Δικηγόροι της Τράπεζας της Ελλάδος σε διπλό ρόλο

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του δικηγόρου Δ. Τσιμπανούλη, που υπηρετεί στο Τμήμα Νομισματικών και Τραπεζικών Θεμάτων της τράπεζας. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου αποκαλύφθηκε ότι το ιδιωτικό του δικηγορικό γραφείο παρείχε νομικές συμβουλές και υπεράσπιση σε τράπεζες που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, καταπατώντας τον Οργανισμό της Διεύθυνσής του, τον Κώδικα Δικηγόρων και τη δεοντολογία του δικηγορικού λειτουργήματος αλλά και κώδικες επαγγελματικής συμπεριφοράς. Δύο μήνες τώρα ο Ν. Γκαργκάνας κλωθογυρίζει ή παρακολουθεί άφωνος την υπόθεση. Τον παραμυθιάζουν οι γνωστοί παρακοιμώμενοί του ότι τάχα έχει επιληφθεί το Νομικό Συμβούλιο της Τράπεζας! (Αλήθεια, η Βάσω Παπανδρέου, που ανακίνησε το ζήτημα, γιατί το άφησε στην τύχη του; Το μόνο μέλημα είναι τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ;)

Στην Τράπεζα της Ελλάδος, όμως, ισχύει το «ένοχος ένοχον ου ποιεί». Μέλη του Νομικού Συμβουλίου, του καθηγητικού αυτού συμβουλευτικού οργάνου, και πολλοί δικηγόροι της τράπεζας παρέχουν, μέσω των δικηγορικών τους γραφείων, νομικές υπηρεσίες σε εποπτευόμενα από την τράπεζα πρόσωπα και έτσι «εκβιάζονται» από τον Τσιμπανούλη για να μην αχθεί εις πέρας η υπόθεσή τους. Στην αρχή ερεύνησαν τις διατάξεις για λύση της σύμβασης της τράπεζας με τον δικηγόρο αυτόν, αλλά έκαναν πίσω επειδή φοβούνται τη χιονοστιβάδα των εξελίξεων που θα επακολουθήσει. Ο Γκαργκάνας όμως, στην ευθύνη του οποίου ανήκουν οι νομικές υπηρεσίες της Τράπεζας, τι κάνει; Νομίζει ότι ανεβαίνουν οι φιλοκυβερνητικές μετοχές του με τα παιχνίδια που παίζει με τη μετοχή της τράπεζας, χειραγωγώντας τη δίκην χρηματιστή; Είναι δυνατόν αυτός ο γίγας της αμεροληψίας και της δικαιοσύνης να μην αντιδρά; Δεν γνωρίζει το άρθρο 8 του Οργανισμού Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας; Αρκεί η παραπομπή και η εναπόθεση της υπόθεσης στο πολυτελές γραφείο του Νομικού Συμβουλίου; Αγνοούσε το θέμα ή μήπως τον παραπληροφορούσαν; Όταν θα αρχίσουν οι αποκαλύψεις και για άλλους… δερβίσηδες δεν θα μπορεί να επικαλεστεί άγνοια. Προς το παρόν τον συμβουλεύουμε να ελέγξει το πελατολόγιο του δικηγορικού γραφείου Περάκη.

Όσο για το γραφείο Τσιμπανούλη, μια και ανέλαβε να κάνει σεμινάρια για τη MiFiD (την οδηγία 2004/39/ΕΚ, που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με τον νόμο 3606/2007 περί αγορών χρηματοπιστωτικών μέσων), δεν αποκλείεται να αναλάβει να νουθετεί τα εποπτευόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος πρόσωπα και για την πρόσφατη Πράξη του Διοικητή της (ΠΔΤΕ 2597/31-10-2007), που, έστω καθυστερημένα, εξειδικεύει μεταξύ άλλων τις υποχρεώσεις των τραπεζών, σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων που μπορεί να ανακύψει και να αποβεί επιζήμια για τους πελάτες!

(Για τις περιβόητες και διάτρητες προαγωγές υπαλλήλων, που επρόκειτο να γίνουν στις 30 Οκτωβρίου, γνωρίζαμε, από την προηγούμενη εβδομάδα και από έγκυρη πηγή, την αναβολή και τους λόγους που την επέβαλαν. Γι’ αυτό δεν δημοσιεύσαμε το σχετικό, αποκαλυπτικό, κείμενό μας. Σας το οφείλουμε… εντόκως)


Σχολιάστε εδώ