Από το Περιστύλιο…

Ο κ. Παυλόπουλος πιστεύει ότι η εγκληματικότητα δεν φυτρώνει μόνη της, χρειάζεται πολλούς και αυτές τις εστίες πρέπει να τις ψάξουμε. Οι βουλευτές έδειξαν να συμφωνούν ότι η υπόθεση των Ζωνιανών έχει διαχρονικό χαρακτήρα και έθεσαν ενδιαφέροντα ερωτήματα:

Λιάνα Κανέλλη: Στα καφενεία του Άμστερνταμ υπάρχουν ποικιλίες Ρεθύμνου και Καλαμάτας. Ποιος τα εξάγει; Ποιος τα παραλαμβάνει; Πόσοι βουλευτές πήγαν μάρτυρες εναντίον εμπόρων ναρκωτικών στην Κρήτη;

Φώτης Κουβέλης: Ο νομός Ρεθύμνου είναι δεύτερος στην εγκληματικότητα στην Ελλάδα, δεύτερος στα περιστατικά παράνομης κατοχής όπλων, τρίτος στα θέματα ναρκωτικών, τέταρτος στις ζωοκλοπές και πρώτος σε ανθρωποκτονίες. Ποιος πολιτικός Ρεθύμνου ζήτησε από τους βουλευτές να μην πηγαίνουν να καταθέτουν εναντίον εμπόρων ναρκωτικών;

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Δεν μπορεί πέντε αληταράδες να κάθονται στο σβέρκο των τοπικών κοινωνιών και να καταστρέφουν τα παιδιά μας. Θα πρέπει να δούμε εξ αρχής το θέμα της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

Φίλιππος Πετσάλνικος: Οι διαστάσεις του προβλήματος στα Ζωνιανά δεν είναι μόνο αστυνομικές. Δεν υπάρχουν μόνο στην Κρήτη Ζωνιανά. Υπάρχουν και αλλού.

Απόστολος Κακλαμάνης: Ο νομάρχης Ρεθύμνου, Γιώργος Παπαδάκης, έστελνε, όπως είπε, επιστολές προς όλη την πολιτική ηγεσία εδώ και δύο χρόνια στις οποίες έκανε λόγο για σοβαρά προβλήματα στον τομέα της έννομης τάξης στη περιοχή του, που, όμως, δεν αξιολογήθηκαν όπως θα έπρεπε.

Θανάσης Πλεύρης: Το 2005 στην περιοχή του Μυλοποτάμου κατασχέθηκαν 9.000 δενδρύλλια, το 2006 κατασχέθηκαν 9.500 δενδρύλλια και το 2007, που ήταν προεκλογική περίοδος, μόλις 600 δενδρύλλια. Αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση να μην καταθέσουν κατά εμπόρων ναρκωτικών.

Παναγιώτης Χηνοφώτης: Δεν μπορεί να γίνονται εξαιρέσεις για την οπλοκατοχή. Δεν αμφισβητείται η κρητική λεβεντιά, αλλά δεν σημαίνει ότι η υπόλοιπη Ελλάδα είναι κουνέλια (!)

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης είπε ότι υπάρχουν εμφανώς πολιτικές παρεμβάσεις και ότι υπάρχει σαφώς πολιτική συγκάλυψη και δεν είναι δυνατόν να ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα γι’ αυτό το φαινόμενο.

-Π. Χηνοφώτης: Μπορεί να προέρχομαι από το Ναυτικό, αλλά να είστε σίγουρος ότι δεν είμαι κροκόδειλος!

-Γ. Καρατζαφέρης: Δείξτε τα σαγόνια του κροκοδείλου που μπορείτε!

νΜόλις 19,33 ευρώ τον χρόνο θα στοιχίσουν στον έλληνα φορολογούμενο οι δαπάνες του προϋπολογισμού της Βουλής συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτικών αποζημιώσεων… Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η βουλευτική αποζημίωση θα αυξηθεί κατά 3,5% βάσει της εισοδηματικής πολιτικής δηλαδή 331 ευρώ μηνιαία χώρια τα έξτρα…

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ δεν θα εισπράξουν κατά δήλωσή τους την αύξηση. Τα επιπλέον χρήματα θα τα δίνουν σε κατηγορίες πολιτών που έχουν ανάγκη.

Πλην του εισηγητή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή, οι βουλευτές απέφυγαν να τοποθετηθούν σχετικά με το μπόνους των 900 εκατ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση για τα αναδρομικά της πενταετίας 2003-2007 στους δικαστικούς λειτουργούς, τους οποίους ακολουθούν μισθολογικά οι βουλευτές, εάν βεβαίως κάποιος συνταξιούχος βουλευτής προσφύγει στα δικαστήρια τους επόμενους μήνες. Ο κ. Κανταρτζής ζήτησε να αποκλειστεί τέτοιο ενδεχόμενο ακόμα και με ειδική απόφαση της Βουλής αν χρειαστεί…

Αντιθέτως, η πρώην πρόεδρος της Βουλής παρατήρησε ότι οι έλληνες βουλευτές είναι από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μήπως είναι και ο βασικός μισθός στην Ελλάδα στα χαμηλότερα επίπεδα;

νΟ βουλευτής του ΣΎΡΙΖΑ έθεσε θέμα… ευρυχωρίας: «Εμείς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δουλεύουμε όρθιοι. Δεν έχουμε χώρο να καθίσουμε οι δεκατέσσερις βουλευτές που είμαστε τώρα. Ο χώρος μας είναι περίπου ο ίδιος που είχαμε κι όταν ήμασταν έξι βουλευτές».

Τον σιγοντάρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα: «Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ στέκονται όρθιοι. Δεν υπάρχει χώρος για να καθίσουν. Δύο μήνες είναι πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει ο τρόπος τουλάχιστον να κάθονται να έχουν καρέκλες. Έχουμε βγάλει ένα πρόγραμμα και λέμε: Τρίτη θα κάθεται ο Γεωργιάδης και ο Ροντούλης, Τετάρτη ο Βελόπουλος και ο Αποστολάτος! Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, όταν είμαστε στο ελληνικό Κοινοβούλιο και δεν έχουμε καρέκλα να καθίσουμε» (…)

νΟ νεοεισερχόμενος βουλευτής της ΝΔ Σπ. Λιβανός τα έβαλε με τους δημοσιογράφους: «Νομίζω ότι μία αύξηση της τάξης του 3,5%, η οποία είναι μέσα στα πλαίσια της εισοδηματικής πολιτικής της πατρίδας μας, είναι ανεκτή από όλους, εκτός από αυτούς οι οποίοι βγάζουν τα μεροκάματά τους το βράδυ στα δελτία των 20.00».

νΤην ενδυνάμωση του ρόλου του βουλευτή υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, πράγμα που δυσκολεύει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών. «Το επαγγελματικό ασυμβίβαστο αποδείχτηκε στην πράξη πως λειτουργεί αποτρεπτικά για την είσοδο στη Βουλή πολιτικά καταξιωμένων πολιτών και πετυχημένων στον επαγγελματικό τομέα. Άλλωστε, κανένας δεν μπορεί να αγνοεί πόσο δύσκολη είναι η επάνοδος στον επαγγελματικό χώρο των βουλευτών οι οποίοι δεν επανεκλέγονται ή έχασαν στις εκλογές. Βλέπω δηλαδή συναδέλφους που έχασαν στις εκλογές να αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα επιβίωσης!»

ν… Και διηγώντας τα κλαις…Τους πρώην προέδρους της Βουλής φάνηκε να νοσταλγεί ο βουλευτής της ΝΔ Αρ. Παυλίδης, ζητώντας από τον κ. Σιούφα να επαναφέρει την κοινοβουλευτική τάξη και να μη θεωρείται «ένοχος ο παλαιός»: «Κατά καιρούς πρόεδροι επέβαλαν διάφορα. Περίοδος Παπασπύρου. Θέμα: «Χρήμα-Προϋπολογισμός». Το παρασκήνιο διηγείται το τι έγινε μεταξύ των δύο αειμνήστων Καραμανλή-Παπασπύρου. Δεν περιγράφεται το τι έγινε. «Ή δεν ξέρεις να διαχειρίζεσαι και σου περισσεύουν ή δεν ξέρεις να λογαριάζεις και μου ζητάς παραπάνω. Τι είναι αυτό που μου επιστρέφεις, παράδες;»

Όμως, ποια ήταν η κύρια σκέψη; Εντάξει. Ενεκρίθη ο Προϋπολογισμός τάδε, κάντε οικονομίες.

Την ίδια τακτική ηκολούθησε και ο μακαρίτης ο Αλευράς. Η Βουλή είχε την τύχη -αν είναι τύχη, κρίνετέ το εσείς, εγώ το λέω τύχη- τρία γεροντοπαλίκαρα να γίνουν πρόεδροι. Παπακωνσταντίνου, Παπασπύρου, Αλευράς. Ο Αλευράς στο τέλος τα χάλασε, παντρεύτηκε. Καλός πρόεδρος.

Ήλθε μετά ο Θανάσης ο Τσαλδάρης. Κυρίως επί Τσαλδάρη ανάσανε το Κοινοβούλιο. Έκαμε τις πρώτες κινήσεις. Είχαμε το restaurant. Επέμβαση στο Κοινοβούλιο»…


Σχολιάστε εδώ