Ελεύθερη πτώση Κασουλίδη
Στην αντίπερα όχθη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος βρίσκεται σταθερά μπροστά από τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια 2 ως και 4 μονάδες διαφορά. Οι ενδείξεις αποτυπώνουν ότι θα γίνει μάχη στο δεύτερο γύρο μεταξύ των πρώην συνεταίρων, δηλαδή των κ. Παπαδόπουλου και Χριστόφια. Με βάση τις σφυγμομετρήσεις, πλην μιας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα είναι ο νικητής του δευτέρου γύρου. Το κλειδί βρίσκεται στις αποφάσεις των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ. Οι υποστηρικτές του «ναι» είναι έτοιμοι να κάνουν τη δική τους υπέρβαση, όπως λένε, ψηφίζοντας Χριστόφια για να φύγει ο Παπαδόπουλος, τον οποίο δεν θέλουν κυρίως οι Βρετανοί. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο προσδοκούν ότι εάν κερδίσει ο Δ. Χριστόφιας, θα είναι πιο εύκολη η λύση στη βάση του Σχεδίου Ανάν. Είναι σε όλους άλλωστε γνωστό ότι ο Δ. Χριστόφιας ήταν υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν. Άλλαξε άποψη μόνο υπό την πίεση της πλειοψηφίας των οπαδών του ΑΚΕΛ.
Αδυναμίες Κασουλίδη
Οι λόγοι που ο Ι. Κασουλίδης χάνει έδαφος αφορούν εσωτερικά προβλήματα στο ΔΗΣΥ, που επικεντρώνονται σε προσωπικές διαφορές και φιλοδοξίες. Είναι κοινό μυστικό στη Λευκωσία ότι:
• Όταν μιλά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, λόγω του ερειστικού και βίαιου πολιτικού του λόγου, χάνει ψήφους ο κ. Κασουλίδης.
• Η επικοινωνιακή πολιτική του κ. Κασουλίδη αντιμετωπίζει προβλήματα. Ενώ πρόκειται για ευγενική προσωπικότητα, επιχειρεί να εμφανιστεί σκληρός και η τακτική αυτή δεν του βγαίνει. Είναι έξω από τα νερά του. Οι αναφορές ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρέπει να κάνει χαρακίρι προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις. Ο κ. Κασουλίδης αναγκάστηκε στη συνέχεια να πει ότι δεν εννοούσε ότι ο Πρόεδρος πρέπει να κάνει χαρακίρι, αλλά όπως τόνισε αυτό που ήθελε ήταν να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα. Ο επικεφαλής του επιτελείου του Προέδρου, τέως υπουργός Εξωτερικών Γ. Λιλλήκας, απαντώντας στον κ. Κασουλίδη δήλωσε ότι ο κ. Κασουλίδης διαβάζει ιαπωνική ιστορία. Όμως, πρόσθεσε, ξεχνά την κυπριακή ιστορία, τη δική του στάση στο Σχέδιο Ανάν και τις αναφορές του στη Μικρασιατική Καταστροφή, την οποία θα ζούσε, όπως ο κ. Κασουλίδης είχε ισχυριστεί, η Κύπρος εάν δεν αποδεχόταν το Σχέδιο Ανάν.
• Ο κ. Κασουλίδης δεν πείθει ως προς την πολιτική απαγκίστρωσης από το Σχέδιο Ανάν, εφόσον συνεργάτες του αλλά και ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις είναι υπέρ του Σχεδίου Ανάν και αναφέρονται σε χαμένη ευκαιρία…
• Υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΗΣΥ διαδίδουν ότι «δεν τραβά» η υποψηφιότητα Κασουλίδη. Στο ΔΗΣΥ έχουν ήδη χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Σ’ αυτούς που στον δεύτερο γύρο θα στηρίξουν Παπαδόπουλο (μεταξύ αυτών φημολογείται ότι είναι και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου) και σ’ εκείνους οι οποίοι θα στηρίξουν Χριστόφια (μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Χρίστος Πουργουρίδης).
Υπερτιμημένη μετοχή
Υπάρχει και η άποψη ότι πολλά στελέχη του ΔΗΣΥ δεν βολεύονται -για δικούς τους λόγους και φιλοδοξίες- με την εκλογή του κ. Κασουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκεπτικό καλλιεργείται και η εντύπωση ότι ο κ. Κασουλίδης είναι υπερτιμημένη μετοχή… Όσοι θέλουν να δουν τον Παπαδόπουλο να χάνει θα στραφούν προς τον Χριστόφια. Όμως η προσπάθεια του ΑΚΕΛ να κατηγορήσει, χωρίς να το αποδείξει, τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι είχε συναντήσεις με στελέχη της ΕΟΚΑ Β΄ εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ. Το μεν ΑΚΕΛ έμεινε εκτεθειμένο για συκοφαντία, οι δε οπαδοί του ΔΗΣΥ που προέρχονται από τον παλιό ενωτικό χώρο (όσοι υποστήριζαν την Ένωση με την Ελλάδα και ήταν οπαδοί του στρατηγού Γρίβα) είναι δύσκολο να υπακούσουν, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, και να ψηφίσουν ΑΚΕΛ. Οι δομές του ΔΗΣΥ στηρίζονται στα Εθνικόφρονα Σωματεία, τα οποία στην πλειοψηφία τους λειτουργούν
από την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ και αργότερα στις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Κατ’ ανάλογον τρόπο είναι οργανωμένο το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ, στη βάση των Λαϊκών Οργανώσεων, στα οικήματα των οποίων αντί του Γρίβα φέρουν τις φωτογραφίες του Μαρξ, του Λένιν και το σφυροδρέπανο.
Το Σχέδιο Ανάν
Βρετανοί και Αμερικανοί ευνοούν από καιρού την υποψηφιότητα Χριστόφια. Εκτιμούν ότι από τη στιγμή που έχουν δεδομένη τη στήριξη του ΔΗΣΥ σε μια παραλλαγή του Σχεδίου Ανάν, εάν στην εξουσία βρίσκεται ο κ. Χριστόφιας θα είναι ευκολότερο να πει κι αυτός «ναι» και να συμβεί αυτό που δεν συνέβη τον Απρίλιο του 2004.