Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Σχετικά με τις τοποθετήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε επισφαλή στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ της «Subprime» αγοράς ερωτά τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται ο βουλευτής, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει εκτεθεί άμεσα και έμμεσα και με αρκετά σημαντικά ποσά σε αγορές τέτοιων προϊόντων «τοξικών», ενώ δεν υπάρχει από την πλευρά της διοίκησής του καμία ενημέρωση εκτός ανεπίσημων διαρροών για το ακριβές ύψος αυτών των αγορών και τις αντίστοιχες ζημιές. Ζητά να πληροφορηθεί σε τι ύψος ανέρχονται οι τοποθετήσεις του ΤΤ στα στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ, αν έχουν αναζητηθεί ευθύνες, σε τι ύψος ανέρχονται οι ζημιές, ποιο είναι το γενικότερο ύψος των τοποθετήσεων του ΤΤ σε δομημένα προϊόντα και πώς ελέγχονται γενικότερα οι τράπεζες στις πολυποίκιλες κερδοσκοπικές τους δραστηριότητες για την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

> Παρά τους μεγάλους κινδύνους πλημμυρών στους δήμους Δυτικής Αττικής, που αυξήθηκαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πάρνηθας, το ΥΠΕΧΩΔΕ προβαίνει σε συνεχή μείωση κονδυλίων για τα αντιπλημμυρικά έργα, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου. Συγκεκριμένα η νομαρχία Δυτικής Αττικής λαμβάνει 300.000 ευρώ την ώρα που δικαιωματικά διεκδικεί 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ τέσσερα χρόνια πριν που οι κίνδυνοι ήταν μικρότεροι το κονδύλι έφτανε τα 800.000 ευρώ.

> Τα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αναζητά ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος. Ερωτά τον υπουργό Απασχόλησης:

– Πόσοι Έλληνες συνταξιοδοτήθηκαν το 2006 και εξ αυτών σε ηλικία 65-64 ετών έως το μικρότερο έτος συνταξιοδότησης.

– Ποιος ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων και ποιος των συνταξιούχων.

– Ποια η εξέλιξη της σχέσης εργαζομένων συνταξιούχων τα τελευταία 20 χρόνια και ποια η πρόβλεψη για τα επόμενα 20 χρόνια.

– Ποιο το ανώτατο και ποιο το κατώτατο ποσό σύνταξης που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.

– Πόσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν πρόωρες συντάξεις.

– Πόσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις και ποια η σχέση αναπηρικών συντάξεων προς το σύνολο των συνταξιούχων κατά ταμείο.

> Ποια ποσά δωρεών έχουν συγκεντρωθεί συνολικά για τους πυρόπληκτους νομούς και ειδικότερα για τον νομό Μεσσηνίας, ερωτά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουσελάς και ζητά να κατατεθούν τα σχετικά με τα ποσά έγγραφα. Σημειώνει ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα ακριβή ποσά των δωρεών και για τον τρόπο αξιοποίησής τους.

> Την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης επιτείνει η καθαρογραφή και θεώρηση της απόφασης, που ακολουθεί ακόμα και δώδεκα μήνες μετά τη δημοσίευσή της, αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Μπουγάς. Προτείνει να εισαχθεί και στη διοικητική δικαιοσύνη η πρακτική λύση της καθαρογραφής των αποφάσεων με την επιμέλεια των διαδίκων.

> Να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς καθαριστριών σε σχολικά κτίρια του νομού Ηλείας ζητά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Α. Γεωργιάδης. Καταγγελίες αναφέρουν ότι υπάρχουν 40 καθαρίστριες σχολείων οι οποίες εργάζονται με αποδοχές 300 ευρώ μηνιαίως για 10 μήνες ανά έτος, χωρίς δώρα και επιδόματα και η σύμβαση που υπογράφουν δεν έχει αλλάξει εδώ και πολλές δεκαετίες.

> Σχετικά με την όξυνση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη με ευρύτερες συνέπειες στη δημόσια υγεία, ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης. Τονίζει την ύπαρξη θεσμικού κενού ως προς τη λήψη έκτακτων μέτρων, καθώς δεν υπάρχει φορέας που θα μπορεί να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, όπως συμβαίνει στην Αθήνα.

> Εάν έχει ζητηθεί αποζημίωση από την προμηθεύτρια εταιρεία για τα προβλήματα που παρουσίασαν τα αγορασθέντα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, ερωτά τον υπουργό Μεταφορών ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Έβερτ. Τον καλεί επίσης να απαντήσει εάν στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί τεχνικοί έλεγχοι στα αστικά λεωφορεία στα οποία εκδηλώθηκε πυρκαγιά και με ποια αποτελέσματα και ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων που διέταξε πρόσφατα το υπουργείο για τα αίτια των πυρκαγιών.

> Ρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η προστασία του Πηλίου από την ανεξέλεγκτη δόμηση ώστε να αποφευχθεί η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Παπαγιαννάκης. Αναφέρεται στον παραμερισμό του ΠΔ του 1980 που χαρακτηρίζει την περιοχή του Πηλίου ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και την προστατεύει με ειδικούς όρους.

> Σε απαξίωση οδηγούνται τα δημοτικά ωδεία και οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι της χώρας εξαιτίας του Προεδρικού Διατάγματος που απαγορεύει τη σύναψη διαδοχικών συμβάσεων, αναφέρει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Αράπογλου. Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την αντικατάσταση της μεγάλης πλειονότητας των διδασκόντων και οδηγεί την πλειονότητα των εκπαιδευομένων σε ιδιωτικά ωδεία και σχολές.

> Να τοποθετηθούν σχετικά με την πρόθεση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ να αυξήσουν τους μισθούς τους και των γενικών διευθυντών κατά 10% και μάλιστα αναδρομικά, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντ. Βρεττός. Προσθέτει ότι το διάστημα αυτό οι ίδιοι σχεδιάζουν σημαντικές επιβαρύνσεις για τον καταναλωτή.

> Τι απέγιναν τα σχέδια και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ανέγερση σύγχρονου αθλητικού και συνεδριακού κέντρου στην αρχαία Ολυμπία και γιατί δεν προχώρησε η χρηματοδότηση και η κατασκευή του, ζητά να πληροφορηθεί από τον υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος. Επικαλείται δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου ότι στη θέση που προοριζόταν για την κατασκευή του Κέντρου θα κατασκευαστεί στάδιο που καμία σχέση δεν έχει με την ανατεθείσα μελέτη.

> Υποαπασχολούμενες παραμένουν οι δικαστικές υπηρεσίες στις Κυκλάδες, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών σε συνδυασμό με την έλλειψη μηχανοργάνωσης και την αύξηση της δικαστικής ύλης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης, ενώ, όπως τονίζεται, το υπουργείο Δικαιοσύνης ουδεμία ουσιαστική απάντηση έχει δώσει στις συνεχείς εκκλήσεις του συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

> Τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων που μολύνουν τον Αμβρακικό κόλπο ζητούν να πληροφορηθούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, Ν. Καραθανασόπουλος και Κ.

Αλυσσανδράκης. Θεωρούν επίσης απαραίτητη την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού στα λύματα των δήμων που εκβάλλουν στον Αμβρακικό και τη λήψη μέτρων για την παράνομη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών.

> «Πραξικόπημα» χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι των ασφαλισμένων πρόσφατη υπουργική απόφαση με την οποία αυξάνεται ο αριθμός των μελών των διοικητικών συμβουλίων 17 Ταμείων, μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΣΠΕΑΘ, ΤΣΠ Εθνικής Τράπεζας, ΤΣΜΕΔΕ κ.ά. κατά δύο μέλη. Μέχρι τώρα, όπως αναφέρουν, στις συνθέσεις των ΔΣ των παραπάνω Ταμείων υπήρχε πλειοψηφία των εκπροσώπων των ασφαλισμένων, η οποία με τη συγκεκριμένη απόφαση μετατρέπεται σε μειοψηφία.

Με βάση τα ανωτέρω, ο βουλευτής του Συνασπισμού Γιάννης Δραγασάκης απευθύνει ερώτηση στον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας αν προτίθεται ν’ ανακαλέσει την επίμαχη απόφαση που έχει προκαλέσει εύλογες ανησυχίες και ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της.

Εκπρόσωποι, άλλωστε, των συνδικαλιστικών οργάνων στα παραπάνω Ταμεία θεωρούν ότι στόχος της απόφασης είναι να διευκολυνθεί η υλοποίηση των δύο ασφαλιστικών νόμων που, ενώ προβλέπουν την ένταξη των ασφαλιστικών ταμείων στο ΙΚΑ, δεν καθορίζουν όμως ποιος θ’ αναλάβει το κόστος της.

> Να μπορούν να μεταγραφούν στον τόπο συμφερόντων τους «πολύτεκνοι φοιτητές που εισάγονται με τις ειδικές διατάξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τα ΤΕΕ και τα εσπερινά λύκεια, ζητά με αναφορά του προς τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Στην αναφορά επισημαίνεται ότι πρόκειται για εργαζόμενους μαθητές, ακόμη και για έγγαμους με παιδιά, που, εάν δεν μπορούν να μεταγραφούν, ουσιαστικά στερούνται το δικαίωμά τους στη μόρφωση.

Προστίθεται, δε, ότι το μέτρο αυτό δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού, ενώ συναντά και τη συνηγορία των προέδρων όλων των συλλόγων πολυτέκνων της Θεσσαλίας.


Σχολιάστε εδώ