Τι κρύβει ο… κερδοσκοπικός χορός στη μετοχή της Εθνικής

Μέχρι τη «βίαιη» διόρθωση της Πέμπτης, ξένα χαρτοφυλάκια απορροφούσαν μετοχές της Εθνικής σε επίπεδα τιμών ακόμη και πάνω από τα 45 ευρώ σαν να επρόκειτο για κάποια πρωτοφανή ευκαιρία, ενώ έγκυροι αναλυτές, όπως της Citigroup, έφθαναν να εξακοντίζουν την τιμή-στόχο για τη μετοχή ακόμη και στα 55 ευρώ. Κάπως έτσι, και χωρίς εμφανή λόγο, η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής εκτοξεύθηκε πάνω από τα 22 δισ. ευρώ και έφθασε να ξεπερνά σε χρηματιστηριακή αξία ακόμη και ευρωπαϊκούς γίγαντες, όπως η γερμανική Commerzbank!

Την ίδια ώρα, η διοίκηση Αράπογλου αφήνει επίσημα ασχολίαστες τις φήμες για… επανεκκίνηση της συγχώνευσης Εθνικής – Alpha Bank, που ουσιαστικά θα αποτελούσε σανίδα σωτηρίας για την τράπεζα του κ. Ι. Κωστόπουλου απέναντι σε μια πιθανή επιθετική κίνηση εξαγοράς της, αλλά και τις φήμες ότι σχεδιάζει νέες χρυσοπληρωμένες εξαγορές στην Ουκρανία. Και αφήνει να εννοηθεί, σε ανεπίσημες συζητήσεις με δημοσιογράφους, ότι ίσως χρειασθεί το 2008 να προχωρήσει σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, για να χρηματοδοτήσει τα μεγαλεπήβολα επεκτατικά της σχέδια, δίνοντας τροφή στους κερδοσκόπους που έχουν «απογειώσει» τη μετοχή.

Ιδιωτικοποίηση «κομμάτι – κομμάτι»

Πέρα από τα κερδοσκοπικά σενάρια της αγοράς για τις επόμενες κινήσεις Αράπογλου στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, έμπειροι χρηματιστηριακοί αναλυτές διακρίνουν τη συνέχιση της εφαρμογής του σχεδίου της διοίκησης να «ξεφορτωθεί» τα «ενοχλητικά» ασφαλιστικά ταμεία που διατηρούν και σήμερα τον έλεγχο της τράπεζας, έστω και με μειωμένη συμμετοχή, της τάξεως του 17%.

Το σχέδιο «βελούδινης» ιδιωτικοποίησης της Εθνικής, που φαίνεται να προωθεί μεθοδικά ο κ. Αράπογλου με τις ευλογίες της κυβέρνησης, τέθηκε σε εφαρμογή μετά και την τελευταία διάθεση μετοχών από το Δημόσιο, το 2004, με την οποία η άμεση κρατική συμμετοχή στην τράπεζα εκμηδενίσθηκε:

Το 2006 η διοίκηση Αράπογλου μεθόδευσε την εξαγορά έναντι υπερβολικού τιμήματος της τουρκικής Finansbank, που χρηματοδοτήθηκε με τη μεγαλύτερη, ως τότε, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από ελληνική εταιρεία, ύψους 3 δισ. ευρώ. Αρκετά Ταμεία δυσκολεύθηκαν να ανταποκριθούν σε τέτοια αύξηση κεφαλαίου, είτε επειδή δεν διέθεταν την απαραίτητη ρευστότητα είτε επειδή ήταν δέσμια των διοικητικών περιορισμών στις αγορές μετοχών, που η κυβέρνηση φρόντισε να τηρηθούν σχολαστικά. Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η συμμετοχή των ξένων χαρτοφυλακίων πάνω από το 40% και να μειωθεί αντίστοιχα η συμμετοχή των Ταμείων σε σημείο που μόνο οριακά ελέγχουν πλέον τη γενική συνέλευση (σε απαρτία ενός τρίτου των μετοχών).

Ακολούθως, οι ξένοι θεσμικοί συνέχισαν να αυξάνουν τη συμμετοχή τους, η οποία με βάση τα τελευταία στοιχεία φαίνεται να έχει ξεπεράσει το όριο του 50%, κινούμενη πάνω από το 53%, με βάση τελευταία στοιχεία. Την ίδια περίοδο τα Ταμεία προχώρησαν σε πωλήσεις, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, που ρευστοποίησε μετοχές για να πληρώσει συντάξεις!

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η «ενοχλητική» παρουσία των Ταμείων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής παραμένει και η διοίκηση Αράπογλου φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει στο τελευταίο «χτύπημα» στον δημόσιο χαρακτήρα της Εθνικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει δύο εξαγορές εξαγορές στην Ουκρανία, που αν προωθηθούν αμέσως, όπως αναμένεται (τώρα που οριστικοποιήθηκαν και τα εκλογικά αποτελέσματα υπέρ της φιλοδυτικής συμμαχίας των «πορτοκαλί»), θα οδηγήσουν σε νέα μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα αποτελέσει και τη χαριστική βολή στη συμμετοχή των Ταμείων.

Η πρώτη εξεταζόμενη εξαγορά, κατά σατανική σύμπτωση, αφορά την τράπεζα που ίδρυσε στην Ουκρανία το 2006, αμέσως μετά την πώληση της Finansbank στην Εθνική, ο πρώην βασικός της μέτοχος Χ. Οζιεγκίν. Η Credit Europe Bank Ουκρανίας, πάντως, δεν έχει ακόμη αρκετά σημαντική παρουσία για να δικαιολογήσει υψηλό τίμημα, γι’ αυτό και η εξαγορά της εξετάζεται να γίνει σε συνδυασμό με την εξαγορά της 12ης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Η Kredit Prom Bank, με πρόεδρο και βασικό μέτοχο τον ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία κ. Κωνσταντίνο Παπουνίδη, ο οποίος έχει δραστηριότητες και στην Ελλάδα, έχει ενεργητικό που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να δικαιολογήσει ένα υψηλό τίμημα, που με τη σειρά του θα δικαιολογούσε και μια σημαντική αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα, πάντως, εξετάζονται και άλλα σενάρια εξαγορών σε Ρωσία και Ουκρανία και, σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι άμεσες.

Το σημαντικότερο ερώτημα που τίθεται, βέβαια, είναι ποιος θα πάρει τη θέση των Ταμείων στη βασική μετοχική σύνθεση της Εθνικής, μετά και τη νέα αύξηση κεφαλαίου που έρχεται στις αρχές του 2008. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% είναι πλέον αρκετό για τον έλεγχο μιας πολυμετοχικής τράπεζας, μετά τις πρόσφατες αλλαγές του νόμου περί ΑΕ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπερατλαντικό ενδιαφέρον για την Εθνική παραμένει ζωηρό.

Όσο για τις φήμες περί συγχώνευσης με την Alpha, που σκοπίμως αφήνονται ασχολίαστες από τη διοίκηση Αράπογλου, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στον άμεσο προγραμματισμό των δύο διοικήσεων. Εκτός εάν η Alpha δεχθεί «επίθεση» για εξαγορά (στο ρόλο του επιτιθέμενου οι περισσότεροι περιμένουν τον κ. Α. Βγενόπουλο και το Dubai Financial Group), οπότε ο κ. Αράπογλου αναμένεται να της δώσει χείρα βοηθείας, σε ρόλο «λευκού ιππότη»…


Σχολιάστε εδώ