετοιμάζουν».

Την ίδια ώρα, όσοι συντάχθηκαν με το στρατόπεδο των ηττημένων αγωνιούσαν για το μέλλον τους και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις αρκετοί είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να μείνει ενιαίο το μπλοκ που σχημάτισαν και να μη φυλλορροήσουν, με την τυχόν αποδοχή από ορισμένους αξιωμάτων που θα τους προταθούν.

————–*—————

Θετικές εντυπώσεις

από την παρουσία

της Λούκας Κατσέλη

Η ενασχόληση, πάντως, των πρωτοκλασάτων «πράσινων» με τη μάχη της ηγεσίας, αλλά και με τη διεκδίκηση των οφιτσίων που αναμένεται να μοιράσει ο επανεκλεγείς αρχηγός τους, δίνει μια σπάνια ευκαιρία σε νέους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να διακριθούν.

Το λέμε γιατί τις προηγούμενες ημέρες η νέα βουλευτής Επικρατείας Λούκα Κατσέλη, που ορίστηκε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ενήμερη για το αντικείμενο η έμπειρη καθηγήτρια των Οικονομικών, αλλά και με το πάθος της νέας πολιτικού, άσκησε τα καθήκοντά της με επιτυχία, προκαλώντας θετικά σχόλια απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Ήταν μια καλή απόδειξη ότι όποιος έχει κάτι να πει βρίσκει πάντα ευκαιρίες να προσφέρει στον κοινοβουλευτικό διάλογο.

Ας το έχουν υπόψη τους και άλλοι νέοι βουλευτές.

————–*—————

Επικαλούνται

το γερμανικό

για να επιβάλουν

το… αλβανικό

Του… συρμού ξαναέγινε το περίφημο γερμανικό εκλογικό σύστημα, το οποίο επαινείται από σχετικούς και άσχετους, με τους περισσότερους εξ αυτών να έχουν ως κοινό στοιχείο το ότι εκλέγονται χωρίς σταυρό ή έχουν σίγουρη την εκλογή τους, εφόσον καταργηθεί ο σταυρός.

Το λέμε αυτό γιατί αν πράγματι ήθελαν την εφαρμογή του γερμανικού, δεν είχαν παρά να συμφωνήσουν στην καθιέρωση της απλής αναλογικής, που είναι βασικό στοιχείο του συστήματος που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν.

Βέβαια όσοι το ξέρουν αυτό, ότι δηλαδή αν εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα τελειώνουν οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις και υποχρεωτικά θα πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, μιλάνε για παραλλαγή του γερμανικού, έχοντας ίσως κατά νου το αλβανικό σύστημα, που ξεκίνησε ως αντιγραφή του πρώτου και κατέληξε ως κακέκτυπό του.

Κι αυτό γιατί στην μεν Γερμανία κάθε κόμμα που ξεπερνάει το 5% ή κερδίζει τρεις από τις 299 μονοεδρικές περιφέρειες (που είναι οι μισές από τις συνολικές έδρες) εκλέγει τελικά στην Ομοσπονδιακή Βουλή όσους βουλευτές αντιστοιχούν στα παγγερμανικά ποσοστά του, στην Αλβανία δε, αλλά και αλλού όπου ισχύουν ανάλογες παραλλαγές, δεν συμβαίνει το ίδιο.

Για να μείνουμε στη γειτονική μας χώρα, αρκεί να πούμε ότι οι 100 από τις 140 έδρες της Βουλής τους είναι σε μονοεδρικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται βουλευτές με το πλειοψηφικό σύστημα (εκλέγεται όποιος υποψήφιος λάβει τις περισσότερους ψήφους, που κατά κανόνα θα είναι από ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα) και μόνον τις υπόλοιπες 40 μοιράζονται αναλογικά τα κόμματα.

Όπως φαίνεται, κι εδώ έτσι το εννοούν το γερμανικό πολλοί από τους θιασώτες του, που θέλουν οι 200 βουλευτές να εκλέγονται με το πλειοψηφικό και η αναλογική να ιχύει μόνο για τις 100 βουλευτές, κάτι που όχι μόνον μειώνει τη δύναμη των μικρότερων κομμάτων, αλλά και οι λίγοι βουλευτές που τελικά θα εκλέγονται από αυτά θα είναι βουλευτές χωρίς τοπικά ερείσματα, αφού δεν θα έχουν συγκεκριμένη περιφέρεια.

Αν είναι έτσι, να… λείπει το βύσσινο, λένε στην Αριστερά και μάλλον δεν έχουν άδικο.

————–*—————

Επιβεβαιώθηκε το

αδιέξοδο για την ψήφο των αποδήμων

Την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι ανοίγει η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και ακούγονται μεγαλεπήβολα σχέδια, τόσο από κυβερνητικούς όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση, για μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν απλό τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα οι απόδημοι Έλληνες.

Το αδιέξοδο που είναι γνωστό από την περασμένη άνοιξη, όταν η κυβέρνηση ετοίμασε ένα μη λειτουργικό νομοσχέδιο, για να μπορεί να κάνει τη σχετική εξαγγελία ο Πρωθυπουργός στο ταξίδι του στην Αυστραλία, επιβεβαιώθηκε και πάλι την Τρίτη στην Επιτροπή Αποδήμου της Βουλής, που ασχολήθηκε με το θέμα.

Η κυβερνητική πρόταση δεν βρίσκει σύμφωνους ούτε τους «γαλάζιους» βουλευτές και έτσι η σχετική διάταξη του Συντάγματος που ψηφίστηκε στην τελευταία Αναθεώρηση θα μείνει «κενό γράμμα», αφού αποκλείεται να επιτευχθεί η συναίνεση των 2/3 της Βουλής που χρειάζεται για να γίνει πράξη.

————–*—————

Θα τους τρελάνει όλους ο Καρατζαφέρης

Το έχουμε ξαναγράψει, αλλά θα το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά, αφού η διάθεση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, να εκπλήξει τους πάντες στη Βουλή με τις φαεινές του ιδέες δεν έχει τελειωμό.

Ακούστε τι σκέφθηκε ο… αθεόφοβος και το έριξε ως πρόταση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Βουλής: Να δοθούν σε αίθουσες της Βουλής -που τώρα έχουν αρίθμηση- τα ονόματα τριών εμβληματικών προσωπικοτήτων που διατέλεσαν βουλευτές με διαφορετικές παρατάξεις και δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Μιλάμε για τα ινδάλματα της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, του Κέντρου Αλέκο Παναγούλη και της Δεξιάς Παύλο Μπακογιάννη.

Άντε, έπειτα απ’ αυτό, να τον πει κανείς εκπρόσωπο της Ακροδεξιάς.


Σχολιάστε εδώ