Να αναδειχθεί ο ρόλος του Πολεμικού μας Ναυτικού

Κύριε Διευθυντά,
Είμαι απόστρατος αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού μας Ναυτικού, παλαίμαχος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Λίγο μετά την κατάληψη των Αθηνών το 1941, διέφυγα ως εθελοντής στη Μέση Ανατολή σε ηλικία 17 ετών και εντάχθηκα εκεί στο Πολεμικό μας Ναυτικό (ΠΝ), το οποίο, μετά τη μάχη της Ελλάδας, συνέχισε σύσσωμο τον αγώνα κατά του Άξονα στο πλευρό των συμμάχων, με όλα τα εναπομείναντα αξιόμαχα πλοία του, μέχρι τη λήξη του πολέμου το 1945. Αναγνωρίζοντας οι σύμμαχοι τη μεγάλη προσφορά του απόδημου ΠΝ, το ενίσχυσαν κατά τον πόλεμο με 34 μάχιμα πλοία, προφανώς από το υστέρημά τους. Αυτό και άλλα χαρακτηριστικά γεγονότα δεν προβάλλονται, αν και μόνα τους αναδεικνύουν τη σημαντική και ουσιώδη συνολική ελληνική συμβολή στη συμμαχική νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν είναι ευρύτερα γνωστή στους νεώτερους. Η εν λόγω εξαίρετη δράση του Πολεμικού μας Ναυτικού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν τιμάται από το ΠΝ, ενώ γίνονται κατ’ έτος εκδηλώσεις για πολύ λιγότερο σημαντικά γεγονότα.
Στις 25/10/07 έλαβα «κατόπιν εορτής» πρόσκληση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να παραστώ στο φετινό ετήσιο μνημόσυνο της 22ας/10/07 των πεσόντων του ΠΝ υπέρ πατρίδος στην ειρήνη και τον πόλεμο, που γίνεται σε όλο και στενότερο κάθε χρόνο κύκλο. Απ’ ό,τι πληροφορήθηκα, δεν είμαι ο μόνος που πήρε πρόσκληση μετά το μνημόσυνο ή λίγο πριν από αυτό.
Θέλω να ελπίζω ότι θα ληφθεί μέριμνα ώστε να θεσπιστούν κάθε χρόνο πρέπουσες εκδηλώσεις παρουσία της πολιτειακής ηγεσίας και με ευρεία συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, των ΜΜΕ, των μαθητών παραγωγικών σχολών και ιδίως των νεώτερων στελεχών του ΠΝ, ώστε να τιμώνται οι νεκροί, οι μαχηταί και να αναδεικνύεται η παραγνωρισμένη δράση του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Μετά τιμής
Αρχιπλοίαρχος
Νικόλαος Δαμβέργης ΠΝ, ε.α.
Παλαίμαχος Β΄ Παγκοσμίου
Πολέμου


Σχολιάστε εδώ