νέος πολίτης

Τέλος η αγωνία στην Αχαρνών… Νέος γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς ορίστηκε την Τετάρτη ο κ. Παντελής Σκλιας. Ο κ. Σκλιας είναι επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ συνεργάζεται με το ΕΑΠ και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ειδικευόμενος σε θέματα πολιτικών, διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας, απασχόλησης και φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Ο κ. Σκλιας είναι αρκετά γνωστός στον χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς διετέλεσε πρόεδρος της Πλατφόρμας «Ελληνική Επιτροπή ΜΚΟ για την Ανάπτυξη», που αποτελείται από ανθρωπιστικές/αναπτυξιακές οργανώσεις που ενισχύονται από την ΥΔΑΣ του ΥΠΕΞ. Επίσης είναι πρόεδρος της ΜΚΟ «Ευρωπαϊκή Προοπτική», η οποία σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις και πληροφορίες διεξάγει «πρωταθλητισμό» στις χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προγράμματος Equal. Άλλωστε η εφημερίδα μας έχει γράψει στα περίφημα ρεπορτάζ της για τις ΜΚΟ τα ποσά που έλαβε συγκεκριμένες χρονιές… Ο κ. Σκλιας, κομματικά προέρχεται από την ΟΝΝΕΔ, όπου ήταν υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κατά τη θητεία Σταμάτη Μαύρου στις αρχές της 10ετίας του 1990. Στα μέσα της ίδια 10ετίας μπήκε στον χώρο των ΜΚΟ, με πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Σερβία και ΦΥΡΟΜ. Ειδικά στην τελευταία η οργάνωσή τους έχει εκπαιδεύσει πολλούς αξιωματούχους του νεοσύστατου τότε κράτους… Τελευταία ασχολείται πέραν των Βαλκανίων και με ασιατικές χώρες… Ο ίδιος ο κ. Σκλιας είναι επίσης υπεύθυνος του Τομέα Διεθνούς Συνεργασίας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής… Του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Μακάρι να μην ασκήσει γνωστά κόλπα που χρησιμοποιούν ΜΚΟ από τη θέση του γγ…

Ο κ. Σκλιας παρέλαβε την Πέμπτη από την προηγούμενη γενικό κ. Βάσω Κόλλια, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει πρόταση από την κυβέρνηση για άλλη θέση… Πάντως η επιλογή Σκλια ήταν ελαφρώς έκπληξη, καθώς φαίνεται ότι το Μαξίμου εξάντλησε τον κατάλογο των δικών του προτιμήσεων, χωρίς να δεχθεί κάποιος. Έτσι πληροφορούμαστε ότι ο κ. Σκλιας είναι πρόταση του υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη. Πάντως ακούσαμε ότι δεν ήταν η πρώτη του προτίμηση, καθώς είχε διαρρεύσει το όνομα της πρώην βουλευτή Ελεάνας Κουντουρά. Σας έχουμε και άλλα ονόματα που «έπαιξαν», αλλά θα σας τα γράψουμε την επόμενη εβδομάδα για να έχει αγωνία ο νέος γενικός ποιους κέρδισε στην κούρσα…

Διαβάζουμε ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ότι οι οργανώσεις νέων της χώρας θέλουν να συμμετέχουν στον διάλογο για το Ασφαλιστικό, ακολουθώντας το παράδειγμα αντίστοιχων διαβουλεύσεων σε ευρωπαϊκές χώρες. Είναι σημαντικό ότι δεν διεκδικούν ρόλο ειδικού και παραδέχονται ότι για τις λύσεις δεν συμφωνούν όλες οι πλευρές. Ζητάνε όμως συγκεκριμένα πράγματα από τον διάλογο αυτόν: «Χωρίς να βαυκαλιζόμαστε ότι είμαστε ειδικοί, θέλουμε να διατυπώσουμε υπεύθυνα τα αιτήματα της γενιάς μας. Οι νέοι (20άρηδες και 30άρηδες) της χώρας σήμερα ζητούν να μην είναι οι μόνοι που θα επωμιστούν το κόστος (οικονομικό και κοινωνικό) των όποιων αλλαγών. Ειδικά όταν οι προηγούμενες γενιές χρησιμοποίησαν το υπάρχον σύστημα, δεν γίνεται τις όποιες λάθος επιλογές να τις χρεωθούν οι γενιές που έρχονται, διότι ευθύνονται, κατά τεκμήριο, λιγότερο. Επίσης κατά την άποψή μας δεν είναι δυνατό στο μέλλον οι σημερινοί νέοι να αναλάβουν το σύνολο των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων των μεγαλύτερων ηλικιακά, καθώς η αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων θα είναι για εμάς δυσμενέστατη. Επιπλέον ζητούμε οι λύσεις που θα συζητηθούν και θα προκριθούν να δίνουν οπωσδήποτε μακρόχρονη προοπτική στο ασφαλιστικό σύστημα, που θα περιλαμβάνει σενάρια και λύσεις για τα επόμενα 40-50 χρόνια και όχι απλές διαχειριστικές λύσεις για τα επόμενα 15-20 χρόνια, όπου θα ξανακληθούμε εμείς οι ίδιοι να αποφασίσουμε τότε επώδυνες λύσεις σε ένα ακόμη πιο δύσκολο πλαίσιο. Τέλος ζητούμε οι όποιες προτάσεις γίνουν να περιλαμβάνουν σενάρια και προβολές (με τα σημερινά δεδομένα βέβαια) για την εποχή που οι σημερινοί νέοι θα είναι ώριμοι και κοντά σε συντάξιμη ηλικία.» Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, ιδίως διότι κανείς από τους συμμετέχοντες στον διάλογο ως σήμερα δεν τολμά να τις γράψει και να τις πει.

Την ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΝ για τον ξυλοδαρμό φοιτητή του Φυσικού Αθήνας την περασμένη εβδομάδα σας γράψαμε. Εν τω μεταξύ, το γεγονός καταδίκασαν με ανακοινώσεις και η ΚΝΕ και άλλες αριστερές οργανώσεις. Όμως επειδή, λόγω «προοδευτικότητας», δεν θα δείτε πουθενά ανακοινώσεις της «άλλης» πλευράς, θα σας ενημερώσουμε εμείς. Σύμφωνα με τη Νεολαία του ΛΑΟΣ έγιναν έκτροπα σε συνέδριο του Ψυχολογικού Τμήματος του ΑΠΘ, σε βάρος του Κάρολου Γεροβασιλείου (δασκάλου – υποψήφιου διδάκτορα ΑΠΘ ), που τόλμησε στο συνέδριο «Κοινωνία και Ψυχική Υγεία» να εκφράσει με ερωτήματα τις απόψεις που έχουν πολλοί νεολαίοι του ΛΑΟΣ. Το συνέδριο αφορούσε την άρση των εμποδίων κοινωνικής ένταξης και εργασιακής ενσωμάτωσης κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, με τελευταία συνεδρία το θέμα «Μετανάστευση και Μετανάστες». Σε αυτήν την ενότητα ο «παθών» αμφισβήτησε τη συμβολή της «μαύρης» εργασίας για την είσοδό μας στην ΟΝΕ και καταδίκασε το απάνθρωπο φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας. Επίσης όμως ρώτησε γιατί στην Ελλάδα η μεταναστευτική πολιτική σχεδιάζεται υπέρ των λαθρομεταναστών, γιατί αυξάνονται ανεξέλεγκτα οι λαθρομετανάστες και παρατήρησε ότι οι Έλληνες είμαστε οι λιγότερο ρατσιστές στην Ευρώπη. Τότε σηκώθηκαν όρθιοι δυο τρεις μετανάστες, δυο αναρχοαριστεροί και μερικοί ακόμη πανεπιστημιακοί (;) κι άρχισαν να ουρλιάζουν και να φωνάζουν χειρονομώντας να το «βουλώσει». Και το αποκορύφωμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν ότι η καθηγήτρια κυρία Μίκα Φατούρου-Χαρίτου κατέβηκε από το βήμα, προχώρησε φτάνοντας κοντά στον κ. Γεροβασιλείου και είπε: «Σας καλώ να απομακρυνθείτε αμέσως από την αίθουσα. Είστε ανεπιθύμητος εδώ πέρα. Δεν σας θέλουμε, οι φασίστες δεν χωράνε στο πανεπιστήμιο»! Έτσι έγινε σύμφωνα με τον παθόντα, που αποχώρησε…

Για τις καταλήψεις στα σχολεία σας τα γράψαμε από τους πρώτους… Το κύμα μεγαλώνει, αν και δεν έχει τη μαζικότητα και το εύρος άλλων ετών ακόμη… Η ΚΝΕ πάντως έχει επενδύσει στις καταλήψεις και στα σχολεία γενικότερα… Όσον αφορά τα πανεπιστήμια, η αντίδραση στον νέο νόμο είναι ακόμη περιορισμένη, παρά το πρώτο συλλαλητήριο και τη συμπαράσταση μαθητών και εκπαιδευτικών. Oι φοιτητικοί σύλλογοι στην Αθήνα που πήραν αποφάσεις για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη είναι από τις Σχολές Φυσικό, Οικονομικό, Νομική, Γεωλογικό, Μαθηματικό, ΣΕΜΦΕ, ΤΕΦΑΑ, ΕΜΜΕ, Φιλοσοφική, Βιολογικό, Εστία (ΦΕΠΑ) Νηπιαγωγών, Γεωπονικής. Τα κεντρικά συνθήματα ήταν «Δεν θα γίνουμε η γενιά της ανασφάλιστης εργασίας», «Όχι στον νόμο πλαίσιο για την ιδιωτική Παιδεία» και «Περισσότερες δαπάνες για ποιοτική δημόσια Παιδεία». Για να δούμε πώς θα πάει το θέμα…

Από την άλλη πλευρά πάντως ο Γιώργος Παπανικολάου, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ λέει: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μισό βήμα πίσω. Όλα αυτά τα παιδιά (της ΔΑΠ ΝΔΦΚ) δεν αγωνίστηκαν έναν χρόνο τώρα, δεν πάλευαν με όλα αυτά τα στοιχεία που έχετε δει, δεν τσακωνόντουσαν πολλές φορές και με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα για να φτάσουμε σήμερα να συζητάμε ξανά με οποιονδήποτε το επιθυμεί, αν προχωράει ή όχι η μεταρρύθμιση. Η μεταρρύθμιση ψηφίστηκε και αγωνιστήκαμε όχι μόνο για να ψηφιστεί, αλλά κυρίως για να εφαρμοστεί, αυτό που σήμερα εγώ θέλω να παρακαλέσω τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας είναι, όχι μόνο να το φωνάζουμε και να το λέμε, κύριε υπουργέ. Όσο μπορείτε επιταχύνετε αυτήν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης για να καταλάβουν όλοι ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω». Θα έχουμε θέματα…


Σχολιάστε εδώ