Τα είπαν έξω από τα δόντια!

Σ’ αυτήν τη συνεδρίαση ακούστηκαν πολλά και βουλευτές και κομματικά στελέχη τα είπαν… έξω από τα δόντια, αναλύοντας τα αίτια της σημαντικής πτώσης του ποσοστού του κόμματος στη Θεσσαλονίκη στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Το βιβλίο της Ιστορίας, οι κόντρες υποψηφίων, η παρουσία ΛΑΟΣ και Παπαθεμελή, αλλά και η κακή επικοινωνιακή πολιτική τόσο σε επίπεδο νομού όσο και σε γενικότερο επίπεδο, που δεν προέβαλε το έργο που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσαν σύμφωνα με τις περισσότερες εισηγήσεις τα αίτια της πτώσης του ποσοστού. Ειδικά το τελευταίο καταλογίζεται στον υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο στον οποίο αποδόθηκε η κακή επικοινωνιακή πολιτική (φαίνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σύντομα θα γίνει κόκκινο πανί για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη).
Από τα πιο ενδιαφέροντα της συνεδρίασης:

• Η επίθεση φιλίας του Παναγιώτη Ψωμιάδη στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. «Ο Βασίλης είναι αδελφός μου», «με τον Βασίλη έχουμε παραγάγει έργο», είπε μεταξύ άλλων, κάνοντας στροφή 180 μοιρών. Ο Ψωμιάδης τα έβαλε με τους υπουργούς από τη Θεσσαλονίκη που δεν έφεραν κονδύλια στον νομό και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιώργου Ορφανού που απάντησε: «Δεν μπορεί να λέγονται τέτοια πράγματα. Στη Θεσσαλονίκη επί υπουργίας μου έγιναν αθλητικά έργα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ». Ο Ψωμιάδης είχε φύγει πάντως πριν από την απάντηση Ορφανού, απειλώντας ότι δεν θα παραστεί σε άλλη συνεδρίαση της Διοικούσας!

• Ανάλογη απειλή είχε απευθύνει στη συνεδρίαση προ των εκλογών ο Γιάννης Ιωαννίδης, διαμαρτυρόμενος γιατί ότι λεγόταν στην κλειστή συνεδρίαση το έβλεπε δημοσιευμένο την επομένη στις εφημερίδες. Την απειλή την πραγματοποίησε, καθώς, στη συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν απών. Έστω και αν θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι έχει πλέον αυξημένα υπουργικά καθήκοντα…

• Ο άλλος υφυπουργός εκ Θεσσαλονίκης, πάντως, ήταν παρών στη συνεδρίαση. Ο Σταύρος Καλαφάτης ήταν στην ομιλία του ήπιων τόνων και τόνισε την ανάγκη αναμόρφωσης των κομματικών οργανώσεων.

• Αντίθετα, για πρώτη φορά τόσο καταγγελτικός απέναντι στην κρατική διοίκηση ήταν ο Κώστας Γκιουλέκας. O πρώτος σε σταυρούς βουλευτής Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός, θέτοντας θέμα για τα κριτήρια στελέχωσης των οργανισμών του Δημοσίου, ενώ είπε και το αμίμητο «Χάσαμε 6,5 μονάδες στην έδρα του καραμανλισμού», ασκώντας έντονη κριτική στη λειτουργία της Διοικούσας Επιτροπής.

• Ο Αδάμ Ρεγκούζας ήταν ακόμα πιο αιχμηρός και έθεσε θέμα πολιτικής δεοντολογίας και ήθους σε αυτές τις εκλογές! Μιλώντας για πρώτη φορά μετά τις εκλογές (συνειδητά επιλέγοντας κομματικό όργανο, ενώ είχε πολλές προτάσεις από τηλεοπτικά κανάλια τις οποίες απέρριψε), ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών ήταν ιδιαίτερα δηκτικός για τα όσα έλεγε προεκλογικά συνυποψήφιός του που, όπως κατήγγειλε, του έκανε πόλεμο με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη (φωτογράφισε τον Θόδωρο Καράογλου). Αναφέρθηκε μάλιστα σε λεγόμενα του Καράογλου, ο οποίος προεκλογικά σε ούζο που παρέθεσε στους δημοσιογράφους καυτηρίασε την ανθρωπογεωγραφία του ψηφοδελτίου στη Βʼ Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι οι 6 υποψήφιοι κατάγονται από τον Λαγκαδά , ένας από τα δυτικά, ένας από τα ανατολικά και ένας είναι Επικρατείας, από τη Φθιώτιδα (φωτογραφίζοντας τον Αδάμ Ρεγκούζα). «Ζω 45 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Ανδρώθηκα πολιτικά στην οργάνωση Θεσσαλονίκης του κόμματος και δεν ανέχομαι τέτοιες κουβέντες» , είπε με έντονο ύφος στη συνεδρίαση της Διοικούσας ο Αδάμ Ρεγκούζας. Επίσης προειδοποίησε ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές δεν θα δεχθεί κομματικές ευαισθησίες για υποψηφίους δημάρχους που θα στηρίξει το κόμμα, γιατί στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου είχε απέναντί του 12 εν ενεργεία νεοδημοκράτες δημάρχους του νομού. Σ’ αυτήν την επισήμανση του κ. Ρεγκούζα αντέδρασε ο Γιώργος Σαλαγκούδης (είναι γνωστό ότι είχε τη στήριξη δημάρχων στην Β΄ Θεσσαλονίκης με πολλούς μάλιστα εξ αυτών είναι… κουμπάρος) για να πάρει την αφοπλιστική απάντηση από τον Ρεγκούζα: «Εσύ γιατί τσιμπάς;». Επίσης ο κ. Ρεγκούζας τα έβαλε και με τον πολιτευτή Σάββα Αναστασιάδη, ο οποίος, με την ιδιότητα του προέδρου του φορέα διαχείρισης της Λίμνης Κορώνεια, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το εορταστικό τριήμερο, χωρίς να ενημερώσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να μην είναι κανείς εκεί και να εκτεθεί το κόμμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

• Ιδιαίτερα αιχμηρές ήταν και οι τοποθετήσεις των κομματικών στελεχών. Ενας εξ αυτών αναφέρθηκε στην ΕΤ3 και την κατρακύλα της και, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές και τα άλλα στελέχη, αναρωτήθηκε: «Βλέπει κανείς τι απίστευτα πράγματα λέγονται στις ειδήσεις και στις εκπομπές της ΕΤ3;».


Σχολιάστε εδώ