ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Να σηκώσει την Αριστερά θέλει ο Καραμανλής

Ως τακτική μη ανάμειξης στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ θέλει να εμφανίσει η κυβέρνηση την επιλογή του Κώστα Καραμανλή να μην επιλέξει ούτε την ερώτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τα θέματα της Παιδείας ούτε του Απόστολου Κακλαμάνη για τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών για τις υποκλοπές και τα ομόλογα για να απαντήσει στην «ώρα του πρωθυπουργού».

Η απόφαση, ωστόσο, να απαντήσει και στα τρία άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θεωρείται καθόλου τυχαία. Βουλευτές έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης να βγαίνει προς τα έξω ότι υπάρχει αντιπολίτευση, αλλά αυτή δεν είναι το ΠΑΣΟΚ.

Υποστήριζαν δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός -που έχει αποδειχθεί «μέγας τακτικιστής», όπως έλεγαν- έχει κάθε λόγο να ενισχύει την Αριστερά και να της δίνει πόντους και αντιπολιτευτικά εύσημα, γιατί αυτό τον ευνοεί, αφού κάνει την κρίση στην αξιωματική αντιπολίτευση να φαίνεται ανυπέρβλητη και άρα η κοινή γνώμη να θεωρεί ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Και είναι αλήθεια ότι εάν ένα μεγάλο κόμμα φαίνεται να μην είναι ικανό να κάνει αντιπολίτευση, δύσκολα μπορεί να πείσει ότι είναι ικανό να κυβερνήσει.

————–*—————

Κατέθεσαν μεν επερώτηση, αλλά με υπογραφές – «μαϊμού»

Ίσως, βέβαια, να μη χρειάζεται να κάνει τίποτε ο πρωθυπουργός για να φανεί η ανυπαρξία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, αφού, όπως γράφαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι ακόμη σε θέση να καταθέσει επερωτήσεις για να ξεκινήσει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Απορροφημένοι πλήρως με τη μάχη εξουσίας που δίνουν -όχι μόνον οι τρεις υποψήφιοι αρχηγοί- αλλά πολύ περισσότερο όσοι τους πλαισιώνουν, προτιμούν να ασχολούνται με «πλατφόρμες» και «κείμενα θέσεων» που στην πραγματικότητα δεν αφορούν κανένα, παρά ικανοποιούν τους ίδιους και υπακούουν στη λογική της διαπραγμάτευσης για την επόμενη μέρα, αντί να ασκήσουν το βασικό τους καθήκον για το οποίο τους εξέλεξε ο λαός και που είναι να κάνουν αντιπολίτευση και να καταθέτουν ερωτήσεις και επερωτήσεις.

Έτσι ούτε αυτήν την εβδομάδα θα έχει κοινοβουλευτικό έλεγχο με συζήτηση επερώτησης η Βουλή, αφού δεν μπόρεσαν να γίνουν τρεις οι επερωτήσεις, όπως απαιτεί ο Κανονισμός για να επιλεγεί μία από την κυβέρνηση.

Την εβδομάδα που πέρασε ο Ντίνος Ρόβλιας πήρε την πρωτοβουλία και κατέθεσε μία για τα θέματα του ΑΣΕΠ, φροντίζοντας -κι αυτό είναι ενδεικτικό του κλίματος παράλυσης που επικρατεί εξαιτίας των εσωτερικών αντιπαραθέσεων- το σχετικό κείμενο να έχει 97 υπογραφές.

Υπέγραφε, δηλαδή, όλη η «πράσινη» κοινοβουλευτική ομάδα, πλην των τριών υποψηφίων αρχηγών, του Κώστα Σημίτη και του Απόστολου Κακλαμάνη, μόνο που οι υπογραφές ήταν «μαϊμού», είχαν μπει δηλαδή οι περισσότερες από το ίδιο χέρι, γιατί άντε να βρεθούν όλοι να υπογράψουν κανονικά.

————–*—————

Κακότεχνα τα σενάρια για νέες έδρες στη ΝΔ

Απίθανα πράγματα λέγονται και γράφονται για τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί στο Εκλογοδικείο και γύρω από τις οποίες πλέκονται σενάρια για την αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης της ΝΔ.

Συνταγματολόγοι και ειδικοί εκλογολόγοι θεωρούν ότι όλα αυτά είναι «κακότεχνα σενάρια», αφού ακόμη κι αν γίνουν δεκτές οι εντάσεις «γαλάζιων» επιλαχόντων στη Ροδόπη και στην Κοζάνη το μόνο που θα συμβεί είναι μια σειρά «καραμπόλες» εδρών από διάφορες περιφέρειες που αλλάξουν χέρια και που τελικά θα καταλήγουν στο ίδιο ισοζύγιο δυνάμεων.

Δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση επανάληψης του προηγούμενου του 1990 με τα υπόλοιπα των μονοεδρικών που έδωσαν έδρα στη ΝΔ στην Κέρκυρα ή του 2004 με τα λευκά στην κεντρική Μακεδονία που έδωσαν την επιπλέον έδρα των Σερρών στον Αχ. Καραμανλή, γιατί ο ισχύων εκλογικός νόμος προβλέπει μία και μόνο κατανομή που γίνεται στο σύνολο της Επικρατείας.

Και άρα, αν αλλάξει χέρια έστω και μια έδρα, το κόμμα που θα τη χάσει θα την πάρει αλλού.

Με την ευκαιρία να πούμε ότι και η δήλωση που εξέδωσε ο αποτυχών πρώην βουλευτής της ΝΔ Αντ. Φούσσας, διαμαρτυρόμενος γιατί δόθηκε στο ΚΚΕ η έδρα των Ιωαννίνων, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σκοπίμως ή όχι ο υπολογισμός που κάνει δεν ισχύει, αφού ο εκλεγείς εκεί «κόκκινος» δεν είναι ο 22ος, αλλά ο 21ος και άρα αν έχανε μια έδρα το ΚΚΕ, όπως ίσως θα συμβεί εφόσον έχει το ίδιο ποσοστό και γίνουν 50 οι έδρες για το μπόνους του πρώτου κόμματος, δεν θα έπαιρνε την έδρα που πήρε στα Τρίκαλα.

————–*—————

«Απίκο» έχει τους βουλευτές του ΛΑΟΣ ο Γ. Καρατζαφέρης

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ είναι οι πιο τακτικοί θαμώνες της Βουλής, με τους δύο, μάλιστα, που προέρχονται από την επαρχία, τον Λαρισαίο Αστέριο Ροντούλη και τον Σερραίο Ηλία Πολατίδη, να είναι από εκείνους που νυχθημερόν βρίσκονται στο κτίριο.

Τους συγκεκριμένους δύο, μάλιστα, ακόμη κι όταν δεν έχει συνεδριάσεις θα τους συναντήσει κανείς είτε στο περιστύλιο είτε στο εστιατόριο της Βουλής, το οποίο κάθε μεσημέρι σχεδόν ΛΑΟκρατείται, αφού οι μισοί πελάτες του είναι άνθρωποι (βουλευτές ή συνεργάτες) του κόμματος του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Ανάμεσά τους είναι και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος που είναι, πλέον, μετακλητός υπάλληλος στην ΚΟ του ΛΑΟΣ. Δεν είναι, όμως, μόνον οι εξ επαρχίας βουλευτές του κ. Καρατζαφέρη που είναι συνεχώς παρόντες στη Βουλή. Ανάλογο ζήλο δείχνουν και οι υπόλοιποι. Αρκεί να τους κρατήσει και να είναι το ίδιο «απίκο» κι όταν θα πάψουν σε λίγο καιρό να είναι… «νεοφώτιστοι».

————–*—————

Καθημερινές μάχες για μια θέση στο πάρκινγκ της Βουλής

Αφόρητη έχει γίνει η κατάσταση που επικρατεί στο υπόγειο της Βουλής, όπου καθημερινά δίνονται μάχες για μια θέση στο πάρκινγκ το οποίο γεμίζει ασφυκτικά.

Ιδιαίτερα τα πρωινά που λειτουργούν οι υπηρεσίες -και είναι ανοιχτά και τα καταστήματα- η εξασφάλιση μιας θέσης είναι ίσως πιο δύσκολη και από το κερδίσει κανείς λαχείο.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του ότι τα προηγούμενα χρόνια δίνονταν αφειδώς άδειες εισόδου σε σχετικούς και ασχέτους, ενώ η κατάσταση έφθασε στο μη παραιτέρω και από το γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά ο πληθυσμός των υπαλλήλων της Βουλής, όπως και οι πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές, ενώ υπάρχουν κι ένα σωρό μεγαλοδημοσιογράφοι -και όχι μόνο- που επειδή έχουν δουλειές στο κέντρο της πόλης αφήνουν το αυτοκίνητό τους εκεί.


Σχολιάστε εδώ