XΡΗΜΑτιστήριο

>> Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη Σοφοκλέους κατά το ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές επηρεασμένοι από το θετικό κλίμα των ευρωπαικών αγορών προχώρησαν σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.289,22 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,30%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί των Πετρελαίου-Αερίου, Κοινής Ωφέλειας και Τροφίμων-ποτών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν εκείνοι των Πρώτων υλών, Ασφαλειών και Μέσων Ενημέρωσης. Την επομένη η αγορά κατέγραψε νέο ρεκόρ έτους, ενώ ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.310,88 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη της τάξης του 0,41%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,60%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 0,51%, ενώ ο FTSE small cap 80 έκλεισε με κέρδη 0,18%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές, επηρεασμένοι τόσο από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα εννεαμήνου των EFG Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς όσο και από την είδηση ότι η Dubai Financial Group θα αυξήσει το ποσοστό της στη Marfin, προχώρησαν σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.334,50 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,44%. Από τις επιμέρους μετοχές τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψαν οι Μπουτάρης (Π), Καραμολέγκος και Βιοσώλ (Κ), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι ΑΝΕΚ (ΠΟ) και Ιπποτούρ. Την επομένη οι επενδυτές, επηρεασμένοι από τις αρνητικές ειδήσεις που είχαν να κάνουν με τη Citigroup αλλά και από την προσπάθεια κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών, προχώρησαν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5,264.71 μονάδες, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 1,31%.

>> Αποτελεί καλή είδηση για το retail… Μπορεί οι ξένοι επενδυτές να προτιμούν τις επενδύσεις σε βαριά χαρτιά, οι εγχώριοι διαχειριστές όμως έχουν ήδη στρέψει το ενδιαφέρον τους στις μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

>> Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει! Ο λόγος για τους εμπλεκομένους (Τράπεζα Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιγοράς, Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών, κ.λπ.) στην αυστηροποίηση της διενέργειας των Over the Counter συναλλαγών από πλευράς τραπεζών.

>> Τι και αν τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας είναι αυξημένα, η εκτίμηση και μόνο της μείωσης του προβλεπόμενου τζίρου πίεσε τις μετοχές του ομίλου Μυτιληναίου.

>> Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!
Alpha Bank και Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται ότι ακολουθούν κοινή πορεία και στην έκδοση του πρώτου Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου του δείκτη FTSE/ΧΑ 20.

>> Με αφορμή τις ολοένα και περισσότερες δημόσιες προτάσεις ρωτάμε, πόσες από τις εισηγμένες θυγατρικές των τραπεζών είναι πλέον επίφοβες για αποχώρηση από το ταμπλό της Σοφοκλέους;

>> Κατά τα άλλα οι «ειδικοί» συμβουλεύουν εμάς τους «αδαείς»… Ζημίες εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο του έτους η μεγαλύτερη, βάσει ενεργητικού, ευρωπαϊκή τράπεζα. Περί της UBS ο λόγος.

>> Το μέλλον της Εθνικής Τράπεζας δεν είναι στην Ελλάδα! Αλήθεια πόσοι από τους υπουργούς που στήριξαν την υποψηφιότητα Αράπογλου συμφωνούν με τη θέση του «εκλεκτού» τους;

>> Η σημερινή «γενναιοδωρία» θα ανταμειφθεί πλουσιοπάροχα λίαν συντόμως! Με σκοπό την κάλυψη των ελλειμμάτων του κράτους, τράπεζες, ΑΕ και ΕΠΕ, αναμένεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, «προκαταβάλλοντας» τους φόρους που τους αναλογούν.

>> Άλλοι ποντάρουν στο εξωτερικό και άλλοι στη χώρα τους! Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου της Alpha, η αύξηση κατά 41,5% στα καθαρά κέρδη της τράπεζας οφείλεται μεταξύ άλλων στην επέκταση των εργασιών της εγχώριας λιανικής τραπεζικής.

>> Κάθε μη ανταγωνιστική, από άποψη πετρελαϊκών πόρων, αποθεμάτων, διαδικασιών και ελέγχων, αγορά, όπως είναι η ελληνική, σαφώς και επηρεάζεται περισσότερο από την άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού».

>> Ελπίζουμε ότι η έννοια της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» δεν θα αποτελέσει άλλοθι για τις κάθε λογής ρουσφετολογικές χρηματοδοτήσεις ημετέρων, από ΔΕΚΟ, τράπεζες, οργανισμούς και εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

>> Προμελετημένο σχέδιο, προειλημμένη απόφαση! Η απαξίωση των Ολυμπιακών Αερογραμμών από την κυβέρνηση της ΝΔ καλά κρατεί, έτσι τα χρέη διογκώνονται, ενώ κανένας από τους αρμοδίους δεν φαίνεται διατεθειμένος να παρέμβει.

>> Όλα γίνονται για την οικοδόμηση ενός ακινήτου… Άλλη μια επιχειρηματική διαφορά αναμένεται να επιλυθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, καθώς η Αλλατίνη στρέφεται με αγωγή κατά της Θεμελιοδομής.

 Η νέα τιμολογιακή πολιτική του Ομίλου είχε και τα αρνητικά της! Μπορεί τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της ΕΧΑΕ στο εννεάμηνο να εμφανίζονται αυξημένα κατά 55%, τα έσοδα όμως από τη διαπραγμάτευση μετοχών εμφανίζονται μειωμένα κατά 14%.

 >> Πόσες από τις αιτήσεις που έχουν να κάνουν με τις νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν προοπτικές; Πόσοι από τους εννέα υποψηφίους έχουν αλλάξει πρόσφατα τη δραστηριότητα των επιχειρήσεών τους;

>> Αποτελούν τις πλέον προσοδοφόρες υπηρεσίες των τραπεζών! Αλήθεια ποιος ο λόγος της πώλησης ορισμένων μονάδων πιστωτικών καρτών από την HSBC;

>> Ευτυχώς, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού! Μαθαίνουμε ότι κάποιες από τις εισηγμένες, που θα «αναγκαστούν» να επιστρέψουν τους φόρους που είχαν γλιτώσει από τα αφορολόγητα αποθεματικά τους, σκέφτονται ήδη το κλείσιμο των ζημιογόνων θυγατρικών τους.

>> Με το βλέμμα στραμμένο στους μεγαλομετόχους της, η Intralot ανακοίνωσε την απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου για διανομή προμερίσματος χρήσεως 2007 ποσού 0,30 ευρώ ανά μετοχή!

>> «Ανώμαλη προσγείωση» και ενίσχυση του «μονοπωλίου» αναμένεται να προκαλέσουν οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές της πλατφόρμας που ιδρύουν από κοινού 7 αλλοδαποί επενδυτικοί οίκοι! Η δραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά θα ευνοήσει τις θυγατρικές των τραπεζών, ενώ θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το μερίδιο, από πλευράς τζίρου συναλλαγών, των μικρών ΑΧΕΠΕΥ.

>> Νεόδμητα στο κέντρο και τα δυτικά προάστια, έχουν την τιμητική τους! Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η ζήτηση της αγοράς ακινήτων στο εννεάμηνο κρίνεται ικανοποιητική, ενώ διατηρείται η ανοδική τάση και στις τιμές πώλησης.

>> Δεν ξέρουμε αν «ρίσκαρε» με τη φυγή του από την Τράπεζα Πειραιώς, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ανέλαβε το Risk management της EFG Εurobank. Περί του κ. Κολακίδη ο λόγος.

>> Με αφορμή την πρόσφατη δικαστική απόφαση, βάση της οποίας παρατάθηκε η κατά τα άλλα «στενή» και προκαθορισμένη περίοδος αποδοχής της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εισηγμένης εταιρείας, ρωτάμε αν οι νομικοί σύμβουλοι της Επιτροπής Κεφαλαιγοράς έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να «διασώσουν» την «τιμή», την «υπόληψη» και την «αξιοπιστία» της δημόσιας εποπτικής αρχής;

>> Υποχώρηση τόσο στα έσοδα όσο και στα καθαρά κέρδη! Χειρότερα των προβλέψεων ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου του, κατά παράδοση, ισχυρού Τιτάνα.

>> Η σταθερότητα της χρηματιστηριακής τιμής, σε συνδυασμό με τα «πακέτα» και την οικονομική επιφάνεια των βασικών της μετόχων, καλλιεργούν έντονες προσδοκίες. Περί της Λάμψα ο λόγος.

>> Οι πιέσεις είναι μεγάλες! Για να δούμε αν ο Κ. Καπράλος αποδεχθεί την επιζήμια για την εταιρεία του αλλαγή των συμφωνηθέντων, έτσι ώστε το ΧΑΚ να εισπράττει μέρος των εσόδων από τις «εδώ» εισηγμένες της μεγαλονήσου;

>> Τα αυξημένα κατά 50% κέρδη της Πειραιώς επέφεραν μεγάλες προσδοκίες, γεγονός που οδήγησε ακόμα και στην αναθεώρηση του επιχειρηματικού σχεδίου του Ομίλου.

>> Άλλο ένα «γκαλά» διοργανώνει στις 9 Νοεμβρίου το υπουργείο Οικονομίας! Βασικό θέμα συζήτησης οι συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, ενώ καλεσμένοι θα είναι εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες και αλλοδαποί διεθνείς οίκοι.

>> Το μέγεθος και μόνο της ανακοίνωσης του ΟΤΕ, σχετικά με τις τροποποιήσεις του καταστατικού που έχουν να κάνουν με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, επαναφέρει και πάλι στο προσκήνιο το πολυπαιγμένο σενάριο με την Cosmote.

>> Οι χρηματοοικονομικές καινοτομίες της EFG Eurobank καλά κρατούν! Η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου αναμένεται να γίνει με ιδιωτική τοποθέτηση και εισφορά μετοχών αποκλειστικά και μόνο από τους μετόχους μειοψηφίας των θυγατρικών της.

>> Βρήκαν το άλλοθι που χρειαζόντουσαν… Με αφορμή τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, κύκλοι προερχόμενοι από τους κύριους Αλογοσκούφη και Γκαργκάνα αφήνουν να εννοηθεί ότι έπονται και νέες αυξήσεις των επιτοκίων στη χώρα μας.

>> Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο! Από ποια ΑΧΕΠΕΥ πραγματοποιούσαν τις συναλλαγές τους οι περισσότεροι των δικαστικών λειτουργών, κατά την περίοδο της υποτιθέμενης εξιχνίασης του χρηματιστηριακού σκανδάλου; Σύμφωνα με την κ. Μπουρμπούλια, από την

AXON!

>> Υψηλό momentum, χαμηλή μόχλευση και υψηλή ανάπτυξη είναι σύμφωνα με τη Morgan Stanley οι τρεις παράγοντες που θα πρέπει να καθορίσουν την επενδυτική στρατηγική στην ευρωπαϊκή χρηματαγορά.

>> Άλλο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της και άλλο μεταφορά τους σε ξεχωριστές εταιρείες! Εμμένει η διοίκηση, επιμένουν όμως και οι συνδικαλιστές, οι οποίοι στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και τμηματικού ξεπουλήματος των φιλέτων της ΔΕΗ απαντούν με κινητοποιήσεις και απεργίες.

>> Υπόλογες για μία 5ετία…. ε, και; Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι με τα χρηματιστηρικά δικαστικοί λειτουργοί, ακόμα και η εισαγόμενη υποχρέωση των

ΑΧΕΠΕΥ για καλύτερη δυνατή εκτέλεση των εντολών δεν θα βοηθήσει τόσο τους πελάτες-επενδυτές όσο τις χρηματοοικονομικές εταιρείες και τα νομικά γραφεία.

>> Αν το λέγαμε πριν από λίγα χρόνια… θα μας πέρναγαν για τρελούς! Πού να το φανταζόταν κανείς ότι η μετοχή της πάλαι ποτέ κραταιάς Εμπορικής Τράπεζας θα μεταφερόταν από την κατηγορία της Μεγάλης σε αυτήν της Μεσαίας και Μικρής κεφαλαιοποίησης.

>> Ελπίζουμε να μη μείνουν μόνο στα λόγια! Για να δούμε αν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, ελέγχοντας τα μέλη του που δεν τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας;

>> Μέχρι πότε; Για πολλοστή φορά ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνσιμού, αναφορικά με την καθυστέρηση των πορισμάτων εκκρεμούντων υποθέσεων καρτέλ, επικαλέστηκε την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

>> Παρά την αύξηση των εξόδων της κατά 10,1%, η FBBank την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2007 πέτυχε αύξηση και στα μετά φόρων κέρδη της κατά 33%.

>> Με αυτήν τη διασπορά αναμένονται σύντομα εξελίξεις! Στο 84,67% ανέρχεται το ποσοστό της ATEbank στο μετοχικό κεφάλαιο της Αγροτικής Ασφαλιστικής, ενώ ανάλογες τοποθετήσεις έχουν πραγματοποιήσει και οι άλλες θυγατρικές του Ομίλου.

>> Κλασική περίπτωση κυβερνητικής «αποστασιοποίησης»… με το μπαλάκι να πέφτει αλλού! Κατά τον κ. Αλογοσκούφη, η αναθεώρηση του ΑΕΠ είναι ευθύνη της Στατιστικής Υπηρεσίας και όχι του πολιτικού της προϊσταμένου.

>> Εν μέσω εκτιμήσεων που έχουν να κάνουν με την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve καταγράφηκαν νέα ιστορικά ρεκόρ τόσο στο ευρώ όσο και στην τιμή του αργού πετρελαίου, ενώ ανάλογη κίνηση είχε και ο χρυσός.

>> Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του World Economic Forum, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποχώρησε τέσσερις θέσεις στη διεθνή κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα, μέχρι και ο παραδοσιακά «γαλάζιος» ΣΕΒ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.


Σχολιάστε εδώ