Η κυβέρνηση κοιμάται!

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η κριτική, υποβόσκουσα έως σήμερα, αγγίζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Βουλευτές και κομματικά στελέχη έχουν αρχίσει να γκρινιάζουν, ότι ενώ είχε δημιουργήσει προσδοκίες ότι στη δεύτερη πρωθυπουργική του θητεία «θα κυβερνήσει», ωστόσο περιορίζεται σε μια απλή διαχείριση και δεν έχει ακόμα προχωρήσει στις τομές και ρήξεις που έχουν ανάγκη ο λαός και η χώρα.

Και ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες προβαλλόταν το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν αγγίζει τα μεγάλα ζητήματα για να μη θεωρηθεί πως πάει να εκμεταλλευτεί την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, τώρα πλέον η μουρμούρα τείνει να μετασχηματιστεί σε… φωναχτή κριτική και δημόσια εσωκομματική και ενδοκυβερνητική κόντρα.

Η αίσθηση ότι «στην κυβέρνηση δεν δουλεύει σχεδόν τίποτα» γίνεται καθημερινά όλο και πιο έντονη μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ. Έτσι το κλίμα εντός της ΚΟ λίγο τώρα παραπέμπει στην ευφορία που επικρατούσε και καταγραφόταν εδώ και δύο μήνες, μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη και τη μεγάλη εκλογική νίκη.

Αυτή η δυσαρέσκεια ακόμα δεν έχει εκφραστεί -έντονα- δημόσια, αλλά κι αυτό δεν θα αργήσει να γίνει, αν η κατάσταση απραξίας και ατολμίας συνεχιστεί. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι και στο εσωτερικό της ΚΟ δεν εμφανίζονται φαινόμενα αρνητικά, που έχουν να κάνουν με επιλογές για ορισμένες καίριες θέσεις, κοινοβουλευτικού κυρίως έργου. Και αυτά τα φαινόμενα θα τροφοδοτηθούν και θα ενταθούν, αν το κλίμα συνεχίσει να είναι… «αργά τα ζώα μου»…

Ποια ατζέντα;

Χαρακτηριστικά, ομάδα βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης σε συζήτηση που έγινε πρόσφατα έκανε την εξής αξιοσημείωτη παρατήρηση-επισήμανση:

l Πιστεύαμε, είπαν σχεδόν όλοι, ότι μετά το σοκ απ’ τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του Αυγούστου ο Καραμανλής άλλαξε, ήρθε μετά τη δεύτερη μεγάλη εκλογική του νίκη αποφασισμένος να προχωρήσει στις ρήξεις που δεν έκανε στην πρώτη θητεία του, ίσως υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος. Αλλά αντί να εμφανιστεί «απελευθερωμένος» και να βάλει μπροστά 3-4 μεγάλα θέματα, δείχνει να περιορίζεται σε διαχείριση ξανά. Και επίσης εκτός της έλλειψης πρωτοβουλιών δεν υπήρξε σοβαρή ενασχόληση και με την «καθημερινότητα» των πολιτών…

Ας σημειωθεί δε ότι τέτοιες συζητήσεις, με κριτική διάθεση, σε συγκεντρώσεις βουλευτών, πυκνώνουν την τελευταία περίοδο. Και η κριτική για «έλλειψη μπούσουλα» δίνει το στίγμα αυτών των μαζώξεων. Επικεντρώνεται στα εξής σημεία:

– Φαίνεται πως δεν υπάρχει πλάνο, σχέδιο, χρονοδιάγραμμα.

– Τα «κέντρα ενδοκυβερνητικής εξουσίας» συνεχίζουν να κρατούν εκτός «παιχνιδιού» συγκεκριμένους βουλευτές και να προωθούν άλλους, που έχουν βασικό χαρακτηριστικό ότι… κρατούν κλειστό το στόμα τους!

– Οι πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν για άλλη μια φορά έχουν αρχίσει να αδημονούν ότι δεν προχωράμε με τους ρυθμούς που είχαμε εξαγγείλει. Και όταν αυτή η αδημονία μετασχηματιστεί σε οργή, τότε…

Τα πυρά όσων ασκούν κριτική συγκεντρώνουν ιδιαίτερα ορισμένοι υπουργοί, όπως ο Γ. Αλογοσκούφης. Του καταλογίζουν, μεταξύ άλλων, ότι αδιαφορεί για την κοινωνική πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής και λειτουργεί ως στυγνός τεχνοκράτης, αναφέρουν δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την άρνησή του να δεχτεί να δοθεί επίδομα θέρμανσης στις πιο φτωχές ομάδες του λαού, αν και έχουν εκτοξευτεί στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.

Επίσης του καταλογίζουν ότι σχετικά με το Ασφαλιστικό, αφενός αρνείται να απαντήσει επί της ουσίας για το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο, τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση του συστήματος, και αφετέρου ότι με τις επιλογές του, τις οποίες επιχειρεί να περάσει ως κυβερνητική πολιτική, στην πράξη ακυρώνει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για «ήπια» μεταρρύθμιση.

Ακόμα και η διαφημισμένη εταιρεία αξιοποίησης των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ουσιαστική διάταξη του νόμου Σιούφα, την οποία καμιά κυβέρνηση δεν είχε έως τώρα υλοποιήσει.

Βεβαίως απ’ την κριτική εξαιρούνται κάποιοι, λίγοι, υπουργοί, όπως ο Πρ. Παυλόπουλος, ωστόσο το γενικό κλίμα δεν αλλάζει…

Υπάρχει φυσικά κι ο αντίλογος, ότι δηλαδή κάποιοι εκ των έως σήμερα διαφοροποιηθέντων είναι απλώς οι… πικραμένοι επειδή ή δεν μπήκαν στην κυβέρνηση ή δεν επανήλθαν. Ως χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα αναφέρονται οι Π. Τατούλης, Θ. Γιαννόπουλος, Γ. Μανώλης. Αλλά το ζήτημα είναι ότι αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κριτική, τότε οι φωνές που θα την εκφράσουν, είτε είναι είτε δεν είναι «αθώες», πάντα θα βρίσκονται…

Αλλά ακόμα και οι ευρωβουλευτές έχουν λόγο να διαμαρτύρονται. Και εκεί ακούγονται γκρίνιες ότι δεν έχουν γραμμή για σοβαρά ζητήματα που συζητούνται στα όργανα του Ευρωκοινοβουλίου.

Περί… Καρατζαφέρη

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, κάτι που συζητείται έντονα εντός της ΚΟ της ΝΔ είναι η εξέλιξη των σχέσεων του κόμματος και της κυβέρνησης με τον

ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη.

Ήδη έχουν αρχίσει οι ψίθυροι για αβάντες του πρωθυπουργού προς τον αρχηγό του ΛΑΟΣ, με αφορμή και τη μεταξύ τους συζήτηση την Παρασκευή στη Βουλή για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, αυτό γίνεται απ’ τη μεριά του Καραμανλή με απώτερο στόχο να συνεχίσει ο Καρατζαφέρης να παίρνει «κομμάτια» δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά υπάρχουν και οι… σκεπτικιστές, οι οποίοι φοβούνται πως ο ΛΑΟΣ μπορεί να συνεχίσει να «κλέβει» κι απ’ τη ΝΔ. Έτσι κι αλλιώς διαθέτει 3-4 πολύ ικανούς ρήτορες που κάνουν καλό κοινοβουλευτικό αλλά και επικοινωνιακό παιχνίδι…

Μάλιστα δεν λείπουν και οι ακόμα πιο «προωθημένες» εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες πλέον ο ΛΑΟΣ θα… είναι μόνιμος στη Βουλή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!


Σχολιάστε εδώ