Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Με δυο λόγια την ίδια ημέρα που έδινε ένα ακόμα απίστευτο ρεκόρ ανόδου για το πετρέλαιο (96 δολάρια / βαρέλι) και στην μεν «από κει» όχθη του Ατλαντικού η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ είχε μόλις μειώσει εκ νέου κατά 0,25% τα επιτόκιά της, την ώρα που «από δω» η
ΕΚΤ λογάριαζε να τα αυξήσει πάλι!

Οι επιδόσεις δεικτών και αγορών τα λένε όλα. Άνοιγμα πτωτικά κατά 0,5% (μέσος όρος) για τις μεγάλες ευρωαγορές και κέρδη άνω της μίας (1%) μονάδας για τη Wall Street.

Ηθικό δίδαγμα; Απλό! Όταν οι αγορές έχουν ισχυρά ατού, όταν οι ειδήσεις από το εσωτερικό της εκάστοτε οικονομίας επαρκούν για να «κινήσουν το καράβι», δεν πάει να καεί ο κόσμος!

>> Να έρθουμε τώρα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Την ίδια ημέρα (Πέμπτη 1η Νοεμβρίου), η αγορά ξεκινούσε από ιστορικά υψηλές τιμές για τον 20άρη δείκτη και πρωτίστως τις τράπεζες, ενώ μόλις την προηγουμένη είχαν ολοκληρωθεί 7 συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις και ο Γενικός Δείκτης είχε ξεπεράσει με ευκολία τις 5.318 μονάδες και είχε κλείσει σε νέο υψηλό 7,5 ετών.

>> Γιατί; Την απάντηση βρείτε την εσείς. Εκτός πια κι αν δεν μάθατε, δεν ακούσατε, δεν σας πληροφόρησαν για τα εξωπραγματικά κέρδη που εξακολουθούν να καταγράφουν οι τράπεζες (τελευταία ανακοίνωσε η Πειραιώς αύξηση της τάξης του 50%), για τις περαιτέρω επεκτατικές κινήσεις του ομίλου Marfin, με τα λεφτά των Αράβων να εισρέουν συνεχώς στα ταμεία της, ή για τις δρομολογούμενες κινήσεις εκ μέρους πολλών επιχειρηματιών σε όποιον κλάδο μπορείτε να φανταστείτε!

>> Πώς το είπαμε πιο πάνω; Εδώ να έχουμε καλές ειδήσεις κι έξω ας καούν κι οι στάχτες!

>> Με δυο λόγια εφόσον -και για όσο διάστημα- στην ελληνική χρηματιστηριακή πραγματικότητα θα κυριαρχούν σημαντικότερες επιχειρηματικές ειδήσεις τα πράγματα θα βαίνουν καλώς. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως το ΧΑ ξαναέγινε «νομισματοκοπείο», χωρίς να σημαίνει πως δεν αναμένεται μια κάποια διόρθωση, έστω υπό τη μορφή αποκόμισης κερδών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλα είναι «καλά και αγαθά», αφού τα μετόπισθεν της αγοράς και μπορούν και ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθήσουν το πάρτι της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Έστω όσα επιλεγμένα χαρτιά μπορούν να το κάνουν…

ΥΓ.: Άρχισαν τα όργανα! Αντιγράφω είδηση: «Μία ή δύο συνεργαζόμενες χρηματιστηριακές θα διαθέτει στην ελληνική αγορά η εναλλακτική χρηματιστηριακή πλατφόρμα Τιρκουάζ, την οποία ιδρύουν οι 7 μεγάλοι διεθνώς brokers (Citigroup, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Credit Suisse, Deutsche Bank, UBS και Goldman Sachs)». Ή όπως λένε και παλαιότεροι του γράφοντος στην αγορά μας, ήρθε ο καιρός να πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Μόνο που αυτό δεν λειτουργεί απαραίτητα προς όφελος του μέσου ιδιώτη επενδυτή. Δυστυχώς!


Σχολιάστε εδώ