«Ομπρέλα προστασίας» στο αίμα

Στη δυτική Ελλάδα η λήψη αίματος από αιμοδότη ο οποίος αγνοούσε ότι ήταν φορέας του επικίνδυνου ιού του AIDS έγινε πολύ σύντομα μετά τη μόλυνσή του, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να μολυνθούν ασθενείς και να ξαναζήσουμε περιστατικά ανάλογα με εκείνα του 2006, όταν μολύνθηκαν με τον ίδιο τρόπο μια 17χρονη με μεσογειακή αναιμία και ένας 76χρονος καρδιοπαθής.

Σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη –που συνέβη πριν από 15 ημέρες– είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί ο ιός, αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εξειδικευμένα αντιδραστήρια νέας τεχνολογίας στο κέντρο αιμοδοσίας (περίοδος ορολογικού σιωπηλού παραθύρου το ονομάζουν οι επιστήμονες).

Τα καλά νέα είναι ότι, ευτυχώς, ο ιός ανιχνεύτηκε αμέσως και με ασφάλεια, χάρη στη μέθοδο μοριακού ελέγχου του μεταγγιζόμενου αίματος με μονήρη δότη, που εφαρμόζεται στο κέντρο μοριακού ελέγχου, στην αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, και έτσι αποσοβήθηκε ο κίνδυνος να μολυνθούν και άλλοι ασθενείς με AIDS.

Τη στιγμή που τυπώνεται η εφημερίδα μας εμφανίστηκε νέο πανομοιότυπο περιστατικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και στο εκεί Κέντρο Μοριακού Ελέγχου, οι επιστήμονες έκαναν το καθήκον τους, αφού και πάλι «αναχαιτίστηκε» ο ιός από τη συγκεκριμένη σύγχρονη μέθοδο που εφαρμόζεται και εκεί.

Ωστόσο, ενώ ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό όλων των κέντρων αιμοδοσίας της χώρας με ανάλογα μηχανήματα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και μήνες, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη επειδή –καθώς φαίνεται– η διακομματική Επιτροπή Αξιολόγησης καθυστερεί –αδικαιολόγητα κατά πολλούς– τις διαδικασίες και περιπλέκει την κατάσταση, με το να βάζει και να ξαναβάζει στο μικροσκόπιο τις δύο ανταγωνιστικές εταιρείες.

Ομάδες ασθενών που μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία κάνοντας συνεχώς μεταγγίσεις για να κρατηθούν στη ζωή, όπως οι θαλασσαιμικοί και οι νεφροπαθείς για παράδειγμα, φοβούνται ότι θα τιναχτεί στον αέρα ο διαγωνισμός και κάνουν δραματική έκκληση να ολοκληρωθεί επιτέλους, για να μην υπονομεύεται πλέον το μέλλον της ελληνικής αιμοδοσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από την πολύμηνη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του επίμαχου διαγωνισμού. Ο ίδιος πολλές φορές έχει δεσμευτεί δημόσια ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί αμέσως και ορθά, αλλά μετά και τον εντοπισμό του ιού HIV στο αίμα εθελοντή αιμοδότη στα κέντρα αιμοδοσίας στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ιωαννίνων και Λάρισας, κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν ότι αποδείχτηκε περίτρανα η αξία του ελέγχου του αίματος με τη συγκεκριμένη πρωτοποριακή μέθοδο που έχει προκρίνει και η χώρα μας με ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Αιμοδοσίας, και κατά συνέπεια πρέπει να εφαρμοστεί παντού χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Εξάλλου, πριν από λίγο καιρό σημειώθηκαν και άλλα ευρωπαϊκά κρούσματα μετάδοσης AIDS. Στη Δανία αυτήν τη φορά, δύο ασθενείς μολύνθηκαν ύστερα από μετάγγισή τους με αίμα από έναν αιμοδότη σε πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης. Το Κοινοβούλιο της Δανίας, μάλιστα, αποφάσισε να εφαρμόσει τον μοναδιαίο έλεγχο στο «αίμα» ως δοκιμασία διαλογής. Εντύπωση προκαλεί το ότι, ακόμη και σε χώρες ανεπτυγμένες, όπως η Δανία, με χαμηλή συχνότητα του HIV και της Ηπατίτιδας B και C στον αιμοδοτικό πληθυσμό, η εφαρμογή μόνο της ορολογικής μεθόδου ελέγχου κρίθηκε ανεπαρκής, για να διασφαλίσει τις μεταγγίσεις αίματος.

Στη χώρα μας πάντως, έπειτα από ενέργειες του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, το ποσοστό κάλυψης σε 1 χρόνο από 20%, ξεπερνά σήμερα το 70% του συνόλου του μεταγγιζόμενου αίματος,

Η μέθοδος ΝΑΤ γίνεται με τη βοήθεια ρομποτικών συστημάτων, τα οποία έχουν εγκατασταθεί και ήδη λειτουργούν στο ΚΜΕ Μακεδονίας ΑΧΕΠΑ, καλύπτοντας πλήρως την κεντρική και τη δυτική Μακεδονία και στο ΚΜΕ Κεντρικής Ελλάδας Κουτλιμπάνειο Τριανταφύλλειο Λάρισας, συνολικής δυναμικότητας 180.000 μονάδων ετησίως για τα δύο αυτά κέντρα μοριακού ελέγχου. Επιπλέον, ημιαυτόνομα συστήματα μονήρους ελέγχου έχουν εγκατασταθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην Αλεξανδρούπολη, στο Λαϊκό Αθηνών, καθώς και στο υποστηρικτικό κέντρο μοριακού ελέγχου, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας ορίστηκαν ήδη τα νέα μέλη της διακομματικής επιτροπής, δηλαδή ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ και νέος εκπρόσωπος από το ΠΑΣΟΚ, επειδή κατέλαβε βουλευτική έδρα ο παλαιός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Κατρίνης.

Επομένως, η Βουλή και με τη νέα της σύνθεση βρίσκεται προ των ευθυνών της, για την ασφάλεια του αίματος και κατ επέκτασιν για την υγειονομική ασφάλεια της χώρας.


Σχολιάστε εδώ