Κρίνουν πολλά οι σημερινές κάλπες στο ΠΑΣΟΚ

Αυτή είναι η γενική εντύπωση που επικρατεί στη Βουλή, η οποία συμπληρώνει σχεδόν δύο μήνες ζωή από τη συγκρότησή της και όλο αυτό το διάστημα τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Όλα αυτά που γίνονται (από την κυβέρνηση) και αυτά που δεν γίνονται (από την αντιπολίτευση) στο διάστημα αυτό δεν ανταποκρίνονται στη λαϊκή ετυμηγορία της 16ης Σεπτεμβρίου, με βάση την οποία βρίσκονται στη Βουλή κόμματα και βουλευτές.

Γι’ αυτό και θα πρέπει να πάρουν ένα τέλος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, που βαρύνεται αφάνταστα από την εκκρεμότητα που προέκυψε ήδη από το βράδυ των εκλογών.

Η αυριανή Δευτέρα θα είναι σίγουρα μια άλλη μέρα, όποιος κι αν βγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ας ελπίσουμε να είναι και μια καλύτερη μέρα για την ελληνική πολιτική σκηνή.

————–*—————

Τους… χορεύει στο ταψί ο Ζορμπάς με τα ομόλογα

«Τα είπε όλα χωρίς να πει τίποτε», σχολίαζαν μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας μετά την ακρόαση την Τετάρτη του επικεφαλής της Αρχής για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» Γιώργου Ζορμπά που -επιτέλους- έγινε, αφού πρώτα δόθηκε η εντύπωση ότι πήγαμε εσπευσμένα στις κάλπες για να μην παρουσιαστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση που είχε ορισθεί για τις 21 Αυγούστου.

Αναθαρρημένος, αφού πλέον εξασφάλισε ότι παραμένει, ο πρώην Εισαγγελέας… χόρεψε στο ταψί τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι ήταν σε διαρκή εγρήγορση και είχαν προσέλθει στην Επιτροπή αποφασισμένοι να μην τον αφήσουν να μιλήσει και να πει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του πορίσματός του.

Στόχος των «γαλάζιων» δεν ήταν μόνον να μην τον αφήσουν να αναθερμάνει το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, αλλά και να καταρρίψουν το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι η προκήρυξη των εκλογών έγινε για να μην εμφανιστεί στη Βουλή το περασμένο καλοκαίρι.

Με αυτά που είπε κατά των πρώην συναδέλφων του δικαστικών, οι οποίοι προσπάθησαν να απαξιώσουν το πόρισμά του, αλλά και περισσότερο με αυτά που εννόησε, ο κ. Ζορμπάς έστειλε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι δεν θα αφήσει αυτήν την υπόθεση.

————–*—————

«Ψήνει» και το πόρισμα για το Ταμείο

των δημοσιογράφων

Η αναγγελία ότι μέσα στον Νοέμβριο θα συντάξει νέο πόρισμα για το ΤΣΠΕΑΘ (το Ταμείο των δημοσιογράφων), μαζί με τους υπαινιγμούς του ότι κάποιοι μπλοκάρουν στην Ελβετία το άνοιγμα των λογαριασμών εμπλεκομένων, αλλά και τα έμμεσα καρφιά για την τύχη του προηγούμενου πορίσματός του (για το ΤΕΑΔΥ) και για το αν υπάρχει στη δικογραφία, όπως και για την καθυστέρηση διερεύνησης της υπόθεσης, ήταν δηλωτικά των προθέσεων του πρώην εισαγγελέα.

Σε αυτό το κλίμα δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη το ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές, αφού δεν κατάφεραν με τις επανειλημμένες ερωτήσεις που του έκαναν να τον υποχρεώσουν να διαψεύσει το τμήμα του πορίσματος που έλεγε ότι κάποιες από τις «μίζες» πήγαν σε «πολιτικό φορέα», στο τέλος αρκέστηκαν να αποσπάσουν από τον Γ. Ζορμπά μια έμμεση παραδοχή ότι δεν βρήκε ποινικές ευθύνες για υπουργούς.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη Ψαρούδα επανέφερε παλαιότερο ερώτημα που είχε διατυπώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το αν ο πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του «βρώμικου χρήματος» θα σταματούσε την έρευνα του εάν κατά τη διάρκειά της προέκυπταν ενδείξεις για (ποινική) ευθύνη υπουργών, καθώς το άρθρο 86 του Συντάγματος επιβάλλει να απευθυνθεί στη Βουλή.

Οι «γαλάζιοι», αν και δεν πήραν ακριβώς την απάντηση που ήθελαν, αφού ο τέως εισαγγελέας είχε αποφασίσει όπως λέμε και παραπάνω να τους… χορέψει, έσπευσαν να μοιράσουν το απόσπασμα των πρακτικών του περασμένου Απριλίου με τον διάλογο Ζορμπά – Βενιζέλου για να… πανηγυρίσουν ότι «άρα δεν βρέθηκαν ευθύνες για υπουργούς».

————–*—————

Υπάρχουν λεφτά, όταν

με τον «βασιλικό

ποτίζεται κι η γλάστρα»

Κατηγορηματικός ήταν ο Γ. Αλογοσκούφης την περασμένη Τρίτη στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για το Ασφαλιστικό ότι πρέπει «να μπει πλαφόν» στην επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τις επιχορηγήσεις προς τα Ταμεία.

Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι το 2008 θα εφαρμόσει τον «νόμο Ρέππα» που προβλέπει να δίνεται κάθε χρόνο το 1% του ΑΕΠ και θα το κάνει με τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία, αλλά για τα χρωστούμενα των προηγούμενων χρόνων θα τα δώσει με μακροχρόνιους τίτλους του δημοσίου και με υπολογισμό του παλαιού ΑΕΠ.

Κι ενώ για Ταμεία η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει λεφτά, στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, που συζητήθηκε δυο μέρες μετά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η αύξηση των συντάξεων για την πλειοψηφία των απομάχων της ζωής προβλέπεται στο 4%, αλλά για τους δικαστικούς γίνεται ειδική πρόβλεψη.

Προβλέπεται η καταβολή «έκτακτης παροχής» 900 εκατ. ευρώ προς τους εν ενεργεία και συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς όλων των βαθμίδων, που θα τους δοθεί τμηματικά μέσα στην επόμενη πενταετία και θα υπολογιστεί με βάση τον μηνιαίο μισθό των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, ενώ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 25%.

Η διακριτική αυτή μεταχείριση των δικαστικών δεν έτυχε των αντιδράσεων που θα περίμενε κανείς -είπαν μόνον κάποια επικριτικά λόγια οι ειδικοί αγορητές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και του ΛΑΟΣ Η. Πολατίδης- αφού στην περίπτωση αυτή ισχύει η λαϊκή ρήση ότι «μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα».

Κι αυτό γιατί η αύξηση των δικαστικών συμπαρασύρει και σε ισόποση αύξηση και τη βουλευτική αποζημίωση. Αύριο, άλλωστε, στην αρμόδια Επιτροπή μπαίνει για συζήτηση ο νέος προϋπολογισμός της Βουλής, που θα εγκριθεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια.

————–*—————

Ο Σαμαράς και η

σημειολογία με το…

άλογο στο ποτάμι

Όσοι βλέπουν μακροπρόθεσμα την πολιτική δίνουν βάση στις πολύ προσεκτικές κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αφήνει πίσω του το Σκοπιανό (χωρίς όμως να αλλάζει θέση) και στρέφεται στα οικονομικά (που συνοδεύει με προσεκτική κριτική), την ίδια ώρα που εμφανίζεται απόλυτα «νομιμόφρων» και όπου βρεθεί και όπου σταθεί λέει τα καλύτερα για τον πρωθυπουργό.

Η αλληγορία μάλιστα, που σε κάθε ευκαιρία χρησιμοποιεί για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της άποψής του για στροφή της οικονομικής πολιτικής από τη μακροοικονομία στη μικροοικονομία, έγινε αντικείμενο σημειολογικής ανάλυσης από βουλευτές.

«Στα οικονομικά υπάρχει ένα γνωμικό που λέει ότι «μπορείς να φέρεις το άλογο στο ποτάμι, αλλά δεν μπορείς να το αναγκάσεις να πιει νερό». Και οι μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις (έλλειμμα, χρέος, πληθωρισμός, Ασφαλιστικό) δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα, αλλά δεν παράγουν αυτόματα εισόδημα, πλούτο και θέσεις εργασίας», είπε προ ημερών στην Επιτροπή Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Φέρνουν το άλογο στο ποτάμι, αλλά μέχρι εκεί. Για να μάθουμε το άλογο να πίνει νερό πρέπει να αλλάξουμε κι όλα εκείνα που εμποδίζουν να ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα».

Κάποιοι θεώρησαν ότι η επιλογή του συγκεκριμένου γνωμικού δεν ήταν διόλου άσχετη με τον θεωρούμενο -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- εκλεκτό του «καραμανλικού συστήματος» υπουργό Οικονομίας. Και όλα αυτά δεν έχουν -λένε οι γνωρίζοντες- ορίζοντα τον επόμενο ανασχηματισμό, όπως θα μπορούσε κατ’ αρχάς να εικάσει κάποιος, αλλά πάνε πολύ πιο πέρα.


Σχολιάστε εδώ