Μια και έξω ο νέος αρχηγός!

Και σ’ αυτό συμφωνούν οι αναλυτές των περισσότερων εταιρειών δημοσκοπήσεων, οι οποίοι μάλιστα σε καμία περίπτωση δεν βλέπουν δεύτερο γύρο, με βάση τις έρευνες που έχουν κάνει και τα συμπεράσματα που προκύπτουν. Το άνοιγμα της ψαλίδας είναι τόσο μεγάλο υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου, όσο κι αν η διαφορά μειώθηκε, που πολύ δύσκολα θα μπορούσε το ποσοστό του να πέσει κάτω από το 50%, ώστε να μεταθέσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος την τελική αναμέτρηση στην Κυριακή 18 Νοεμβρίου.

Επιβεβαιωτική της εκτίμησης αυτής ήταν η δήλωση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι δεν πολυβλέπει δεύτερο γύρο!

Βέβαια υπάρχουν και οι αισιόδοξοι στο στρατόπεδο Βενιζέλου, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, που πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες…

Το κλίμα δείχνει να έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο ποσοστό στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, όπως δείχνουν οι συγκεντρώσεις των υποψηφίων. Και αυτό εκφράζεται από τους συσχετισμούς που υπάρχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Από συζητήσεις με πολλούς βουλευτές, ένθεν και ένθεν, αυτό που προκύπτει είναι ότι 70 βουλευτές είναι με τον Γιώργο Παπανδρέου και 30 με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι βουλευτές που στο ξεκίνημα της μάχης ήταν με τον Βενιζέλο έχουν τις τελευταίες μέρες μετακινηθεί προς τον Γιώργο, όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας!

Αυτό το κλίμα καταγράφει σε γκάλοπ που έκανε αποκλειστικά για το «ΠΑΡΟΝ» η εταιρεία RASS, στο οποίο και στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης έχει μεγάλο προβάδισμα (ιδιαίτερα στην παράσταση) ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αλλά και τα συμπεράσματα της MRB, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, καθώς και άλλων εταιρειών, δίνουν την ίδια εικόνα με τη RASS. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η RASS πρώτη, όταν το γενικό κλίμα ήταν ότι ο Βενιζέλος σαρώνει και δεν χάνει με τίποτα, με γκάλοπ που δημοσίευσε η εφημερίδα μας και προκάλεσε αναταραχή και αρκετή… δυσπιστία ακόμη και στον χώρο του Παπανδρέου, εντόπισε την αντίφαση (που έγινε αργότερα μόνιμη) ο κόσμος να θέλει τον Βενιζέλο αλλά να προτιμά τον Γιώργο. Και τελικά η RASS αποδείχθηκε ότι, για άλλη μια φορά, «μέτραγε» σωστά…

19,7% η διαφορά!

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” η εταιρεία RASS απ’ τις 30 Οκτώβρη έως και την 1η Νοέμβρη (τηλεφωνική, σε δείγμα 1003 ατόμων, σταθμισμένο), στην πρόθεση ψήφου μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2):
• Ο Γ. Παπανδρέου παίρνει ποσοστό 53,5%.
• Ο Β. Βενιζέλος έχει ποσοστό 33,8%.
• Ο Κ. Σκανδαλίδης 3,8%.
Παρακολουθώντας τη διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου προκύπτει ότι:
• Η διαφορά των 34 μονάδων στις 9-10 Οκτώβρη μειώθηκε στις 26 μονάδες στις 23-24 Οκτώβρη και τώρα είναι 19,7 μονάδες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες, αυτή η μείωση της υπέρ του Παπανδρέου διαφοράς οφείλεται στο ότι ο Βενιζέλος έχει αρχίσει να ψαλιδίζει τη μεγάλη υπεροχή του Γιώργου στο Λεκανοπέδιο, όπου είναι και η πιο ευνοϊκή για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Β. Βενιζέλος έχει επικεντρώσει στο Λεκανοπέδιο όλη του την προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής του εκστρατείας.

Βελτιωμένο είναι εξάλλου το κλίμα για τον Β. Βενιζέλο και στο ερώτημα ποιον προτιμούν για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, που απευθύνεται στο σύνολο των ψηφοφόρων (ΠΙΝΑΚΕΣ 3 και 4).
• Στο συγκεκριμένο ερώτημα ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 37,6% των ερωτηθέντων, ο Β. Βενιζέλος το 32,3% κι ο Κ. Σκανδαλίδης το 13,2%.
• Και εδώ η διαφορά μειώνεται. Ήταν 5 μονάδες στις 25-27 Σεπτέμβρη, εκτοξεύθηκε στις 12 μονάδες στις 9-10 Οκτώβρη, έπεσε στις 8 μονάδες στις 23-24 Οκτώβρη και τώρα είναι 5,3 μονάδες.
Αντίθετα αυξάνεται η υπέρ του Γ. Παπανδρέου διαφορά στη λεγόμενη παράσταση νίκης (ΠΙΝΑΚΕΣ 5 και 6).
• Τώρα στην παράσταση νίκης ο Παπανδρέου έχει 74%, ο Βενιζέλος 19,5% κι ο Σκανδαλίδης 0,8%.
• Εδώ στο ξεκίνημα των ερευνών προηγείτο ο Βενιζέλος με 36 μονάδες, στη συνέχεια πέρασε μπροστά ο Παπανδρέου με 17 μονάδες, η διαφορά αυξήθηκε στις 46 μονάδες και τώρα είναι 54 μονάδες.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της καλύτερης εικόνας που έχει ο Β. Βενιζέλος στην κοινωνία σε σύγκριση με τον «σκληρό» κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ είναι και το εξής:

• Σε αυτήν την έρευνα η RASS (ΠΙΝΑΚΕΣ 7 και 8) έχει θέσει ένα βασικό ερώτημα πολύ ενδιαφέρον. Ρώτησε, συγκεκριμένα, αν θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ οι ερωτηθέντες στις επόμενες εκλογές, στην περίπτωση που θα εκλεγεί ο Παπανδρέου, ο Βενιζέλος, ο Σκανδαλίδης.

• Σε αυτό το σοβαρό ερώτημα προηγείται ο Βενιζέλος. Συγκεκριμένα οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 53,6% ότι θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ (ναι ή μάλλον ναι) και κατά 40,9% ότι δεν θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ σε μια τέτοια περίπτωση. Προκύπτει δηλαδή ένα θετικό «ισοζύγιο» 13,7%.

• Αντίστοιχα για τον Γ. Παπανδρέου τα ποσοστά είναι 51,4% «ναι» και 42% «όχι». Το θετικό δηλαδή ισοζύγιο είναι 9,4%.

• Όμως μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και σε αυτό το ερώτημα προηγείται ο Γιώργος, με θετικό «ισοζύγιο» 86,4% έναντι 79,7% του Βενιζέλου.

Θέλουν κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ…
Παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση στο ερώτημα πού θα πρέπει να κινηθεί ιδεολογικά το ΠΑΣΟΚ ώστε να ψηφιστεί μετά τις εσωκομματικές εκλογές (ΠΙΝΑΚΕΣ 9 και 10).

• Η μεγάλη πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 38,7% ζητά κεντροαριστερή τοποθέτηση, το 17,4% κεντρώα, το 16,3% αριστερή.

• Και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προηγείται η κεντροαριστερή με 45,3%. Εδώ πάντως έπεται η αριστερή με 20,1% και ακολουθεί η κεντρώα με 13,2%.

Τέλος έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς αντιμετωπίζουν οι ερωτηθέντες τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (ΠΙΝΑΚΑΣ 11).

• Η πλειοψηφία, συγκεκριμένα το 39,1% απαντά ότι δεν έχουν θέση στο ΠΑΣΟΚ μετά την 11η Νοέμβρη. Ωστόσο ένα 34,7% δηλώνει πως έχουν θέση, ενώ το 23,1% απαντά ότι κάποια στελέχη έχουν θέση, κάποια άλλα πρέπει να φύγουν…


Την άλλη Κυριακή
Συνέντευξη στο «ΠΑΡΟΝ»
του Γιώργου Παπανδρέου


Σχολιάστε εδώ