Οι λιμενικοί πληρώνουν την έλλειψη πολιτικής για τους λαθρομετανάστες

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα για την έκθεση της Mη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) PRO ASYL, στην οποία περιλαμβάνονται καταγγελίες λαθρομεταναστών για βασανιστήρια και κακομεταχείριση που υπέστησαν από έλληνες λιμενικούς, αντιμετωπίζονται με απορία αλλά και προβληματισμό από τα στελέχη του Σώματος που δέχονται ότι μπορεί να υπήρξαν ακραίες συμπεριφορές, αλλά σε καμία περίπτωση βασανιστήρια. Γιατί, όπως εξηγούν, πάνω στον εκνευρισμό του ένας λιμενοφύλακας, όταν προσπαθεί να σώσει έναν λαθρομετανάστη και δεν μπορεί να συνεννοηθεί, μπορεί να τον σπρώξει ή να τον τραβήξει άτσαλα κ.λπ. Σε καμία όμως περίπτωση δεν δέχονται ότι όργανο του Λιμενικού κακομεταχειρίστηκε ή βασάνισε από πρόθεση λαθρομετανάστη.

Οι λαθρομετανάστες έχουν κάθε δικαίωμα να παραπονούνται για τις συνθήκες κράτησής τους μέχρι να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, αφού δεν υπάρχουν οι υποδομές για σωστή φιλοξενία τους στα νησιά, αλλά αυτά που… τραβάνε στην Τουρκία μέχρι να τους βάλουν στις λέμβους οι δουλέμποροι είναι απείρως χειρότερα, αλλά γι’ αυτά δεν μιλάνε γιατί μόλις βρεθούν πάλι στην Τουρκία δεν θα… ζουν για να τα επιβεβαιώσουν ή να τα διαψεύσουν!

Οι λιμενικοί απλώς εκτελούν εντολές. Τους έχουν διατάξει να μην αφήνουν να μπαίνει κανένας λαθρομετανάστης στη χώρα. Όταν εντοπίζουν τους λαθρομετανάστες τους ωθούν στα διεθνή ύδατα για να γυρίσουν στην Τουρκία. Το ίδιο κάνουν και οι Τούρκοι! Έτσι βρίσκονται οι άτυχοι άνθρωποι να γίνονται… μπαλάκι μεταξύ δύο πολεμικών πλοίων. Τότε χρησιμοποιούν το τελευταίο μέσον που έχουν για να σωθούν: Βγάζουν τις… τάπες από τις λέμβους και τις βουλιάζουν, γιατί τους ναυαγούς δεν θα τους αφήσουν να… πνιγούν. Τις… οδηγίες αυτές τις έχουν δώσει οι δουλέμποροι, οι οποίοι γνωρίζουν πως οι Έλληνες δεν θα αφήσουν κανέναν να χάσει τη ζωή του. Και φυσικά οι λιμενικοί αυτό κάνουν. Τόσο από λόγους ανθρωπιάς όσο και επειδή έχουν αυστηρές εντολές, καθώς η Ελλάδα διεκδικεί την αποκλειστικότητα στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο. Δηλαδή, οι λιμενικοί επιτελούν και εθνικό σκοπό διασώζοντας λαθρομετανάστες!

Παρ’ όλα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής και των καταγγελιών που βγήκαν… ευήκοα ώτα στα μέλη μιας ΜΚΟ που έφερε το θέμα μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! Τη στιγμή που η ίδια οργάνωση δεν είχε δει ούτε ακούσει τίποτα όταν η ιταλική ακτοφυλακή είχε βομβαρδίσει και βυθίσει πλοίο γεμάτο αλβανούς πρόσφυγες το 1992, επειδή επέμενε να τους αποβιβάσει στην Ανκόνα! Τότε είχαμε εκατόμβη νεκρών, αλλά το θέμα ξεχάστηκε γρήγορα. Μόνο όσα αρνητικά αφορούν τη χώρα μας γίνονται… σίριαλ και παραμένουν επί εβδομάδες στη διεθνή επικαιρότητα…

Η ουσία λοιπόν δεν είναι τα βασανιστήρια, που δεν φαίνεται να έγιναν. Είναι το ότι δεν υπάρχει πολιτική αντιμετώπιση του κύματος λαθρομεταναστών. Η εντολή για άμεση επαναπροώθησή τους στην Τουρκία δεν φτάνει. Γιατί μετά οι λαθρομετανάστες γίνονται ναυαγοί και η περισυλλογή τους (ακόμα και η σωτηρία τους) είναι πιο δύσκολη.

Σε περιπτώσεις που εντοπίζονται στο πέλαγος από ελληνικά περιπολικά επαναπροωθούνται στην Τουρκία, γιατί δεν τους έχουν αντιληφθεί ούτε οι… Τούρκοι. Όταν όμως τους εντοπίζουν να επιστρέφουν δεν τους αφήνουν. Και αναγκάζονται να βουλιάζουν τις βάρκες τους. Οι Τούρκοι συνήθως κάνουν ότι δεν βλέπουν και αποχωρούν, ενώ οι έλληνες λιμενικοί σπεύδουν να τους σώσουν. Αυτές τις εντολές έχουν, αυτές εκτελούν, αυτά είναι τα αποτελέσματα. Μήπως θα έπρεπε να μην επιχειρείται επαναπροώθηση και να δημιουργηθούν μεγάλα κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών στα ακριτικά νησιά για να μένουν εκεί όσοι δεν μπορούν να πάνε κάπου αλλού, μέχρι να απελαθούν και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους;

Το πρόβλημα των λαθρομεταναστών είναι τεράστιο και δεν πρόκειται να το λύσουμε εδώ. Ούτε μπορούν να το λύσουν οι λιμενικοί, στους οποίους εν πολλοίς (όπως και στους συνοριοφύλακες) πάνε να το… φορτώσουν!

Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι η ενίσχυση της φύλαξης και η οργάνωση της υποδοχής.

Ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Γ. Τζωάννου εδώ και τρία χρόνια έχει θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα της οργάνωσης ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Με συμμετοχή και μέσα απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει την ένταξη της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής στον Οργανισμό για την προστασία και την Ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων και έχει ζητήσει για την υλοποίησή της την αποδέσμευση 150 εκατ. ευρώ! Την πρόταση αυτή υποστηρίζουν σχεδόν όλες οι ναυτικές δυνάμεις της ΕΕ γι’ αυτό και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης. Ήδη έχουν γίνει κοινές ασκήσεις με συμμετοχή ελληνικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων, ενώ έλληνες αξιωματικοί υπηρετούν στον Οργανισμό για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Το πρόβλημα μπορεί σε κάποιον βαθμό να λυθεί. Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσουν οι ενέργειες της κυβέρνησης και εν προκειμένου του ΥΕΝ ή και του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά η πραγματικότητα της ύπαρξης χιλιάδων χιλιομέτρων ακτογραμμής, που δύσκολα θα καλυφθεί από οποιαδήποτε μέτρα φύλαξης, θα υπάρχει. Το θέμα είναι λοιπόν να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα με αυτό το δεδομένο. Και σίγουρα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος δεν συντελούν οι αόριστες καταγγελίες για βασανισμούς, τις οποίες στελέχη του Λιμενικού δεν θεωρούν ανεξήγητες δεδομένου ότι με τους λαθρομετανάστες παίζονται -δυστυχώς- πολλά παιχνίδια, οικονομικά και όχι μόνο…

ΝΙΚ. ΠΑΡ.


Σχολιάστε εδώ