Η Ουάσινγκτον με τον Μπερνς βάζει τα Σκόπια να μην κάνουν πίσω και ανάβει φωτιές!
Συγκεκριμένα, και μετά το κείμενο του 1992 που αποκαλύψαμε την περασμένη Κυριακή με το οποίο η Ακαδημία με ατράνταχτα επιχειρήματα τεκμηρίωνε μια εθνικά γενναία θέση μη συμβιβασμού στο ζήτημα της ονομασίας, επειδή τυχόν συμβιβασμός θα δικαίωνε την αλυτρωτική στρατηγική των Σκοπίων, σήμερα αποκαλύπτουμε και το εξής:
• Όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Π. Μολυβιάτης, η Ακαδημία τού απέστειλε τα πρακτικά ολομέλειάς της, με απόλυτα ξεκάθαρες απόψεις για το ίδιο θέμα. Επί της ουσίας επαναλάμβανε τα όσα αποκαλύψαμε, υπογράμμιζε πως σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να δεχτούμε το «Μακεδονία» ή παράγωγό του στο όνομα των Σκοπίων και με στέρεη επιχειρηματολογία τεκμηρίωνε την ασυμβίβαστη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα, καθώς και τις ολέθριες παρενέργειες τυχόν συμβιβασμού.
Η ίδια η Ακαδημία, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και των ιστορικά τεκμηριωμένων θέσεων τις οποίες διατύπωνε, αλλά και των προτάσεων για το «δέον γενέσθαι», φρόντισε να κρατήσει σε απόλυτη «στεγανότητα» τα πρακτικά αυτής της ολομέλειας και το ίδιο φυσικά φρόντισε κι ο τότε υπουργός Εξωτερικών.
Όχι δημοψήφισμα – «ναι» σε βέτο…
Πάντως, όπως προαναφέραμε, ο Κ. Καραμανλής ουσιαστικά απέρριψε το δημοψήφισμα και έδειξε να προσανατολίζεται στο βέτο, αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας, δηλαδή της σύνθετης ονομασίας, την οποία φαίνονται να αποδέχονται πλέον και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ κι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας συγκεκριμένα στην επίκαιρη ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη, τόνισε σχετικά με το δημοψήφισμα ότι «το Σύνταγμα βεβαίως δεν αποκλείει την επιλογή άλλων διαδικασιών όπως το δημοψήφισμα, δεν κάνει όμως διαβαθμίσεις δημοκρατικής ευαισθησίας και υπευθυνότητας»…
Αντίθετα το ενδεχόμενο του βέτο το άφησε ανοιχτό τονίζοντας πως «εάν πράγματι (σ.σ.: η FYROM) θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, οφείλει να ανταποκριθεί στα αυτονόητα… να αποδείξει ότι πληροί χωρίς εκπτώσεις όλα τα προαπαιτούμενα, να διανύσει την απόσταση που της αναλογεί…»…
Ενώ έδωσε έμφαση, απορρίπτοντας το δημοψήφισμα, στο να περάσει απ’ τη Βουλή τυχόν συμφωνία για (επαναλαμβάνουμε) σύνθετη ονομασία, αφού με τη συναίνεση των άλλων (πλην ΛΑΟΣ) κομμάτων θα έχει τη μεγάλη πλειοψηφία, υπογραμμίζοντας:
• «Αν, όπως το επιθυμεί και το επιδιώκει η Ελλάδα, επιτευχθεί συμφωνία με το γειτονικό κράτος, η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να την κυρώσει ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες».
Πάντως, έγκυροι πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η εθνικά σωστή επιλογή θα ήταν το δημοψήφισμα, το οποίο επιπλέον θα έδινε και μια δύναμη, νομιμοποίηση στον Κ. Καραμανλή για να διαπραγματευτεί στα διεθνή φόρουμ. Και είναι, αντίθετα, λάθος να μη δέχεται αυτό το ισχυρό χαρτί.
Φαίνεται λοιπόν ότι -για άλλη μια φορά- ο Κ. Μητσοτάκης… τα ξέρει όλα πριν από μας. Διότι πρώτος αυτός και πριν από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή είχε προαναγγείλει ότι η σωστή επιλογή είναι η σύνθετη ονομασία, την οποία αποδέχονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και… δημοψήφισμα γιοκ!
Πάντως ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος σε δήλωσή του έκανε ειδική αναφορά στην αποκάλυψη του «Π» για τις θέσεις της Ακαδημίας, τις οποίες και αποδέχτηκε πλήρως και συνεχάρη.
Οι ΗΠΑ αβαντάρουν την αδιαλλαξία των Σκοπίων!
Εξάλλου κοινή είναι η εκτίμηση ότι η Ουάσινγκτον με τις πρόσφατες δηλώσεις Μπερνς υποδαυλίζει και αβαντάρει την αδιαλλαξία των Σκοπίων. Και υπονομεύει κάθε διαπραγμάτευση, αφού μετά απ’ αυτές τα Σκόπια δεν έχουν κανέναν λόγο να κάνουν την παραμικρή υποχώρηση στο θέμα του ονόματος.
Την παραπάνω εκτίμηση αποδέχεται πλήρως και γνωστός πολιτικός ο οποίος έχει ασχοληθεί με το μείζον αυτό θέμα.
Το ζήτημα βέβαια είναι ότι με το να ανοίξει τα χαρτιά της υπέρ της σύνθετης ονομασίας η ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη ουσιαστικά δυσκόλεψε τους διπλωματικούς χειρισμούς της χώρας μας. Έτσι είναι λίγοι πλέον και οι σύμμαχοί μας σε αυτό το θέμα.
Η Γαλλία, για παράδειγμα, δήλωσε τη στήριξή της στις ελληνικές θέσεις. Κάποιοι βέβαια είναι επιφυλακτικοί στο κατά πόσο το Παρίσι θα παραμείνει σταθερά σε αυτήν τη στήριξη…
Η ερμηνεία που δίνεται από έγκυρους πολιτικούς-διπλωματικούς κύκλους γι’ αυτήν τη στάση των ΗΠΑ είναι ότι αυτό που απασχολεί την αμερικάνικη πολιτική τώρα είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ όλων των βαλκανικών χωρών, για να περιοριστεί η ρώσικη επιρροή στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, που βασικά εκφράζεται μέσω της Σερβίας.
Για τον ίδιο λόγο δίνουν προτεραιότητα και στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Αν και επί του θέματος αυτού υπάρχουν επιφυλάξεις, ακόμα και αντίλογος, που σχετίζονται με την επιβίωση των Σκοπίων.
Εκτιμάται δηλαδή ότι αν το Κόσοβο ανεξαρτητοποιηθεί, τότε θα ενταθούν οι κινήσεις των Αλβανών του Τετόβου είτε για ένωση με το ανεξάρτητο Κόσοβο είτε για δική τους ανεξαρτητοποίηση.
Το ζήτημα βέβαια είναι το πώς μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα δεν θα απεμπολήσει τη διαπραγματευτική της ισχύ με άστοχες κινήσεις και «βιαστικές» πρωτοβουλίες…