Καβγάς για το πάπλωμα…

«Μήλον της Έριδος» μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, αυτήν τη φορά, ο εκλογικός νόμος και οι αλλαγές που χρειάζεται και πρέπει να γίνουν προκειμένου να καταστεί –όπως λέγεται– πιο εύρυθμη η λειτουργία του πολιτεύματος. Και το κυριότερο – να κάνει πιο… εύκολη τη ζωή της εκάστοτε κυβέρνησης. Μοναδικό σημείο σύγκλισης των κομμάτων είναι ότι το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα «ασθενεί» και πρέπει να αλλάξει. Διαφωνούν όμως στους τρόπους θεραπείας.

Κοινώς… άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη.

Η κυβέρνηση, υπό το… βάρος της οριακής αυτοδυναμίας που έχει μετά τις πρόσφατες εκλογές, προκρίνει το ελληνικό μοντέλο: Επιμένει ότι οι μόνες αλλαγές που μπορούν να γίνουν στην παρούσα φάση πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της κυβερνητικής παράταξης, ώστε με μια πιο ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου της χωρίς συμβιβασμούς, αναταράξεις και παλινωδίες. Για τον λόγο αυτό, στο σχέδιο νόμου που βγάζει-βάζει στο συρτάρι του ο Π. Παυλόπουλος, βασική πρόβλεψη αποτελεί η αύξηση κατά 10 έδρες (από 40 σε 50) του «μπόνους» για το πρώτο κόμμα. Ταυτόχρονα προβλέπει ότι το «μπόνους» αυτό δεν ισχύει σε περιπτώσεις κυβερνητικού συνασπισμού, θέλοντας να αποτρέψει μια ενδεχόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ –διά στόματος Γ. Παπανδρέου– τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης του «γερμανικού μοντέλου», μικτό σύστημα με λίστα, βουλευτές Επικρατείας, μονοεδρικές περιφέρειες, σύστημα που δείχνει από δαιδαλώδες μέχρι ανέφικτο με τα σημερινά δεδομένα και όπως είναι διαμορφωμένη η διοικητική δομή της χώρας. Τα δύο κόμματα της Αριστεράς δεν έχουν ιδιαίτερα άγχη, ζητούν –διαχρονικά– την καθιέρωση της απλής αναλογικής και… έχουν καθαρίσει! Το ότι αυτός ο πολιτικός καβγάς ελάχιστα απασχολεί τους πολίτες, ευκόλως εννοείται. Έχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα. Ασφαλιστικό, ακρίβεια, ανασφάλεια. Άλλωστε, οι όποιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο δεν θα ισχύσουν στις επόμενες εκλογές, αλλά τις μεθεπόμενες. Κατά το 2014 δηλαδή.

«ΠΟΛΩΣΗ»

Η ανάδειξη νέου αρχηγού –που ήταν και… παλιότερα– του ΠΑΣΟΚ, αλλάζει, υποτίθεται, τα δεδομένα (και) για την κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός ως προς την τακτική που θα ακολουθήσει στη δεύτερη θητεία του ο Γ. Παπανδρέου, έσπευσαν μάλιστα (αποκαλύπτοντας τις βαθύτερες ανησυχίες τους…) να προδικάσουν ότι θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους, με εκδηλώσεις λαϊκισμού. Κι αυτό στην προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να ισχυροποιήσει τη θέση του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας έτσι στην πράξη ότι… ωρίμασε και άλλαξε. Πάντως στην κυβέρνηση βλέπουν και τη θετική πλευρά της υπόθεσης: Αν το ΠΑΣΟΚ κινηθεί με μια συγκρουσιακή λογική, σημειώνουν, αυτό θα συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, περιορίζοντας στο ελάχιστο το φαινόμενο των διαφωνιών.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, υιοθετώντας τη σχετική πρόταση του πρωθυπουργικού συμβούλου Γ. Λούλη, μπαίνει σε καθεστώς εργασιοθεραπείας. Τις προηγούμενες ημέρες έριξε στο τραπέζι του διαλόγου –ταυτόχρονα– Ασφαλιστικό, εκλογικό νόμο, αναθεώρηση του Συντάγματος. Τρία θέματα για τα οποία προσδοκά ότι θα προκληθούν «αναταράξεις» στο πολιτικό σκηνικό και φυγόκεντρες τάσεις στο ΠΑΣΟΚ. Κάτι που φαίνεται να επιτυγχάνει κατʼ αρχάς στο ζήτημα του εκλογικού νόμου. Οι απόψεις που εξέφρασε ο Β. Βενιζέλος αποκλίνουν της «γραμμής Παπανδρέου» και όπως αναμενόταν προκάλεσαν δυσφορία, απορίες και ερωτηματικά για τις «επόμενες κινήσεις» του. Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, δεν ξεχνούν την τέχνη της επικοινωνίας. Έτσι ο Κ. Καραμανλής στην επιστολή τον προς τον Γ. Παπανδρέου, εκτός από τα συγχαρητήρια για την επανεκλογή του, απευθύνει πρόσκληση για συνεργασία σε κρίσιμα θέματα. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η απάντηση θα είναι αρνητική.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Γ. Παπανδρέου μηδένισε το κοντέρ του ΠΑΣΟΚ. Έβαλε στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας τα προηγούμενα 3,5 χρόνια και ανήγγειλε ότι «κάνουμε μια νέα αρχή». Στέλνοντας μήνυμα, τόσο προς την πλευρά της κυβέρνησης όσο και προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ότι κατά τη δεύτερη αυτή θητεία του τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Ή, τουλάχιστον, τίποτα δεν θα μοιάζει με το πρόσφατο παρελθόν. Επιχειρώντας να αποτρέψει τη δημιουργία κλίματος εσωστρέφειας, αφʼ ενός υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η αντιπολίτευση στην «κυβέρνηση της Δεξιάς», αφʼ ετέρου φρόντισε να διαψεύσει φήμες προερχόμενες από τους λεγόμενους «υπασπιστές» του για προγραφές και καρατομήσεις διαφωνούντων στελεχών. Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι από τις εκλογές η εντολή ήταν σαφής, ισχυρή και δεσμευτική για όλους και πως η απόφασή του είναι να κινηθεί μακριά από πρακτικές που διέπονται από αλαζονείες και πελατειακές λογικές.

Όλοι κατάλαβαν ότι με τις φράσεις του ουσιαστικά «φωτογράφιζε» τον κ. Βενιζέλο και τους περί αυτόν, στην περίπτωση που σκοπεύουν να συγκροτήσουν «ρεύμα» στο ΠΑΣΟΚ, ήτοι κόμμα μέσα στο κόμμα.

Όπως αναμενόταν, ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στην υπόθεση των «εξωθεσμικών κέντρων» και εκδοτικών συγκροτημάτων, που είχε κάνει «σημαία» κατά την προεκλογική περίοδο, για να υπενθυμίσει ότι απλώς κερδήθηκε μια μάχη, ο πόλεμος όμως συνεχίζεται κανονικά! Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίου επανίδρυσης, όπως το χαρακτήρισε, για τις αρχές του 2008, πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο, με αλλαγές προσώπων στα όργανα. Κατά κοινή ομολογία το «μεγάλο στοίχημα» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι η διαχείριση προσώπων και καταστάσεων, από την οποία θα εξαρτηθεί η «ομαλή πορεία» του κόμματος. Εξελέγη, εκ νέου, αρχηγός με τη στήριξη ενός μεγάλου τμήματος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει ωστόσο με τις κινήσεις και την πολιτική του να γίνει αρχηγός του όλου ΠΑΣΟΚ. Το οποίο, κατά κοινή ομολογία, η εκλογική διαδικασία άφησε βαθειά διχασμένο.

ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΛΕΝΕ…

Η συγχώνευση Ταμείων θα είναι κατά τα φαινόμενα βασικός άξονας των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση. Ο σχετικός διάλογος εξελίσσεται εν μέσω φημών για δυσβάστακτα μέτρα, όπως π.χ. περικοπή των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κ.ά. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στο τραπέζι του διαλόγου καταθέτοντας προτάσεις που απέχουν κατά πολύ των κυβερνητικών προθέσεων, ενώ ο κ. Παπανδρέου προειδοποιεί για «μάχη εντός και εκτός Βουλής». Απέχουν πάντα ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς θεωρούν προσχηματικό τον διάλογο, καταγγέλλουν ότι από την ενοποίηση των Ταμείων θα υπάρχουν επιπτώσεις στις συντάξεις και προαναγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις αλά… Γαλλίας!

Η κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται να προωθήσει τις αλλαγές, ενώ για την ενοποίηση των Ταμείων υποστηρίζει ότι εφαρμόζει τον νόμο Ρέππα, ο οποίος είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση Σημίτη. Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός Β. Μαγγίνας «δεσμεύεται» ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή θα αποκατασταθούν πολλές από τις αδικίες του ασφαλιστικού συστήματος. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι εκφράζουν επιφυλάξεις για τις συνέπειες των προωθούμενων αλλαγών.

ΜΕΤΩΠΑ

Ενενήντα χρόνια ζωής κλείνει το ΚΚΕ και με την ευκαιρία αυτή η γραμματέας του Αλ. Παπαρήγα κατέθεσε πρόταση για τη συγκρότηση ενός… αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, ως της μόνης προοπτικής για την ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Στον Περισσό εκτιμούν ότι η επανεκλογή του Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να ωφελήσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ για την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε η κ. Παπαρήγα είπε χαρακτηριστικά ότι «έκαναν μια τρύπα στο νερό»! Όσο για την πρόταση του κ. Αλαβάνου για συνεργασία σε σημαντικά ζητήματα, το ΚΚΕ «αντεπιτέθηκε» λέγοντας ότι η πρόταση απευθύνεται κατά βάση στο ΠΑΣΟΚ, αφού τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύονται κυβερνητικές θέσεις. Και για να μην… ξεχνιόμαστε, το ΚΚΕ διευκρίνισε ότι με την πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά βάθος συμβάλλει στη διατήρηση του δικομματισμού.

Από την πλευρά του ο κ. Αλαβάνος εκδήλωσε τις… οικολογικές ανησυχίες του. Πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου μπήκε στη βάσανο να συναντηθεί με τον νομάρχη Π. Ψωμιάδη, και ζήτησε την παρέμβαση του κράτους, της κυβέρνησης δηλαδή, για να περιορισθούν οι επιπτώσεις από την οικολογική καταστροφή στη λίμνη της Κορώνειας. Στη συνέχεια «κατέβηκε» στο Ελληνικό για να συμπαρασταθεί στον… αγώνα δημάρχων της ευρύτερης περιοχής για να τους αποδοθεί εξ ολοκλήρου ο χώρος του παλιού αεροδρομίου. Πλην όμως, «σκοντάφτουν» στην ειλημμένη απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά να οικοδομηθεί ένα τμήμα και το υπόλοιπο να γίνει πάρκο.

Ο κ. Αλαβάνος μάλλον εκνευρίστηκε από τη μη απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση συνεργασίας, σχολιάζοντας ότι «δεν μπορεί επί δύο μήνες η δημόσια ζωή να ασχολείται με το ποιος θα είναι ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Δεν περνούν απαρατήρητοι, πάντως, οι χαμηλοί τόνοι που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των κινητοποιήσεων στον χώρο της Παιδείας, ενώ στο παρελθόν πρωτοστατούσε και είχε έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Κατά τα άλλα, τα… λιμνάζοντα νερά στο Σκοπιανό ήρθε να ταράξει η δήλωση του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ν. Μπερνς, ο οποίος απεφάνθη ότι τα Σκόπια δικαιούνται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και ότι η εκκρεμότητα στο θέμα του ονόματος δεν αποτελεί σοβαρή αιτία ώστε η Ελλάδα να θέσει «βέτο». Από το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσαν ότι καθόλου δεν αιφνιδιάσθηκαν από τα λεγόμενα του κ. Μπερνς, υποθέτω ότι δεν… πέταξαν και από τη χαρά τους. Από το βήμα της Βουλής ο Γ. Καρατζαφέρης επιτέθηκε στην Ντ. Μπακογιάννη για τους χειρισμούς της και ζήτησε δημοψήφισμα και σκληρή στάση έναντι της γειτονικής χώρας.

Από το ίδιο βήμα ο Κ. Καραμανλής (στην τρίτη κατά σειρά εμφάνισή του στη Βουλή) καθησύχασε τις ανησυχίες του προέδρου του ΛΑΟΣ ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της και ότι «αλλαγή πλεύσης δεν υπάρχει». Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι η όποια συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή και πέραν τούτου ουδέν.

Παλιά τους τέχνη κόσκινο… Με σχεδόν ομόφωνη απόφαση οι βουλευτές προχώρησαν σε γενναία αύξηση των αποδοχών όσο και των «μπόνους» για το 2008, αδιαφορώντας αν αυτό συνιστά «πρόκληση» έναντι των εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και μικροσυνταξιούχων της χώρας. Αυτή η απόφαση θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Βουλής κατά 1,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2007.

Στα Ζωνιανά πάλι οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, όπως ακριβώς και οι καταγγελίες – αποκαλύψεις για εμπλοκή στο κύκλωμα αστυνομικών και δικαστικών. Οι έρευνες έχουν προσανατολισθεί και στην κατεύθυνση σύνδεσης με το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία. Συγκεκριμένα ευρήματα δεν υπάρχουν προς το παρόν. Η κυβέρνηση, εκτός του ότι ξεκαθαρίζει πως οι αστυνομικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη περιοχή όσο χρειαστεί, ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των κατοίκων των Ζωνιανών και των γύρω δήμων.


Σχολιάστε εδώ