Κέρδισε ο Γιώργος πάγωσε ο Βενιζέλος!

Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων στη Συνδιάσκεψη (τουλάχιστον με την πρωτομιλία του την Παρασκευή το απόγευμα). Το πλεονέκτημα, όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του κ. Παπανδρέου ήταν ότι μίλησε στην ψυχή και το συναίσθημα των μελών και των στελεχών και κατέθεσε μια ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα που έθετε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια άνοιξε ένα σημαντικό κεφάλαιο για το ΠΑΣΟΚ, αυτό δηλαδή των κοινωνικών αναφορών του, τις κοινωνικές του συμμαχίες. Μάλιστα προσδιόρισε με σαφήνεια και τις κοινωνικές αναφορές του «νέου ΠΑΣΟΚ» (οι παραγωγικοί, οι δημιουργικοί, οι αδύναμοι, οι αποκλεισμένοι, προσδιορίζοντάς τους μάλιστα πιο αναλυτικά, αναφέρθηκε στους εργάτες και τους υπάλληλου, τους μικρούς επιχειρηματίες, τους αγρότες, τους επιστήμονες, τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, τους νέους).

Ο επόμενος που «κέρδισε πόντους» στη Συνδιάσκεψη ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης, που με έναν απλό, συναισθηματικό και ταυτόχρονα πολιτικό λόγο, κατάφερε να συζητηθεί αρκετά η παρέμβασή του.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μάλλον, «πάγωσε» και θερμούς υποστηρικτές του. Όχι γιατί δεν είχε επιχειρήματα για να στηρίξει την υποψηφιότητά του, αλλά γιατί ο λόγος του ήταν «ακαδημαϊκός» και απόμακρος και δεν παρουσίασε συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να αποκρούσει τις αιτιάσεις του Γ. Παπανδρέου.

Ουσιαστικά, εκεί που κάτι πήρε ήταν η επίθεσή του στον Γ. Παπανδρέου για τα λάθη που έκανε, αλλά και για την επισήμανσή του ότι θα είναι στρατιώτης της παράταξης.

«Ήταν δύο διαφορετικοί κόσμοι και ως προφίλ και ως πολιτικές λογικές», υπογράμμιζαν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τόνιζαν ότι «ο Γιώργος ήταν οραματικός, υπερβατικός και αποφασισμένος να μην ξανακάνει τα λάθη που έκανε και να κάνει μεγάλες αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, ο Βαγγέλης απέναντι στην εναλλακτική πλατφόρμα του κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε με ένα έντονο “αντι Καραμανλή” και υπερτόνισε την αναγκαιότητα να δοθεί σύντομα τέλος στην πολιτική και εκλογική κυριαρχία της ΝΔ». Τόνιζαν ακόμα πως το πλεονέκτημα του Γ. Παπανδρέου ήταν ότι ανταποκρίθηκε σε μια ανάγκη του λαϊκού κόσμου του ΠΑΣΟΚ για «επιστροφή στις ρίζες» και μια αναγκαία «ηθική επανάσταση μέσα στο ΠΑΣΟΚ».

Αν και οι τάσεις όλων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων δείχνουν προβάδισμα του κ. Παπανδρέου, ωστόσο ο κ. Βενιζέλος και το επιτελείο του είναι αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα στην τελική ευθεία των 7 κρίσιμων ημερών. Δίνει πλέον έμφαση στο Λεκανοπέδιο, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται αρκετά πίσω από τον Γ. Παπανδρέου. Αύριο, Δευτέρα, έχει προγραμματίσει περιοδείες και ομιλίες στον Πειραιά, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο και τις επόμενες μέρες να πυκνώσει τις εμφανίσεις σε περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Πάντως στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου υπάρχει και η άποψη ότι αδίκως σπαταλά δυνάμεις και χρόνο στο Λεκανοπέδιο, καθώς είναι παγιωμένη η υπεροχή του Γ. Παπανδρέου και οι συσχετισμοί είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν. Κατά συνέπεια ο κ. Βενιζέλος πρέπει να ρίξει το βάρος του στη βόρεια Ελλάδα, όπου είναι καλύτερα γι’ αυτόν τα πράγματα και να προσπαθήσει να στείλει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί στις κάλπες από τη Μακεδονία και ευρύτερα την βόρεια Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου αύριο θα μιλήσει στον Πειραιά, ενώ το απόγευμα θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνουν ενώσεις επιστημόνων σε γνωστό ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Την Τρίτη θα παρευρεθεί σε εκδήλωση για τους μετανάστες και το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο με οργανώσεις Ποντίων. Σχεδιάζει επίσης περιοδεία στην Κρήτη (πιθανόν Τετάρτη – Πέμπτη), ενώ το βράδυ της Πέμπτης θα μιλήσει στο Περιστέρι.

Το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου έχει θέσει στόχο να κερδηθεί η ανάμετρηση από την πρώτη Κυριακή (11 Νοεμβρίου), έστω και με μία ψήφο πάνω από το 50%, ενώ το επιτελείο του κ. Βενιζέλου επιδιώκει να υπάρξει και δεύτερος γύρος, εκτιμώντας ότι σε μια τέτοια εξέλιξη θα κερδίσει ψυχολογικό και τακτικό πλεονέκτημα.

Πάντως, το βλέμμα των μελών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον στραμμένο στην «επόμενη μέρα» και το ερώτημα που θέτουν πολλά στελέχη είναι πώς θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα ο νικητής.

Πολλά, όπως λένε, θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα καταγραφούν. Ένα αποτέλεσμα με μεγάλη διαφορά υπέρ του κ. Παπανδρέου από την πρώτη Κυριακή, εκτιμούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα περιόριζε σημαντικά όποιες κινήσεις του κ. Βενιζέλου μετά την αναμέτρηση, γιατί κάθε «αντιηγετική κίνησή του» θα ήγειρε αμέσως ηθικό και πολιτικό θέμα και ταυτόχρονα θα άνοιγε τον δρόμο «πειθαρχικών κυρώσεων».

Θα φύγει ο Βενιζέλος

Κάποια πάντως στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσει ο κ. Βενιζέλος με 10-15 βουλευτές και να ιδρύσει δικό του κόμμα. Ωστόσο, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο και ταυτόχρονα ζητούν από τον κ. Παπανδρέου, αν ηττηθεί, να διασφαλίσει την ενότητα και τη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ.

Σε περίπτωση μιας οριακής νίκης του Γ. Παπανδρέου (51-52% στον πρώτο γύρο), λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι ναι μεν θα είναι τυπικά ο νικητής των εκλογών, αλλά δύσκολα θα γίνει αποδεκτό πως έχει πετύχει μια σημαντική και καθαρή νίκη και σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν διακριτές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Κάτι που θα ευνοεί μια μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από τον Β. Βενιζέλο, ο οποίος θα περιμένει «τη δική του δεύτερη ευκαιρία» και μάλιστα σύντομα.

Η περίπτωση νίκης του Γ. Παπανδρέου σε δεύτερο γύρο, εκτιμούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι μεν μια νίκη (υπενθυμίζουν ότι ο Θαπατέρο κέρδισε στο Συνέδριο του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος με μία ψήφο διαφορά), όμως έχει πολλά ρίσκα, καθώς θα ενθαρρύνει τους όποιους αμφισβητίες του να αρχίσουν σιγά σιγά να δραστηριοποιούνται.


Σχολιάστε εδώ