ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

Προσοχή στην Πλάκα

ΜΑΘΑΙΝΩ ότι υπάρχουν ανακατατάξεις σε ό,τι αφορά το γραφείο της Πλάκας, με αφορμή ότι το κτίριο ανήκει στο Βρεφοκομείο. Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη δόθηκε εντολή οι υπάλληλοι του δήμου που εργάζονται σ’ αυτό να μεταφερθούν στα γραφεία της Πολεοδομίας στην οδό Σωκράτους, ενώ οι υπάλληλοι που ασχολούνται με την Πλάκα και ανήκουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ είναι άγνωστο πού θα στεγαστούν…

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ αρχή θα πρέπει να φροντίσει να μην αποκοπεί από το αντίστοιχο γραφείο του ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο σήμερα συστεγάζονται στην Πλάκα, και έτσι συνεργάζονται πιο εύκολα, έχουν αμεσότητα, κάνουν γρήγορες αυτοψίες και ελέγχους και φυσικά δεν υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια ή διαφορετικές ερμηνείες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για περιπτώσεις εφαρμογής του διατάγματος Τρίτση που εδώ και χρόνια δέχεται μια λυσσαλέα επίθεση, προκειμένου να το αλλάξουν ή να το καταργήσουν.

ΕΠΙΣΗΣ, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι υπεύθυνοι του Πολεοδομικού Γραφείου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να μην αρχίσουν τα παραμύθια και να μην επιχειρηθεί οι υποθέσεις της Πλάκας να μπαίνουν στη «γενική χοάνη» του Πολεοδομικού Γραφείου. Επίσης, με τον ίδιο τρόπο θα απορροφηθούν από το σύστημα αυτό και οι μηχανικοί και φυσικά θα είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί -έστω και μικρή- μια κάστα μηχανικών που θα χειρίζονται τις «ευαίσθητες υποθέσεις»…

ΚΑΙ ΟΛΑ αυτά τα επισημαίνουμε σε μια στιγμή που η Πλάκα δέχεται, εδώ και καιρό, μια συνεχή επίθεση για να μετατραπεί και πάλι στο διασκεδαστήριο της Αθήνας και της Ελλάδας, απ’ όπου θα εξοβελιστούν οι κάτοικοι και όπου ο κάθε μαγαζάτορας θα κάνει «ό,τι γουστάρει», σε συνεργασία με παράγοντες του δήμου, ώστε να υπάρχει και η απαραίτητη διαπλοκή και φυσικά να συντηρούνται και οι διάφορες «μαφίες»…

ΕΙΝΑΙ η στιγμή που επιτακτικά το γραφείο Πλάκας του δήμου και το αντίστοιχο του ΥΠΕΧΩΔΕ χρειάζονται ενίσχυση, για να μπορούν να κάνουν περισσότερους και σωστότερους ελέγχους με βάση το διάταγμα Τρίτση. Ο δήμος, η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να μην μπορούν να πανηγυρίζουν οι διάφοροι «παράγοντες» πίσω από την πλάτη τους! Έχουν όλοι υποχρέωση να προστατεύσουν μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της Αθήνας. Ταφόπλακα σε μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του Τρίτση στην Αθήνα δεν μπαίνει εύκολα, γιατί θα καταγραφεί στην ιστορία αυτής της πόλης.

«Όταν γονείς και εκπαιδευτικοί παλεύουν για το αυτονόητο, ενώ η Πολιτεία κάνει το ακατανόητο»!

«ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ, άλλη μια εκλογική αναμέτρηση ολοκληρώθηκε με τους νικητές και τους ηττημένους της. Την ίδια χρονική περίοδο ξεκινούσε και η νέα σχολική χρονιά, χωρίς να έχει επιλυθεί κανένα από τα κτιριακά προβλήματα που ταλανίζουν τα σχολεία μας, με μεγάλο ηττημένο τη Δημόσια Εκπαίδευση, αφού σε κάθε νέο προϋπολογισμό που καταρτίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση συρρικνώνεται όλο και περισσότερο το ποσοστό των δαπανών που διατίθενται για την Παιδεία, παρά τις αντίθετες προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων.

ΠΟΛΛΑ κτίρια παραμένουν ακατάλληλα κι επικίνδυνα για τη στέγαση σχολικών μονάδων, ενώ άλλες απειλούνται με έξωση. Η λειτουργία σε διπλή βάρδια των σχολείων ταλαιπωρεί ακόμα και παιδιά νηπιαγωγείων, ενώ ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων δεν προβαίνει στις νόμιμες απαλλοτριώσεις οικοπέδων για την κατασκευή σχολείων, ώστε να εξαλειφθεί το πρόβλημα, με αποτέλεσμα τα οικόπεδα αυτά να αποχαρακτηρίζονται για ν’ ανοικοδομηθούν.

ΤΟΝ Σεπτέμβριο (δέκα ημέρες μετά τις εκλογές) επέλεξαν τα μέλη κατασκευαστικής εταιρείας που εδρεύει στο Πολύγωνο να καταθέσουν δικαστική αγωγή κατά δέκα μελών των ΔΣ τεσσάρων συλλόγων γονέων των σχολείων του Πολυγώνου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων, διεκδικώντας συνολική αποζημίωση εξήντα εκατομμυρίων ευρώ… για την ”τεράστια ηθική και οικονομική βλάβη” που υπέστησαν από εμάς, όπως αναφέρουν, και καλώντας μας να έρθουμε σε ”συμβιβασμό”!

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι πως, ως εκπρόσωποι των θεσμοθετημένων αυτών συλλογικών οργάνων, είχαμε την υποχρέωση αλλά και το ψυχικό σθένος ν’ αγωνιστούμε για τη διεκδίκηση ενός χώρου για τον οποίο εκδόθηκε άδεια οικοδομής, ενώ οι αρμόδιες πολιτειακές αρχές είχαν αποφασίσει ότι είναι ο πλέον κατάλληλος στην περιοχή για την κατασκευή του 24ου Λυκείου που συλλειτουργεί σε διπλή βάρδια με το 24ο Γυμνάσιο. Την ίδια μάλιστα στιγμή η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (που έχει ασκήσει κύρια διεκδικητική αγωγή κατά της κατασκευαστικής εταιρείας) μας διαβεβαίωνε εγγράφως ότι οι ”ιδιοκτήτες” που πούλησαν το εν λόγω οικόπεδο στους κατασκευαστές είχαν αποδεχθεί ότι το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελεί δημόσιο κτήμα, αφού το 1985 είχαν κάνει αίτηση εξαγοράς και παραχώρησης από το Δημόσιο, που δεν έγινε ποτέ αποδεκτή!

ΟΠΩΣ γίνεται αντιληπτό, τέτοιες υποθέσεις αφορούν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, τη στιγμή που σύρονται στα δικαστήρια γονείς και εκπαιδευτικοί, γιατί, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης για τα παιδιά τους, ήταν αναπόφευκτο να σταθούν εμπόδιο σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Αφορούν όλους εκείνους που η θέσπιση υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής έδειξε στα παιδιά τους τον δρόμο προς τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αφού, λόγω ανεπάρκειας κατάλληλων χώρων στα δημόσια νηπιαγωγεία, οι αιτήσεις εγγραφής των νηπίων αυτών απορρίφθηκαν!

ΑΦΟΡΟΥΝ όλες εκείνες τις οικογένειες που αναγκάζονται να ”συμβιβαστούν”… με το ότι τα παιδιά τους στοιβάζονται σε απαράδεκτες αίθουσες διδασκαλίας, γιατί η Πολιτεία εθελοτυφλεί και δεν εννοεί να διαθέσει χρήματα (από τους φόρους που πληρώνουμε) για έναν ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχεδιασμό, με στόχο την κατασκευή κατάλληλων διδακτηρίων και την εξάλειψη της διπλοβάρδιας, την ώρα που δαπανώνται τεράστια ποσά για δομημένες λαμογιές!»


Σχολιάστε εδώ