Κάτω στον Πειραιά

Να σημειώσουμε ότι ούτε και φέτος αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη. Αντιθέτως, το 1999 είχαν αυξηθεί κατά 15%, το 2000 κατά 5%, το 2001 κατά 11%, το 2002 κατά 5%, όπως το 2003, το 2004, το 2005 και το 2006 τα τέλη αυξήθηκαν κατά 4%. Συνολικά στο διάστημα της οκταετίας Αγραπίδη τα τέλη αυξήθηκαν κατά 55% και αν υπολογιστεί και ο πληθωρισμός το ποσοστό φτάνει στο 69,4%.

Μιλώντας στο ΔΣ ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος Αντ. Αρώνης, τόνισε:

«Το τι παραλάβαμε δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε και είναι γνωστό σε όλους ότι αναγκαστήκαμε από τον πρώτο κιόλας μήνα της δημοτικής αρχής να αναζητήσουμε έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών, διότι ο δήμος αδυνατούσε να καταβάλει ακόμα και τις τακτικές αποδοχές των μονίμων υπαλλήλων.

Υπήρχαν δε οφειλές του δήμου προς το προσωπικό όσο και στο προσωπικό των διαφόρων επιχειρήσεών του που ξεπερνούσαν τους 3, 4, 5 μήνες.

Το προσωπικό, τώρα, πληρώνεται κανονικά. Οι υπερωρίες στην καθαριότητα και στο ηλεκτρομηχανολογικό έχουν εγκριθεί και πληρώνονται μέχρι κεραίας. Και αν δεν υπήρχε η μικρόψυχη στάση ορισμένων συμβούλων της αντιπολίτευσης, θα είχαν δοθεί και οι υπερωρίες στο υπόλοιπο προσωπικό, που πάντως εντός των επόμενων ημερών εγκρίνονται και πληρώνονται και αυτές».

Να είναι τόσο άσχημα πληροφορημένοι άραγε ή βλέπουν… φαντάσματα;

// Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Πειραιάς θα πάρει μέρος σε διεθνή έκθεση για τον τουρισμό, όπου θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθεί η πόλη ως τουριστικός προορισμός και να πάψει να αντιμετωπίζεται ως κέντρο διαμετακόμισης επιβατών και οχημάτων.

Συγκεκριμένα ο Πειραιάς θα κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση με περίπτερο 200 τ.μ. στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση που θα γίνει από 22 έως 25 Νοεμβρίου στο ΜΕΚ Παιανίας. Στην έκθεση αυτή συμμετέχουν ταξιδιωτικοί πράκτορες και κρατικοί οργανισμοί που ενημερώνονται για τα πλεονεκτήματα των προτεινόμενων προορισμών, προκειμένου να τους περιλάβουν στα «ταξιδιωτικά πακέτα» που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Με την παρουσία του στην έκθεση ο Δήμος Πειραιά στοχεύει να προωθήσει τα ιστορικά χαρακτηριστικά της πόλης, τον πολιτισμό της, τη μαγεία των ακτογραμμών της, την ψυχαγωγία, την αγορά της κ.λπ.

Με την ενέργειά της αυτή, την ευθύνη της οποίας έχει φυσικά η ΔΕΠΕΠ, η δημοτική αρχή επιδιώκει να κάνει την πρώτη οργανωμένη και μεθοδική προσπάθεια να «χτίσει» τα τουριστικά πλεονεκτήματα του Πειραιά, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη συνολική ανάπτυξη της πόλης.

// Με ένα καλαίσθητο έντυπο ο Δήμος Πειραιά ενημερώνει τους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν σε περιπτώσεις θεομηνιών και πλημμυρών, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που αφορούν τη ζωή και την περιουσία τους. Το έντυπο επιμελήθηκε το γραφείο Πολιτικής Προστασίας και διανέμεται δωρεάν στους δημότες.

// Μετ’ εμποδίων ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης. Η δημοτική αρχή αν και κατηγορήθηκε σε πολλά σημεία ότι θεμελίωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σε… γυάλινα πόδια, αφού οι πόροι του ως επί το πλείστον προέρχονται από δάνεια, κατάφερε να καταθέσει, για πρώτη ίσως φορά τα τελευταία χρόνια, εμπρόθεσμα στο δημοτικό συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 191 έργα συνολικού ύψους 168.179.265 ευρώ, τη στιγμή που το περσινό (του 2006) απαρτιζόταν από 182 έργα δαπάνης 75.086.867 ευρώ.

Αν στα έργα αυτά προστεθούν και οι μελέτες που έχουν υποβληθεί για το global grants ύψους 207.260.000 ευρώ, τότε το συνολικό ύψος των δαπανών των έργων θα είναι πενταπλάσιο εκείνου του 2006!

Συγκεκριμένα τα ποσά που θα δοθούν θα εκταμιευθούν από: ανταποδοτικά τέλη 5,68 εκατ. ευρώ, ΓΓΑ 2,29 εκατ. ευρώ, δημοτικοί πόροι 7,5 εκατ. ευρώ, δάνεια 82,68 εκατ. ευρώ, ΕΠΠΕΡ ΥΠΕΧΩΔΕ 700.000 ευρώ, ΘΗΣΕΑΣ 14,56 εκατ. ευρώ, ΟΣΚ 4,66 εκατ. ευρώ, ΥΠΕΣΔΑ 3,28 εκατ. ευρώ και ΥΠΕΧΩΔΕ 44,7 εκατ. ευρώ.

Τα σημαντικότερα έργα που αναφέρονται είναι η σύνδεση του λιμανιού με την οδό Πειραιώς, οι τοπικές συγκοινωνίες, νέο δίκτυο αποκομιδής-διαλογής σκουπιδιών, θαλάσσιο πάρκο αναψυχής (ενυδρείο) – που αποτελούσε και πρόταση του Μ. Μπεντενιώτη από το 1992 κ.λπ.

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο Στ. Γαϊτανάρος.

Ο σύμβουλος της μείζονος Μειοψηφίας Τάσος Κάρλες, που μίλησε στη συνέχεια, τόνισε ότι τα ανταποδοτικά τέλη υπολείπονται από τα περσινά κατά 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα περισσότερα έργα προγραμματίζονται να γίνουν με… δανεικά, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε αν ο δήμος έχει δανειοληπτική δυνατότητα. Η επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, που πήρε στη συνέχεια τον λόγο, τόνισε πως είναι καλύτερο να αφήσουμε τα μεγαλεπήβολα σχέδια και να ασχοληθούμε με την καθημερινότητα του Πειραιά, όπως την καθαριότητα, το πράσινο, τον αθλητισμό. Και κυρίως να διαφυλάξουμε την περιουσία του δήμου, σε καίρια μέρη της οποίας γίνεται… πλιάτσικο!

Ο σύμβουλος του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας» Νίκος Μπαλαβίλας, που έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο συμβούλιο, αφού πήρε τη θέση του ηγέτη της παράταξης Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος εγκατέλειψε τον δήμο αφού εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι το πρόγραμμα που κατατέθηκε στο Σώμα δεν είναι τεχνικό, αλλά… λογιστικό.

// Το τεχνικό πρόγραμμα καταψήφισε και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος τόνισε: Οι Πειραιώτες έχουν χάσει το νόημα και την εμπιστοσύνη τους. Έχει χτυπήσει συναγερμός! Να ιεραρχήσουμε τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, όπως καθαριότητα και δημοτικές επιχειρήσεις, και να τα λύσουμε. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με δάνεια και να στέλνουμε μετά τον λογαριασμό στον κόσμο. Οι Πειραιώτες θα πληρώνουν από 1.000 ευρώ ανταποδοτικά ο καθένας για να ξεχρεώσει ο δήμος. Να σταματήσουμε την τακτική του άκρατου δανεισμού για να μπορούμε μεθαύριο να κοιτάξουμε στα μάτια τον κόσμο. Υπό την έννοια αυτή δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω ένα τεχνικό πρόγραμμα που να βασίζεται στα δάνεια…

// Μια… ντρίμπλα επιχείρησε να κάνει στην πλειοψηφία ο 30χρονος σύμβουλος της μειοψηφίας Γιάννης Βουτσινάς και πέτυχε τον στόχο του, ασχέτως αν ορισμένοι πίστεψαν πως η προσπάθειά του έπεσε στο κενό. Συγκεκριμένα ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για το τεχνικό πρόγραμμα, αλλά ο πρόεδρος του είπε πως η πρότασή του απορρίπτεται επειδή δεν είχαν προσυπογράψει οι σύμβουλοι που απαιτούνται, βάσει κανονισμού, για να γίνει κάτι τέτοιο. Ο Κεφαλονίτης όμως απάντησε ότι ο πραγματικός λόγος ήταν πως αν γινόταν ονομαστική ψηφοφορία θα αποκαλυπτόταν η γύμνια της πλειοψηφίας, που ενώ συζητούνταν τόσο σοβαρά θέματα το ένα τρίτο των συμβούλων της είχαν αποχωρήσει… Δηλαδή από τους 25 είχαν μείνει μόλις 17… Να φταίει άραγε η κρίση στο ΠΑΣΟΚ για την εικόνα αυτή, διερωτήθηκε ο σύμβουλος. Και βέβαια δεν πήρε απάντηση από κανέναν. Τα ευκόλως εννοούμενα…

// Πρόταση για τη σύναψη δανείου ύψους 25 εκατ. ευρώ για την απαλλοτρίωση οικοπέδου 40 στρεμμάτων στο Εʼ Διαμέρισμα θα φέρουν στην επόμενη ημερήσια διάταξη του ΔΣ 14 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Το οικόπεδο βρίσκεται μεταξύ των οδών Ασκληπιού – Αγ. Λαύρας – Ψαρών και Μεθώνης και εφόσον απαλλοτριωθεί θα γίνει χώρος πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους. Οι σύμβουλοι που υπογράφουν την πρόταση είναι: Κατσιφάδος, Κάρλες, Δαβάκης, Μανωλάκος, Μητρόπουλος, Λεγάκης, Μπαλαβίλας, Λαμπρόπουλος, Σαρρή, Καλαγιά, Βουτσινάς, Παρασκευόπουλος, Αλυγιζάκη, Καρδαράς.

// Τους αιωνόβιους ευκαλύπτους της παραλιακής λεωφόρου Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή κλάδεψαν μέχρι του σημείου να μοιάζουν με κούτσουρα προχθές συνεργεία του δήμου. Η αιτιολογία ήταν ότι ενοχλούσαν τους περιοίκους. Εμείς θα λέγαμε πως τέτοιου είδους αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται στο… πόδι! Οι ευκάλυπτοι μπορεί να ενοχλούσαν κάποιους, για όλους όμως εμάς τους μη προνομιούχους Πειραιώτες, που δεν ζούμε στην Πειραϊκή αλλά έχουμε χαραγμένα στη μνήμη μας το Σκαφάκι και τον Μπαϊκούτση, αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου που πρωτοαντικρίσαμε παιδιά και κρατάμε ακόμα μέσα μας. Κι αυτό το τοπίο τώρα δεν υπάρχει. Μόνο κάτι… κούτσουρα απέμειναν. Κάπως έτσι, πολύ απλά, γκρεμίζεται το παρελθόν μας…

// Το έχουμε… ξαναγράψει αλλά κάποιοι δεν φαίνεται να ζουν σ’ αυτόν τον τόπο. Απέναντι από το μπιτς βόλεϊ, στην παραλία Μοσχάτου, την περασμένη Τρίτη έτρεχε ποτάμι το νερό. Καθαρό νερό που το είχαν για αυτόματο πότισμα, αλλά κάπου έχουν χαλάσει οι βάνες και το νερό τρέχει ασταμάτητα. Ειδοποίησαν κάποιοι τα Ολυμπιακά Ακίνητα, αλλά φαίνεται ότι εκεί όλα είναι… ακίνητα. Μαρμαρωμένα θα λέγαμε. Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ το νερό έτρεχε αδιάκοπα. Και πολύ πιθανόν να τρέχει ακόμα. Όταν θα… τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε που δεν θα έχουμε νερό να δούμε τότε τι θα κάνουμε…

// Μετά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα θα πληρωθούν εντός των ημερών και οι υπερωρίες των υπόλοιπων εργαζομένων στον δήμο, δηλαδή των διοικητικών υπαλλήλων, των δημοτικών αστυνομικών κ.λπ. Έτσι υλοποιείται η υπόσχεση του δημάρχου πως θα εξοφλούνταν με το δάνειο όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες με τους εργαζόμενους.

// Για άλλη μια φορά συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα των κεραιών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Πολλά ειπώθηκαν και πολλά ακούστηκαν, το καλύτερο όμως το είπε χαριτολογώντας ο Γ. Βουτσινάς, ο οποίος απευθυνόμενος προς την Ελπίδα Παντελάκη, που είναι και βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε: “Γιατί δεν παίρνετε και τους άλλους βουλευτές του Πειραιά; Τον κ. Δρίτσα, τον κ. Μιχαλολιάκο, τον κ. Μελά κ.λπ. για να πάτε να ξηλώσετε οι ίδιοι τις κεραίες; Αν το κάνει ο κόσμος αυτό θα πάει φυλακή, αν το κάνετε όμως εσείς δεν θα πάθετε τίποτα γιατί έχετε ασυλία. Κάντε το λοιπόν!”.

// Τρέχει και δεν φτάνει ο Λογοθέτης. Κάθε μέρα βρίσκεται στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου και μαζεύει χαρτιά εν όψει της έφεσης που έχει κάνει για την πρωτόδικη απόφαση της φυλάκισης των 14 χρόνων που του έχει επιβληθεί και θα εκδικαστεί στις 9 Ιανουαρίου.

// Εκλογές έχουν οι εργαζόμενοι στον Δήμο Πειραιά και μεταξύ των άλλων κατεβαίνει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο μετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συνεργάζονται με τη ΔΑΚΕ! Κατεβαίνει επίσης και ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Το περίεργο είναι πως όταν τα στελέχη αυτά του ΠΑΣΟΚ είχαν προσκληθεί να κατέβουν με την ΠΑΣΚΕ επί Αγραπίδη, είχαν δηλώσει ότι δεν είναι συνδικαλιστές, άρα δεν νομιμοποιούνται να κατεβούν ως υποψήφιοι. Τώρα όμως που κατεβαίνουν συνεργαζόμενοι με τη ΝΔ… έγιναν ξαφνικά συνδικαλιστές ή τώρα τους… ξινίζει το ΠΑΣΟΚ; Διαλέγετε και παίρνετε…

// Σε μια δύσκολη συνεδρίαση του ΔΣ όπως η προχθεσινή, ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Ρεσβάνης τα κατάφερε περίφημα. Ψύχραιμος και αποφασιστικός στις κρίσιμες στιγμές της συνεδρίασης, έδειξε ότι μπορεί να κρατά το συμβούλιο στο ύψος που του ταιριάζει.


Σχολιάστε εδώ