Κλείσιμο καταστημάτων – διάλυση Διευθύνσεων – όργιο ευνοιοκρατίας – διαπλοκή
Η ανακοίνωση αναφέρεται στην αντίσταση των υπαλλήλων του υποκαταστήματος Κέρκυρας, με την κάλυψη του Εργατικού Κέντρου, και την αποτυχία του τοπικού βουλευτή Ν. Γεωργιάδη, που η κοινωνία τον… επιβράβευσε για τη θέση του να κλείσει το υποκατάστημα. Επίσης, καλεί σε αγώνα ενάντια σε όλους εκείνους που την τελευταία δεκαετία απαξίωσαν την τράπεζα και χωρίς όραμα και προοπτική την οδηγούν στην υπονόμευση του ρόλου της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως του εθνικά αναγκαίου ρόλου της, σε μια χώρα με πολλά ανοικτά εθνικά θέματα. Διαλύουν αυτό που αύριο θα χρειασθούν, μόνο και μόνο για τις καρέκλες και τα προσωπικά τους συμφέροντα, προς δόξαν του χρηματιστικού κεφαλαίου και των κάθε λογής πλυντηρίων μαύρου χρήματος.
Καθεστωτισμός, συνδιοίκηση
και διαπλοκή
Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Ο καθεστωτισμός και ο κυβερνητισμός, τον οποίο ανακάλυψαν προσφάτως ως αιτία για την απώλεια της κοινωνικής τους ψυχής οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ, έχει και όνομα και πρακτική μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Την εφαρμογή μιας κοινωνικά ανάλγητης πολιτικής από την εκάστοτε κυβέρνηση και μια ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος που προσπαθεί να την καταστήσει εύληπτη και εύπεπτη για τους εργαζομένους. Ολοκληρωτική απεικόνιση αυτής της κατάστασης έχουμε στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Φτάσαμε σε μια Τράπεζα όπου διαλύσανε ολόκληρες Διευθύνσεις (π.χ. Εμπορικών Συναλλαγών με την Αλλοδαπή), χωρίς να έχουν εντάξει με οργανωμένο και λειτουργικό τρόπο τη γνώση, την εμπειρία και τις τρέχουσες ανάγκες στη λειτουργία της υπόλοιπης Τράπεζας. (Η γνωστή Αναδιοργάνωση Κεντρικού.) Χιλιάδες υποθέσεις με σοβαρό οικονομικό περιεχόμενο έχουν φορτωθεί στις πλάτες δύο υπαλλήλων που αντικειμενικά δεν γνωρίζουν το σύνολο των αντικειμένων, γιατί οι μεγαλόσχημοι φρόντιζαν για οτιδήποτε άλλο εκτός από την Τράπεζα στο σύνολό της. Γι’ αυτούς όπως δεν είναι Τράπεζα τα Υποκαταστήματα και είτε κορμοί είτε κλαδιά τα αφήνουν να καούν, το ίδιο και οι Διευθύνσεις της παλιάς λεγόμενης Τράπεζας, μαζί με τους υπαλλήλους τους, αφήνονται στο περιθώριο… Εάν ξεσπάσει καμιά θύελλα, για παλιές εκκρεμείς υποθέσεις, θα αναζητήσουν τους υπευθύνους και πάλι στους κάτω. Οι μεγαλοσχήμονες της Τράπεζας απλώς διοικούν τις ανάγκες τους… Άλλοι έχουν αναλάβει τον ρόλο της εμπροσθοφυλακής της κυβέρνησης τρομοκρατώντας τους θεωρητικά αδύναμους της κοινωνίας και άλλοι έχουν πάρει από δύο ή τρεις Διευθύνσεις, λες και δεν υπάρχουν άλλοι ικανοί συνάδελφοι. Εκτός και εάν επιβάλλουν στην πράξη τον θεσμό του Γενικού Διευθυντή… Συγχρόνως, δεν αρκούνται στη μηχανή που ήδη άνοιξαν με την επιπλέον παραμονή τους για έναν χρόνο. Προετοιμάζουν επέκταση της παραμονής τους και πέραν του ορίου ηλικίας της υποχρεωτικής εξόδου των 63 χρόνων! Να συζητούσαν την οικειοθελή παραμονή και πέραν του ορίου των 60, των συναδέλφων που δεν θεμελιώνουν συντάξιμη υπηρεσία στην Τράπεζα, να λέγαμε μπράβο. Δείχνουν κοινωνική ευαισθησία. Αλλά να έχουνε τριανταπέντε και σαράντα χρόνια στην Τράπεζα και από αυτά να είναι δέκα και πλέον χρόνια Διευθυντές και να θέλουν παράταση. Έλεος, ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ…
Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, οι συνδιοικούντες την ΤτΕ αισθάνονται ως φαμίλια. Ανταλλάσσουν άσφαιρα πυρά με χαρακτηρισμούς προς λαϊκή κατανάλωση ή ανταλλάσσουν ρόλους στις εκάστοτε συζητήσεις και αντικαθιστά η μια πλευρά την άλλη. Η Διοίκηση κάνει ʽʽσυνδικαλισμόʼʼ και ο συνδικαλισμός παριστάνει ʽʽτη Διοίκησηʼʼ! Χαρακτηριστική η περίπτωση της Κέρκυρας. Η Διοίκηση δέχεται να συζητήσει το θέμα για συμφωνία και νέα απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, αλλά ο συνδικαλισμός, που στα λόγια αναγνωρίζει το δικό του έγκλημα της Κέρκυρας, αρνείται υπεραμυνόμενος της συμφωνίας! Και αν τυχόν προκύπτουν και ερωτήματα εκτός γραμμής, όπως συνέβη στην πρόσφατη συνάντηση για το Ταμείο Υγείας (έχει έρθει η Διοίκηση σε επαφή με την κυβέρνηση για να θέσει και πάλι το θέμα αυτό σήμερα όταν άνοιξε ήδη το γενικότερο Ασφαλιστικό ή μπορεί «να πάμε για μαλλί και να βγούμε κουρεμένοι»), απαγορεύεται στον εκπρόσωπο της Διοίκησης να απαντήσει! Φυσικά η αποχώρηση του εκπροσώπου μας από τη συνάντηση ήτανε ΑΜΕΣΗ. Στο θέατρο και τις μεθοδεύσεις των διαπλεκομένων, που έχουν απαξιώσει πλήρως θεσμούς και λειτουργίες, καταβαραθρώνοντας την εργασιακή αξιοπρέπεια και την αξιοκρατία μέσα στην Τράπεζα, δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουμε. Δεν επιλέγουμε «τον αργό θάνατο» μέσω της συνδιοίκησης – συνδιαχείρισης προς όφελος των διαπλεκομένων, αλλά τη σκληρή αλήθεια όποια και εάν είναι αυτή και την αντιμετώπισή της με ΕΝΟΤΗΤΑ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑ. Δεν μπορεί κανείς να ανέχεται τόση υποκρισία και φαρισαϊσμό. Δεν μπορεί π.χ. να βλέπουμε σήμερα τους συνυπεύθυνους για τον εμπαιγμό των συναδέλφων στο θέμα των προαγωγών των υποδιευθυντών να βγαίνουν και να παριστάνουν τις κλαίουσες Μαγδαληνές! Τόσους μήνες πού ήτανε κρυμμένοι; Δεν συμμετείχαν στην επιτροπή προαγωγών;