ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΙΚΑ ΑΠΟ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ χωρίς αναλογιστικές μελέτες

ίτε η κυβέρνηση οδηγεί το ΙΚΑ σε χρεοκοπία, αν προχωρήσει σε ενοποιήσεις Ταμείων χωρίς να προηγηθούν οι αναλογιστικές μελέτες και ο επιμερισμός του κόστος για καθένα από αυτά, όπως προβλέπει ο ν. 3029/02, εξέλιξη που μόνο με τροποποίηση του νόμου μπορεί να υπάρξει, είτε η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι άμεση, καθώς και τώρα να ξεκινήσει η σύνταξη των αναλογιστικών μελετών, υπολογίζεται πως απαιτείται τουλάχιστον ένα 6μηνο για την ολοκλήρωσή τους. Υπενθυμίζεται πως με βάση τον ν. 3029/02 η ενοποίηση των Ταμείων ξεκινά από 1.1.2008. Επιπλέον:

O επίμαχος νόμος προβλέπει μάλιστα πως οι ασφαλισμένοι κάθε Ταμείου «πάνε» στο ΙΚΑ με τα δικαιώματά τους και αυτό γιατί πολλά Ταμεία καταβάλλουν εισφορές (εργοδοτικές και εργατικές) περίπου διπλάσιες από τις αντίστοιχες εισφορές που καταβάλλονται στο ΙΚΑ. Για παράδειγμα στο ΤΑΠ/ΟΤΕ οι εργοδότες καταβάλλουν 24%, οι εργαζόμενοι 14%, ενώ στο ΙΚΑ οι αντίστοιχες εισφορές είναι 13,25% και 6,75%. Και ενώ στην Ευρώπη η αναλογικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών είναι δεδομένη, στη χώρα μας αυτό που διαφαίνεται είναι η περιστολή των δικαιωμάτων και η «ισοπέδωση προς τα κάτω» όλων των ασφαλισμένων… Να σημειώσουμε σχετικά πως το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εσωτερικής (εντός του συστήματος) διευθέτησης των προβλημάτων βιωσιμότητας ξεκίνησε από τον «νόμο Σιούφα» του 1992, ακολούθησε ο «νόμος Ρέππα» και τώρα επιχειρείται και πάλι τη «λύση» να δώσουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι… Και ενώ «η συμπληρωματικότητα» των νόμων συνεχίζεται, υπενθυμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ του 1993 θα καταργούσε τον νόμο Σιούφα, η ΝΔ του 2002 δεν ψήφισε τoν ν. 3029/02 τον οποίο το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να στηρίζει και τώρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση προεξοφλείται πως θα αντιταχθεί στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ενοποίηση Ταμείων

Ουδείς γνωρίζει το κόστος που προκύπτει από την ενοποίηση Ταμείων και μάλιστα η ΓΣΕΕ αναζητά τα (στοιχεία εκείνα που θα τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό της πως πρόκειται για ιλιγγιώδες ποσό το οποίο, εφόσον ευοδωθούν τα κυβερνητικά στοιχεία, θα κληθεί να καλύψει το ΙΚΑ. Αυτό τονίζει στο «ΠΑΡΟΝ» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης. Ήδη 7 μόνο ταμεία με την ενοποίηση τους, «μεταφέρουν» στο ΙΚΑ ετήσιο έλλειμμα περίπου ενός δισ. ευρώ.

Ο Γ. Κουτρουμάνης, πρόεδρος των εργαζομένων στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, σχετικά με τις ενοποιήσεις των Ταμείων τονίζει τα εξής:

l Οι ενοποιήσεις των Ταμείων είναι μια επιλογή αναγκαία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι από μόνες τους οι ενοποιήσεις αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των συγκεκριμένων Ταμείων. Το αντίθετο μπορεί να συμβεί, εάν δεν τηρηθούν ορισμένοι κανόνες που είναι κρίσιμοι για τις επιλογές αυτές. Μέχρι σήμερα όσες ενοποιήσεις έγιναν δεν είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, το 2007 ενοποιήθηκαν στο ΙΚΑ το ΤΣΠ της Αγροτικής Τράπεζας και το Ταμείο των εργαζομένων στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΤΑΥΣΟ). Και στις δύο περιπτώσεις, το ΙΚΑ είναι εκείνο το οποίο ανέλαβε το μεγάλο βάρος και το έλλειμμα που μετέφεραν αυτά τα Ταμεία. Ούτε το κράτος ούτε οι επιχειρήσεις έδωσαν την παραμικρή ενίσχυση στο ΙΚΑ για τις υποχρεώσεις που ανέλαβε.

Απομένουν πέντε ακόμη Ταμεία που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα πρέπει το αργότερο μέχρι την 1/1/2008 να έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ. Πρόκειται για το ΤΑΠ-ΟΤΕ, το ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, το ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, το Ταμείο των εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική και το ΤΣΠ της Εθνικής Τράπεζας. Όλα αυτά τα Ταμεία, μαζί με τα δύο προηγούμενα που έχουν ήδη ενοποιηθεί στο ΙΚΑ, παρουσιάζουν ένα σημαντικά μεγάλο ετήσιο έλλειμμα κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι και εάν θα πληρώσουν το Δημόσιο και οι επιχειρήσεις για να καλυφθεί το συγκεκριμένο έλλειμμα.

Πάντως, η μεταφορά του ελλείμματος αυτού στο ΙΚΑ είναι μια επιλογή καταστροφική για το μέλλον όχι μόνο του ΙΚΑ αλλά και του ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα.

l Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως «εργαλείο» τον νόμο Ρέππα και θα τον επεκτείνει. Αυτό προκύπτει από το γεγονός πως ο ν. 3029/02 προβλέπει την ενοποίηση-ένταξη οκτώ Ταμείων (των λεγόμενων ειδικών) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ενώ η κυβέρνηση μιλά τώρα για όλα τα Ταμεία, καθώς σκοπεύει στη δημιουργία μόνο πέντε Ταμείων κύριας σύνταξης.

Ως προς το επικουρικά ταμεία, ο ν. 3029/02 προβλέπει συμφωνία των μερών για να προχωρήσει η ενοποίησή τους. Και ακόμη, αν δεν συμφωνήσουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές, αρκεί μια απλή υπουργική απόφαση που καθορίζει εν λευκώ τους όρους και προϋποθέσεις συγχώνευσής τους.

Είναι αυτονόητο πως η ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, που προετοιμάζεται για σκληρές κοινωνικές αντιπαραθέσεις, οφείλει «πριν φτάσει ο κόμπος στο χτένι» να πάρει αποστάσεις από τον ν. 3029/02 που τον στήριξε κατά την ψήφισή του. Για να μπορεί τώρα με αξιοπιστία να ηγηθεί των κινητοποιήσεων που θα ξεσπάσουν με τη διατύπωση των πρώτων συγκεκριμένων μέτρων της κυβέρνησης… Η ΔΑΚΕ, το ΠΑΜΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση δεν έχουν διλήμματα, καθώς είχαν αντιταχθεί με σφοδρότητα στην ψήφιση του επίμαχου νόμου.


Σχολιάστε εδώ