οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις χορηγίες του ΟΠΑΠ και τα κριτήρια με τα οποία δίδονται, αλλά και με τις διαφημίσεις του ΟΠΑΠ και την κατανομή τους θέτουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης, Τ. Κουράκης, Π. Λαφαζάνης και Γρ. Ψαριανός. Επειδή στον ΟΠΑΠ βασικός μέτοχος είναι το Δημόσιο, το οποίο διορίζει και τη διοίκησή του, καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν στη Βουλή όλες τις χορηγίες του ΟΠΑΠ στους διάφορους φορείς στη διάρκεια διακυβέρνησης της ΝΔ και όλες τις διαφημίσεις κατά μέσο επικοινωνίας την ίδια περίοδο, καθώς και το συνολικό ύψος τους.

> Πώς δικαιολογείται η απόσυρση του αιτήματος του ΙΚΑ από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 484 μονίμων διοικητικών υπαλλήλων, ένα βήμα πριν από τη δημοσίευση της προκήρυξης και ποιες σκοπιμότητες δικαιολογεί ερωτά τον υπουργό Απασχόλησης η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη. Σημειώνει ότι στο σύνολο των 12.448 θέσεων εργασίας οι 3.570 παραμένουν κενές, ενώ στα τρία μεγαλύτερα υποκαταστήματα του ΙΚΑ η έλλειψη προσωπικού αγγίζει το 33%.

> Για την επικείμενη εγκατάσταση τσίρκου στην παραλία Μοσχάτου, με άδεια που έχει παραχωρηθεί από την «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», διαμαρτύρεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης. Επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται η δημιουργία οικολογικού πάρκου και ήπιων αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, ενώ η παραχώρησή της για τη λειτουργία τσίρκου θα στερήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας.

> Πόσο στοίχισε τελικά το βιβλίο της ιστορίας που αποσύρθηκε ερωτά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης. Επισημαίνει ότι η έκδοση του βιβλίου αυτού είχε χρηματοδοτηθεί κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και κατά 25% από εθνικούς πόρους και καλεί τον υπουργό Παιδείας να απαντήσει πόσο στοίχισε συνολικά η έκδοση και αν τα κονδύλια της ΕΕ που δαπανήθηκαν για την έκδοσή του χάνονται οριστικά για τη χώρα.

> Επικείμενη διέλευση επικίνδυνης γραμμής υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ μέσα από κατοικημένες περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων καταγγέλλει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Περλεπέ-Σηφουνάκη. Τονίζεται ότι στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχει έντονη οικιστική δραστηριότητα, η ανάπτυξη είναι ραγδαία, καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα, ενώ βρίσκεται υπό κατασκευή σχολείο για άτομα με αναπηρία.

> Να καλυφθούν οι εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης ζητά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Αράπογλου. Αναφέρεται στα υπάρχοντα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει ο Σύλλογος Εργαζομένων στον δήμο, σύμφωνα με τα οποία από τους 1.250 συνολικά εργαζομένους στην καθαριότητα οι 850 απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

> Στον αέρα βρίσκεται το πρόγραμμα σχολικής στέγης 2008-2012 για τον νομό Θεσσαλονίκης, επειδή δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης. Από το συνολικό ποσό που απαιτείται για την υλοποίηση των έργων η νομαρχία Θεσσαλονίκης έχει λάβει μόλις 10 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που χρειάζεται 120 εκατ. ευρώ για την εξέλιξη των έργων, με συνέπεια να συνεχίζονται τα λειτουργικά προβλήματα σε σχολεία πολλών δήμων.

> Απαράδεκτες συνθήκες επικρατούν στο κτίριο της υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας και Σ. Καλαντίδου. Σημειώνεται ότι σε εννέα κελιά στοιβάζονται πάνω από 180 κρατούμενοι, δεν υπάρχει χώρος αύλησης, ενώ η έλλειψη υποδομών (μαγειρείου, λουτρών κ.λπ.) κάνει την κατάσταση ανυπόφορη και επικίνδυνη για την υγεία.

> Εκρηκτική χαρακτηρίζει την κατάσταση στον κλάδο αιγοπροβατοτροφίας στο νομό Ηρακλείου ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπαντουβάς, καθώς λόγω της αυξημένης προσφοράς από την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων αλλοδαπής προέλευσης κρεάτων που βαφτίζονται ελληνικά, οι τιμές παραγωγού στο κρέας έχουν μειωθεί κάθετα. Ζητά να ληφθούν μέτρα για την εξισορρόπηση των τιμών των ζωοτροφών προς όφελος των κτηνοτρόφων, οι οποίοι βλέπουν το κόστος παραγωγής να εκτινάσσεται σε δυσβάσταχτο για εκείνους ύψος.

> Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένες του ΙΚΑ Ηρακλείου, προκειμένου να εξεταστούν για τον καρκίνο του μαστού, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Σκουλάς. Το ασφαλιστικό ταμείο διαθέτει μόνο μία γιατρό για μαστογραφία, στο Βενιζέλειο νοσοκομείο το ειδικό μηχάνημα είναι εκτός λειτουργίας και στο ΠΠΓΝΗ ο χρόνος αναμονής φτάνει τους τρεις μήνες.

> Επιτακτική θεωρεί την ανάγκη επέκτασης και εκσυγχρονισμού των κτιριακών υποδομών του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βέροιας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τ. Σιδηρόπουλος. Από το 2005, όπου ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου είχε ανακοινώσει ότι προχωράει η επέκταση και παρά τις ανακοινώσεις του υπουργείου δεν υπήρξε καμία εξέλιξη.

> Να προστατευθούν τα άγρια ζώα στις καμένες από τις πυρκαγιές του Αυγούστου περιοχές ζητά η βουλευτής της ΝΔ Φ. Πιπιλή. Η καταστροφή των δασών στέρησε τις απαραίτητες εκτάσεις για τη διατροφή, διαχείμαση και αναπαραγωγή των ειδών της άγριας πανίδας με αποτέλεσμα να προσεγγίζουν πλέον τις αγροτικές περιοχές και οι αγρότες να χρησιμοποιούν πρακτικές όπως ηχητικά καμπανάκια για να τα απομακρύνουν.

> Ανεπάρκεια δικτύων επικοινωνίας παρατηρείται στην Ήπειρο, αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Τρυφωνίδης. Τα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα χρησιμοποιούν παλιά τεχνολογία με αποτέλεσμα επιχειρήσεις και πολίτες της περιοχής που είναι συνδρομητές του ΟΤΕ να στερούνται τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο.

> Ελάχιστα πειστική θεωρούν οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης (ΠΑΣΟΚ) και Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) την αιτιολόγηση της διακοπής μιας σημαντικής, βραβευμένης και διεθνώς, εκπομπής δημοσιογραφικής έρευνας για λόγους εξοικονόμησης κόστους από μέρους της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΤ-3. Επισημαίνοντας ότι δαπανώνται πολλαπλάσια χρήματα για αμφιβόλου ποιότητας εκπομπές σε σχέση με τα 5.000 ευρώ ανά επεισόδιο της εκπομπής Mixer, συμπεραίνουν ότι ο λόγος της διακοπής της είναι μάλλον η ανάδειξη θεμάτων όπως η διαφθορά, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι παράνομες απαγωγές κ.ά., που φαίνεται να ενοχλούν την κυβερνητική, όπως τη χαρακτηρίζουν, ΕΤ-3.

> Για αδικία που πλήττει το ηθικό και τη σταδιοδρομία αποφοίτων πέντε τάξεων (1984 – 1988) των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, με βάση νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ σχετικά με την προαγωγή των ανθυπασπιστών και η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και με τις κατά καιρούς υποσχέσεις-δεσμεύσεις του ίδιου του υπουργού, κάνουν λόγο σε σχετική ερώτησή τους προς τον κ. Μεϊμαράκη 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του Μιχ. Καρχιμάκη. Η αναδρομική προαγωγή των γυναικών ανθυπασπιστών, τονίζουν, μπορεί να εφαρμοστεί και στους άνδρες ανθυπασπιστές χωρίς να υπάρξει οικονομικό κόστος και χωρίς να δημιουργηθούν δύο επετηρίδες, όπως θα γίνει με την υπό ψήφιση νομοθετική ρύθμιση.


Σχολιάστε εδώ