Η αναγνώριση του ψευδοκράτους προτεραιότητα του τουρκικού ακτιβισμού

Η αναγνώριση του κυπριακού ψευδοκράτους και η υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέχει στις προτεραιότητες του τουρκικού πυρετώδους διπλωματικού ακτιβισμού σε ηγετικό επίπεδο, κατά συγκλίνουσες πληροφορίες.

Γκιουλ, Ερντογάν και ο ΥΠΕΞ Μπαμπατσάν εγείρουν το θέμα σε κάθε συνάντησή τους με ξένους ηγέτες στην Άγκυρα και στις περιοδείες τους στο εξωτερικό. Ο Ερντογάν περιόδευσε τελευταία σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Ρώμη και την Πέμπτη βρισκόταν στην Πράγα. Ο Μπαμπατσάν έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο δίμηνο δύο ευρείες περιοδείες στις χώρες του αραβικού κόσμου και ο Γκιουλ επέστρεψε από το Αζερμπαϊτζάν, πρώτο σταθμό περιοδείας του σε χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Παράλληλα στην Άγκυρα εκτυλίσσεται γαϊτανάκι διασκέψεων και επισκέψεων ηγετών των χωρών της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου, με τελευταίες τις επισκέψεις του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, των Προέδρων του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής (στα πλαίσια «τουρκικής πρωτοβουλίας για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή») και του πρωθυπουργού της Γεωργίας, στον οποίο ο Ερντογάν δήλωσε την τουρκική υποστήριξη στη διένεξή της με τη Ρωσία. Δείγματα της καρποφορίας των τουρκικών ενεργειών για το Κυπριακό, που έγιναν ήδη γνωστά με τραυματικήν αίσθηση, είναι η συμφωνία Μπράουν -Ερντογάν για «στρατηγικό συνεταιρισμό», ανακοίνωση της Συνόδου των Ισλαμικών Κρατών υπέρ των Τουρκοκυπρίων, και η στάση της Συρίας. Ως γνωστόν, η Συρία, μετά την επίσκεψη του Προέδρου Άσαντ στην Άγκυρα, άνοιξε τα λιμάνια της σε πλοία του ψευδοκράτους και -κατά τουρκικά δημοσιεύματα- αναγνώρισε τα «τουρκοκυπριακά διαβατήρια».

Το Κυπριακό ψηλά

στην ατζέντα

Ενδεικτικά της παράλληλης στόχευσης (σε βάρος της Κύπρου) αυτής της τουρκικής διπλωματικής κινητικότητας είναι όσα αναφέρει ο απεσταλμένος της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», ο οποίος συνόδευσε τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες στην Άγκυρα:

«Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ εξεπλάγη όταν ο Γκιουλ έθεσε θέμα Κύπρου στην πρώτη συνάντηση» των δύο Προέδρων. Ο Γκιουλ ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ισραήλ το άνοιγμα διπλωματικού γραφείου τουρκοκυπρίου αντιπροσώπου στο Τελ Αβίβ, όταν συναντήθηκαν τη Δευτέρα. Ο ισραηλινός Πρόεδρος επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αφού προηγουμένως συζητήσει το θέμα με την ισραηλινή υπουργό των Εξωτερικών.

Ο ανταποκριτής της «Χααρέτζ» δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα της ελλαδικής χούντας κατά της δημοκρατικής κυβέρνησης της νήσου και ότι η τουρκοκυπριακή μειονότητα εκήρυξε ανεξαρτησία το 1983 στο βόρειο τμήμα της, «που θεωρείται από τον κόσμο

-εκτός της Τουρκίας- ως κατεχόμενη περιοχή ενός κυρίαρχου κυπριακού κράτους».

Δεν έγινε ακόμη γνωστή η απάντηση που τελικά έδωσε στον Γκιουλ ο ισραηλινός Πρόεδρος. Βέβαιο είναι ότι, ενώ η Τουρκία πραγματοποιεί, μετά την επανεκλογή του Ερντογάν, διπλωματική εξόρμηση προς όλα τα αζιμούθια -τελευταία αξιοποιώντας και τις ανησυχίες για εισβολή της στο Βόρειο Ιράκ- η Αθήνα έχει εγκαταλείψει την Κύπρο στην τύχη της, ως πρόβλημα που δεν την αφορά, η δε Λευκωσία υποχρεούται να τρέχει πίσω από τετελεσμένα.

Στο μεταξύ, ο Μπαμπατσάν στη Βουλή και ο αρμόδιος για το Κυπριακό υπουργός Τζεμίλ Τσιτσέκ στα κατεχόμενα επαναλάμβαναν τις τουρκικές προδιαγραφές λύσης του Κυπριακού: «Συνεταιρισμός δύο κρατών που θα εδράζεται στην αρχή της πολιτικής ισότητας». Και ο τούρκος πρεσβευτής στην ΕΕ εξάρτησε: α) την εφαρμογή του πρωτοκόλλου από την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και β) την αναγνώριση της Κύπρου από την λύση του Κυπριακού. Σε επίμετρο δήλωσε πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν λάθος. Σε προφανή αντιδιαστολή με το Κυπριακό, ο Μπαμπατσάν υπογράμμισε την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα και ανέφερε στη Βουλή ότι οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να φθάσουν τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια τα προσεχή χρόνια.

Ελλαδικές

«παραδοξότητες»

Οι αντιδράσεις του υπουργείου Εξωτερικών στα διαλαμβανόμενα στο τμήμα περί «Τουρκικής Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» της συμφωνίας Μπράουν -Ερντογάν, με την ανακοίνωση περί «παρανοήσεως» και «αβλεψίας», είναι χαρακτηριστικές. Και στη συνάντησή της στο Λονδίνο με τον βρετανό ομόλογό της Μίλιμπαντ, τον οποίο ενημέρωσε για το Σκοπιανό, η υπουργός των Εξωτερικών στο Κυπριακό προέκυψε ακροατής και αργότερα διερμηνέας των βρετανικών απόψεων στην επικοινωνία της με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

Γεγονός είναι ότι η ελληνική στάση στο Κυπριακό τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει εκπλήξει πολλούς από τους ευρωπαίους εταίρους και συζητείται ως πολιτικο-διπλωματικό παράδοξο. Σε κάθε συνάντηση υπουργικού επιπέδου φαίνεται να διαπιστώνεται πως κυριαρχούσα φροντίδα της ελλαδικής πλευράς είναι η άρση των αντιθέσεων στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό σχετικά και το ακόλουθο πρόσφατο περιστατικό:

Σε γεύμα που παρέθεσε η γαλλική κυβέρνηση στον ηγέτη χώρας φιλικής προς την Ελλάδα, ο οποίος δεν μιλά γαλλικά, ήρθε στη συζήτηση και το θέμα της Τουρκίας, με την οποία η χώρα του δεν διατηρεί ειδυλλιακές σχέσεις. Στην άκρη του τραπεζιού, γάλλος αξιωματούχος και συνεργάτης του Προέδρου Σαρκοζί παρατήρησε, σε γαλλική γλώσσα, σε ομοτράπεζό του, γνωστό για τους δεσμούς του με τη Λευκωσία: «Η κ. Μπακογιάννη δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την Κύπρο»… (Για την προστασία των πηγών τα ονόματα παραλείπονται.)


Σχολιάστε εδώ