Χωρίς αρμοδιότητες άφησε τον Λέγκα ο Αλογοσκούφης!

ΟΣΑ δυσάρεστα δεν έφερε λοιπόν η πρώτη τετραετία της ΝΔ στον υπερυπουργό Οικονομίας, τα έφερε όλα μαζί από την αρχή η δεύτερη, με αποτέλεσμα από το απυρόβλητο ο Γιώργος Αλογοσκούφης να βρεθεί στημένος στον τοίχο για τους χειρισμούς του στα θέματα του ΑΕΠ, της αύξησης του ΦΠΑ, της τιμής του πετρελαίου, του επιδόματος θέρμανσης, του φόρου ακίνητης περιουσίας, της «κατάργησης του φόρου κληρονομιάς» και ακόμη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2008 .

ΜΕ ΤΗ δυσφορία του πρωθυπουργού να είναι περίπου ορατή, με τα πικρόχολα σχόλια, κυρίως από συναδέλφους του υπουργούς, να είναι μια πραγματικότητα, όπως και με τα κακεντρεχή σχόλια από συναγωνιστές του κομματικά στελέχη της ΝΔ, καθώς και από το σύνολο του Τύπου, φιλικά και εχθρικά προσκείμενου στην κυβέρνηση της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης προσπαθεί να ισορροπήσει, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει μέτωπα ενδοκυβερνητικά, αφού για όλα του φταίνε οι άλλοι και όχι οι δικές του ενέργειες.

Ψαλίδι στις αρμοδιότητες Λέγκα

ΟΛΗ αυτή η υπόθεση και ο βραχνάς της εξεύρεσης εσόδων αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν οδηγήσει τον υπουργό Οικονομικών σε μια συγκεντρωτική αντιμετώπιση των ζητημάτων της Οικονομίας. Και έτσι δύο μήνες μετά τις εκλογές ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Λέγκας, που πήγε στη θέση του Πέτρου Δούκα στο Λογιστήριο του Κράτους, η μόνη αρμοδιότητα που έχει είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Μια διαδικασία η οποία είναι κατά το πλείστον γραφειοκρατική και με το δίκιο του είναι έξαλλος με την κατάσταση αυτή.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μπορεί οι αρμοδιότητες που έχει πάρει ο υπουργός Οικονομίας να είναι πολλές και ενδιαφέρουσες όπως:

• Ολόκληρος ο δανεισμός
• Το δημόσιο χρέος
• Η ΔΕΚΑ
• Η περιουσία του Δημοσίου
• Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου
• Οι περιφερειακές κτηματικές υπηρεσίες
• Τα ιδρύματα
• Τα κληροδοτήματα και οι σχολάζουσες κληρονομιές

ΟΜΩΣ θα πρέπει να πούμε ότι, όπως κυκλοφορεί ήδη στο υπουργείο Οικονομίας, τώρα τα έγγραφα για να υπογραφούν από τον Αλογοσκούφη παραμένουν στο γραφείο του και έχουν σχηματίσει βουνά, λόγω μεγάλης συσσώρευσης…

Κόντρα με Ρουσόπουλο

ΜΕΓΑΛΗ ρήξη πάντως φαίνεται να υπάρχει και με τον υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο, στον οποίο ο Γ. Αλογοσκούφης καταλογίζει ότι δεν βοήθησε στην υπόθεση με την αύξηση του ΦΠΑ και πιστεύει ότι αντιθέτως δημιούργησε ένα κλίμα αναταραχής και διαμαρτυριών, με αποτέλεσμα να παγώσει η υπόθεση της αύξησης και τώρα να υπάρχει πραγματικό οικονομικό πρόβλημα στην χώρα.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο υπουργός Οικονομίας είναι ιδιαίτερα πιεσμένος γιατί θα πρέπει να βρει τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ σε έσοδα, ενώ τα μέχρι στιγμής έσοδα του κράτους είναι κατά 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα.

Κόντρα και με Σαμαρά

ΜΕΤΩΠΟ και με τον Αντώνη Σαμαρά, που ως γνωστόν έχει διατελέσει και υπουργός των Οικονομικών, έχει ανοίξει τώρα ο Γ. Αλογοσκούφης μετά την κριτική που δέχθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ και τη διαφωνία του. Εκείνο όμως που φαίνεται να ενόχλησε περισσότερο τον υπουργό Οικονομίας είναι οι υποδείξεις που του έκανε ο Αντώνης Σαμαράς για το τι πρέπει να κάνει για να βρει έσοδα και σχολιάζει υποτιμητικά τις προτάσεις του αυτές, λέγοντας ότι «ένας βουλευτής δεν μπορεί να κάνει υποδείξεις σε έναν υπουργό»!

Κόντρες και με άλλους υπουργούς

ΠΑΝΤΩΣ, παρά το γεγονός ότι οι κόντρες κάθε υπουργού Οικονομίας με τους υπόλοιπους υπουργούς, και ειδικά αυτήν την εποχή που οριστικοποιείται ο προϋπολογισμός, είναι συνηθισμένες, ορισμένες από τις κόντρες του κ. Αλογοσκούφη με άλλους υπουργούς παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις γιατί φαίνεται να γίνονται με δική του πρωτοβουλία…

Έτσι, οι πληροφορίες λένε ότι εκτός από τον κύριο Λέγκα δυσαρεστημένος είναι και ο άλλος αρμόδιος υφυπουργός, ο Γιάννης Παπαθανασίου, αφού και αυτός έχει «περιοριστεί» από τον κ. Αλογοσκούφη στο θέμα των αρμοδιοτήτων, σε μια στιγμή μάλιστα που βάλλεται από τον αντικαταστάτη του υφυπουργό στο υπουργείο Ανάπτυξης Γ. Βλάχο, που οι πληροφορίες τον φέρουν να δηλώνει δημοσίως ότι «βρήκε χάος»!

Λάθος η μονοκρατορία…

ΟΛΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ πάντως που ασκείται αυτήν τη στιγμή προς τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη από την πλευρά κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και στελεχών της αγοράς, είναι ότι είναι λάθος να έχει ανακηρυχθεί σε μονοκράτορα της οικονομίας και να έχει στην πράξη καταργήσει ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αγνοώντας ότι για την οικονομία χρειάζονται πιο συλλογικές αποφάσεις και από περισσότερα θεσμικά όργανα, τα οποία καλώς ή κακώς λειτουργούσαν παλαιότερα και γνωμοδοτούσαν με έναν θεσμικό τρόπο.


Σχολιάστε εδώ