Και πάλι ο λόγος για τα Σκόπια

Μου αρκούν τα κραυγαλέα δεδομένα της αναίσχυντης παραχάραξης της Ιστορίας μας (που την υιοθετούν κυνικά οι ισχυροί και πάμπολλοι ανίσχυροι της γης), καθώς και δύο εξωφρενικά γεγονότα που ήρθαν να προστεθούν αυτές τις μέρες στις συνεχιζόμενες προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας. Προκλήσεις βάναυσες και ιταμές, που μένουν –ω του αίσχους μας!– αναπάντητες. Η συμβιβαστική διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, με… πρωτομάστορα το γνωστό τσιράκι των Αμερικανών στην κορυφή του υπουργείου των Εξωτερικών, εξοργίζει, με μοναδική εξαίρεση τη χούφτα ενίων «προοδευτικών» της συμφοράς, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Το πρώτο εξωφρενικό γεγονός έχει να κάνει –την ίδια στιγμή που μας κοίμιζαν οι… μεγάλοι μας σύμμαχοι πως θα παρέμβουν θετικά στην επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης για το ΟΝΟΜΑ των Σκοπίων– με εχθρική δήλωση του κ. Νίκολας Μπερνς, νυν υφυπουργού Εξωτερικών και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της Υποεπιτροπής Ευρώπης, που υπόκειται στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Συγκεκριμένα, ο ευειδής και ντυμένος πάντοτε στην τρίχα κ. Μπερνς δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι δεν μπορεί να παρεμποδιστεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας για το όνομα». Και πρόσθεσε ότι «ορισμένοι στην Ελλάδα εγείρουν την πιθανότητα του βέτο, εάν δεν λυθεί το θέμα του ονόματος», πράγμα το οποίο δεν βρίσκει τη δική του… συγκατάθεση… Για να γλυκάνει το χάπι, δεν παρέλειψε να ζητήσει από τα Σκόπια –διπλωμάτης γαρ εις τον κύβον– «να δείξουν ευελιξία και κατανόηση στις ελληνικές ευαισθησίες, επιδιώκοντας συμβιβαστική λύση»… Λόγια παχιά, γνωστής ούσης της αδιαλλαξίας του θρασύτατου κρατιδίου.

Το δεύτερο επίσης εξωφρενικό γεγονός του όχι μόνο θρασύτατου, αλλά και πολυπράγμονος, κρατιδίου είναι η αποστολή στα κατεχόμενα σκοπιανών επισήμων, για να παραστούν στα πανηγύρια με αφορμή την 24η επέτειο «ίδρυσης» του ψευδοκράτους! Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής της σκοπιανής αντιπροσωπείας ήταν ο κ. Κλζούσεφ –γλωσσοσπάστης το επώνυμό του, μολονότι… απόγονος των αρχαίων Μακεδόνων– σύμβουλος του πρωθυπουργού της χώρας του, πρόεδρος του κέντρου στρατηγικών μελετών της Ακαδημίας Επιστημών των Σκοπίων και μέλος του Πρακτορείου Εξωτερικών Επενδύσεων.

Ο εν λόγω κύριος (με τίτλους να φάνε και οι κότες) κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δημιουργεί προβλήματα στη χώρα του. Ποια, αλήθεια; Μήπως τις ζωογόνες και αφειδείς οικονομικές ενέσεις που της προσφέρει και τη δωρεάν πρόσβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης; Όμως, δεν αρκέστηκε στις επικρίσεις τις σχετικές με τη χώρα του. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δημιουργεί προβλήματα τόσο στην Τουρκία όσο και στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Κλζούσεφ έγιναν έπειτα από συνάντηση που είχε με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών των κατεχόμενων κ. Τουργκάι Αβτζί. Ο τελευταίος φρόντισε να τονίσει, ύστερα από τα λεχθέντα του εκ Σκοπίων επισκέπτη του, ότι «παρά τις αντιδράσεις των Ελληνοκυπρίων, οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν σχέσεις με άλλα κράτη και θα προχωρήσουν σε άνοιγμα διπλωματικών αντιπροσωπειών». Και πρόσθεσε: «Για τον σκοπό αυτόν θα επισκεφθώ σύντομα τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”». (Μάλιστα. Τρέμε, κόσμε! Η στενή συνεργασία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» με τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα συντρίψει τους… αναιδείς γείτονες!)

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν (και ίσως δικαιωθούν νωρίτερα από κάθε πρόβλεψη) ότι το κρατίδιο των Σκοπίων ΕΙΝΑΙ ΘΝΗΣΙΓΕΝΕΣ. Οι αλβανοί κάτοικοι του κρατιδίου αυξάνονται και πληθύνονται σαν τα κουνέλια –το «Ποντίκι» ισχυρίζεται ότι έχουν φτάσει ήδη το 40% του πολυεθνικού πληθυσμού του– και λοξοκοιτάζουν προς το Κοσσυφοπέδιο… Η σημερινή ισχύς τους είναι σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη που διέθεταν κατά τον εμφύλιο του 2001. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίες οι καθημερινές συγκρούσεις των κρατούντων στα Σκόπια με ένοπλους Αλβανούς τις τελευταίες εβδομάδες. Γεγονός που το γνωρίζουν οι Αμερικανοί και γι’ αυτό δεν αποκρύπτουν ότι «η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν πληροί ακόμη τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ». Άλλο, εντελώς άλλο, ζήτημα η στάση της Αθήνας, που ευθυγραμμίζεται με τους Αμερικανούς και επαφίεται στο σκεπτικό τους –κακώς, κάκιστα!– χάνοντας ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ. Το έχω ξαναγράψει και θα εξακολουθήσω να το επαναλαμβάνω μέχρι να το αντιληφθεί η κυβέρνηση: Ο ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΙΣΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ. Και μάλιστα ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ.

Είτε αποδειχθεί, όπως σημείωσα παραπάνω, θνησιγενές το κρατίδιο των Σκοπίων είτε όχι, η Ελλάδα οφείλει να το αντιμετωπίζει για παν ενδεχόμενο ΩΣ ΑΠΕΙΛΗ. Διότι, οι αδύνατοι είναι ιδιαίτερα ύπουλοι. Και αυτό είναι κανόνας εμπειρικά επαληθευόμενος σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο.

Οι καιροί, άλλωστε, αλλάζουν αναφορικά με τις διαθέσεις και κυρίως τα συμφέροντα των κρατών –αδιάφορο αν πρόκειται για μικρά ή μεγάλα κράτη– τόσο όταν γίνεται προβολή των φανερών ή συγκεκαλυμμένων επιδιώξεών τους στο μέλλον όσο και όταν, με αναδρομή στο παρελθόν, συγκρίνεται η αλλοτινή πολιτική τους σε σχέση με την παρούσα. Με βάση την εκδοχή της αναδρομής στο παρελθόν, κλασικό παράδειγμα εκ διαμέτρου αντίθετης πολιτικής στάσης αποτελούν οι ΗΠΑ. Οι οποίες το 1945 εκόπτοντο υπέρ της Ελλάδος και ένιωθαν αποστροφή για το μακεδονικό έθνος.

Πριν από πολλές δεκαετίες ο αείμνηστος Μάριος Πλωρίτης είχε αναφερθεί πρώτος στον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Έντουαρντ Στετίνιους, ο οποίος είχε δώσει εντολή στις διπλωματικές και προξενικές υπηρεσίες της χώρας του να θεωρούν κάθε λόγο για μακεδονικό έθνος ανυπόστατη προπαγάνδα «που δεν στηρίζεται σε καμία πολιτική ή ιστορική πραγματικότητα και αποτελεί πιθανή πρόφαση για επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδος». (Δεν θυμάμαι αν ο Μάριος Πλωρίτης είχε αντλήσει τα στοιχεία για τις εντολές του Στετίνιους από τον βρετανό ιστορικό Νίκολας Χάμοντ και αν τον είχε επικαλεστεί. Το θυμούνται όμως άλλοι.) Γιʼ αυτό παραθέτω, κλείνοντας, από τρίτο χέρι –«Έθνος», «Ελευθεροτυπία» (Γ. Τριάντης) και η αφεντιά μου ως αντιγραφέας– τα ακόλουθα:

«Ο Νίκολας Χάμοντ ήταν βρετανός ιστορικός και επιφανής ελληνιστής. “Ενώ εμείς γεννηθήκαμε Έλληνες, αυτός θέλησε να γίνει Έλληνας και το κατάφερε”», είχε πει για τον Χάμοντ ο Θάνος Βερέμης. Ο Χάμοντ, λοιπόν –μας θυμίζει το «Έθνος»– δήλωσε το 1992 ότι “η αναγνώριση της Δημοκρατίας των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία συνιστά βιασμό της ιστορικής αλήθειας”. Ο ίδιος είχε δηλώσει το 1945 ότι ο Τίτο κατασκεύασε μια βόμβα στη Μακεδονία» και αναφέρθηκε διεξοδικά στις προηγηθείσες εντολές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Στετίνιους, οι οποίες καταλήγουν με την εντυπωσιακή και κατηγορηματική φράση: «Η κυβέρνησή μας θα θεωρήσει υπεύθυνη όποια κυβέρνηση ή ομάδα κυβερνήσεων ανεχθεί ή ενθαρρύνει πράξεις δήθεν μακεδονικών δυνάμεων κατά της Ελλάδος».

Διαφορετικές τότε οι διεθνείς συγκυρίες, θα μου πείτε. Σύμφωνοι. Όμως και από τη σημερινή οπτική γωνία να δει κανείς το πράγμα, παραμένει η τραγική ειρωνεία.


Σχολιάστε εδώ