Να ψηφίζουν κατά συνείδηση οι βουλευτές, λέει το 71,5%
Παράλληλα ζητά απ’ τον Καραμανλή να συνεχίσει το έργο του, αδιαφορώντας για τις διαφοροποιήσεις, ακόμα και να… διαγράψει κάποιον για παραδειγματισμό και των υπολοίπων!
Τα εκ πρώτης όψεως αντιφατικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (τηλεφωνική, από 30/10 έως και 1/11, σε δείγμα 1003 ατόμων, σταθμισμένο).
Προφανώς όμως ερμηνεύεται απ’ την αντίληψη που έχει περάσει στην κοινωνία, ότι οι κάθε λογής «αντάρτες» δεν έχουν ως αφετηρία αγνές πολιτικές προθέσεις ή τη διάθεση να εκφράσουν θαρραλέα τις πολιτικές τους απόψεις, αλλά μάλλον αυτό το κάνουν για να… διαπραγματευτούν για μια καλύτερη θέση, ίσως την επιστροφή τους στην κυβέρνηση ή την είσοδό τους…
Η κοινωνία δηλαδή, αν και αναγνωρίζει το δικαίωμα της διαφοροποίησης, δυσπιστεί για τα -πραγματικά- κίνητρα όσων διαφοροποιούνται.
Είναι χαρακτηριστικό (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2) ότι στο ερώτημα για τις προθέσεις όσων βουλευτών της ΝΔ διαφοροποιούνται:
• Το 72,2% τις αποδίδει σε προσωπικά κίνητρα και μόνο το 20,5% σε πολιτικά.
• Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά αυτά κατανέμονται περίπου ισόρροπα μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων.
Επίσης στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) για το πώς μπορεί να χαρακτηριστούν οι διαφωνίες βουλευτών της ΝΔ στα ΜΜΕ:
• Το 36,6% τις αποδίδει σε προσπάθεια συναλλαγής με την κυβέρνηση, το 27,6% στην προσπάθεια να παραμείνουν στην επικαιρότητα, το 15,8% σε προσπάθεια γνωστοποίησης των απόψεών τους και το 15,7% σε έλλειμμα πολιτικής ευθύνης.
Απ’ την άλλη μεριά όμως (ΠΙΝΑΚΑΣ 4), στο ερώτημα για συμφωνία ή διαφωνία με τις δημόσιες διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ:
• Τη συμφωνία του δηλώνει το 50,6% και τη διαφωνία του το 45,7%.
Μάλιστα εκφράζεται μια πιο προχωρημένη άποψη στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) αν ακόμα και στην ψήφιση νομοσχεδίων οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίζουν κατά συνείδηση ή να υπακούν στην κομματική πειθαρχία:
• Ψήφο κατά συνείδηση ζητά το 71,5% και υπακοή στην κομματική πειθαρχία το 27,1%.
Ακόμα και… διαγραφές!
Ωστόσο (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) όταν οι ερωτώμενοι καλούνται να δηλώσουν με ποιον τρόπο θα πρέπει ο πρωθυπουργός να αντιδράσει στις διαφωνίες βουλευτών:
• Το 45,4% υποδεικνύει τη συνέχιση των πολιτικών του, αγνοώντας τους διαφωνούντες.
• Το 23,2% τάσσεται ακόμα και υπέρ μιας διαγραφής, προκειμένου να… συνετιστούν οι υπόλοιποι!
• Μόνο όμως το 13,5% ζητά πρόωρες εκλογές, ενώ το 14,3% τάσσεται υπέρ του να συνομιλήσει με τους διαφωνούντες…
Να συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στις αλλαγές…
Κάτι άλλο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι και το ότι (ΠΙΝΑΚΕΣ 7 και 8) με συντριπτική πλειοψηφία η κοινή γνώμη ζητά να συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα για τις μεγάλες αλλαγές σε ζητήματα όπως η Παιδεία, το Ασφαλιστικό, η δημόσια διοίκηση.
Στο σχετικό ερώτημα το 80,4% ζητά συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων γι’ αυτές τις αλλαγές και μόνο το 18,4% πιστεύει πως μπορεί να τις κάνει ένα μόνο κόμμα.
Μάλιστα αυτήν τη θέση την έχουν με παρόμοια ποσοστά οι οπαδοί όλων των κομμάτων. Και προφανώς θα πρέπει να τη λάβει πολύ σοβαρά υπόψη το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι σήμερα έχει πληρώσει σοβαρό πολιτικό κόστος εξαιτίας της αποχώρησής του απ’ τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης…
Κυβερνά η διαπλοκή!
Πάντως, στο κρίσιμο ζήτημα της εξάρτησης των κομμάτων απ’ τους βαρόνους των ΜΜΕ και τη διαπλοκή ο κόσμος είναι σαφής:
• Στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΕΣ 9 και 10) αν μπορεί ένα κόμμα να λειτουργήσει χωρίς να επηρεάζεται απ’ τα ΜΜΕ, το 35,2% μόνο απαντά «ναι», ενώ το 63,1% απαντά «όχι». Και μάλιστα αυτό το «όχι» το λένε κατά πλειοψηφία οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων, με μικρές διακυμάνσεις.
• Άλλωστε (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) στο ερώτημα για το ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο, το 66,4% απαντά τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, το 13,1% τα ΜΜΕ και μόνο το 9% λέει η κυβέρνηση και το 7,4% ο λαός που ψηφίζει.
Κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου…
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί πως κατά πλειοψηφία οι ερωτηθέντες τάσσονται κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με αύξηση του μπόνους των 40 εδρών για την ύπαρξη αυτοδυναμίας.
Στο σχετικό ερώτημα (ΠΙΝΑΚΕΣ 12-13), υπέρ της αλλαγής του εκλογικού συστήματος τάσσεται το 41,3% και κατά το 51,3%.
Εδώ παρατηρούνται διαφοροποιήσεις μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ με ποσοστό 69% θέλουν την αλλαγή. Αντίθετα οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων με ποσοστά 66,2% και 78,1% αντίστοιχα διαφωνούν. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δηλώνει πως θέλει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως κι ο ένας στους πέντε ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων…