Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1Χάρη στην ανάπτυξη που παρουσιάζουν οι οικονομίες της Κίνας, Ρωσίας, Ινδίας και Βραζιλίας κυρίως, τα τελευταία 5 χρόνια, οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας είναι αρκετά υψηλοί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλες οι χώρες του πλανήτη μας έγιναν ξαφνικά πλούσιες και όλοι οι λαοί ευημερούν υπό καθεστώς νεοφιλελευθερισμού και παγκοσμιοποίησης. Στον αντίποδα υπάρχει και η εκπληκτική ανάπτυξη της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Την 35ετία 1970-2005 ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας έφτασε στο 3,2% και το 2007 ο ρυθμός αυτός υπολογίζεται να φτάσει στο 5,2%. Η Κίνα θα πετύχει φέτος ανάπτυξη 10,9%, η Ινδία 8,2%, η Ρωσία 7,7% και η Βραζιλία 4,2%. Αυτοί είναι οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, που ανεβάζουν και τους ρυθμούς της παγκόσμιας οικονομίας. Και σημειώνονται σε χώρες οι οποίες δεν ακολουθούν το νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα και την παγκοσμιοποιημένη αγοραία οικονομία. Αντιθέτως, στις χώρες της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού η ανάπτυξη κινείται με ρυθμούς «χελώνας». Για το 2007 η αναμενόμενη ανάπτυξη στις ΗΠΑ, στην ευνοϊκότερη περίπτωση, θα φτάσει σε ετήσια βάση στο 1,7%, με μεγάλη πιθανότητα να είναι και ακόμη μικρότερη. Και στην Ευρωζώνη ο ρυθμός υπολογίζεται στο 2%, ενώ στην Ιαπωνία υπολογίζεται στο 1,5% περίπου. Ο νεοφιλελευθερισμός, πέρα από τη γενική απαξίωση των πανανθρώπινων αξιών και την καταπληκτική αύξηση της οικονομικής εγκληματικότητας, προκαλεί και μεγάλη επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη των κρατών που τον ακολουθούν. Και όμως υπάρχουν αρκετοί ακόμη που τον λατρεύουν! Δοξάστε τους!
2 Σύγκλιση αμερικανικών και ευρωζωνικών επιτοκίων. Η FED κατεβάζει τα αμερικανικά επιτόκια και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανεβάζει τα ευρωεπιτόκια. Σήμερα τα επιτόκια της FED βρίσκονται στο 4,5% και της ΕΚΤ στο 4%, ενώ το 2006 τα επιτόκια ήταν 5,25% και 2% αντίστοιχα. Δηλαδή απόκλιση 3 ολόκληρων εκατοστιαίων μονάδων! Ποια θα είναι η παραπέρα πορεία των βασικών επιτοκίων των δύο κυριότερων νομισμάτων της παγκοσμιοποιημένης Δύσης; Ορισμένοι αναλυτές της χρηματοπιστωτικής αγοράς μιλάνε για πιθανότητα μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,25% μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιανουαρίου. Πάντως έχουμε τη γνώμη ότι η πορεία των επιτοκίων των ΗΠΑ βασικά θα εξαρτηθεί από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και κυρίως από την πορεία του πληθωρισμού και την εμφάνιση ή όχι πληθωριστικών πιέσεων και από τη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών Κίνας, Ρωσίας και Ινδίας, κυρίως στο θέμα της ανασύνθεσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους. Τα αποθέματα σε δολάρια και δολαριακούς τίτλους των τραπεζών αυτών είναι ιδιαίτερα υψηλά, λόγω των υψηλών αμερικανικών επιτοκίων. Μια σύγκλιση των επιτοκίων του δολαρίου και του ευρώ θα εξουδετερώσει το πλεονέκτημα υπέρ του δολαρίου και των δολαριακών τίτλων. Και αν συνεχίσει η κατρακύλα της ισοτιμίας του «πράσινου νομίσματος», τότε γιατί οι κεντρικές τράπεζες των γιγάντων της Ασίας να συνεχίσουν να διατηρούν υψηλά αποθέματα σε δολάρια; Για να συσσωρεύουν ζημίες; Εκτός εάν τυχόν υψηλές επιδόσεις της οικονομίας των ΗΠΑ σταματήσουν την κατρακύλα του νομίσματός τους.
3Η υπάρχουσα σήμερα υπερβολική ρευστότητα χρήματος εκτός των άλλων παρενεργειών (εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων, υπερκατανάλωση, βιαστικές και χωρίς μελέτη επενδύσεις κ.λπ.) έχει οδηγήσει σε πολύ υψηλές τοποθετήσεις κεφαλαίων με μοναδικό κριτήριο την εύκολη ρευστοποίηση της επένδυσης και την υψηλή και ταχεία απόδοση. Αυτή είναι η «φιλοσοφία» των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Αυτή η ροπή ακόμη και μεγάλων τραπεζών σε βιαστικές επενδυτικές επιλογές ταχείας απόδοσης προκαλεί έλλειψη κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των υγιών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Υπερτροφία κερδοσκοπικών επενδύσεων και ατροφία επενδύσεων στην πραγματική οικονομία (στην υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα) είναι ένα επικίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία φαινόμενο. Προκαλεί «χρηματιστηριακές αστάθειες» (με μετοχές – «φούσκες»), χτυπάει ισοτιμίες νομισμάτων, μετανάστευση κεφαλαίων σε απροσδιόριστο ύψος και επιπλέον φουντώνει την οικονομική εγκληματικότητα. Με λίγα λόγια, προκαλεί συνθήκες αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία. Και το χειρότερο είναι ότι αυτά τα κερδοσκοπικά κεφάλαια έχουν συγκεντρωθεί σε πολλές περιπτώσεις από παράνομες δραστηριότητες. Είναι «βρώμικο χρήμα» που ξεβρωμίζει μπαίνοντας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Υποπροϊόν της παγκοσμιοποίησης των αγορών!