Διπλωματικός πόλεμος Κύπρου – Βρετανίας

Προχώρησαν σε αντίμετρα ως απάντηση στην υπογραφή της στρατηγικής συμφωνίας Τουρκίας – Βρετανίας, στην οποία γίνεται αναφορά στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», στην άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Τα πρώτα αντίμετρα της Λευκωσίας έχουν ως ακολούθως:

• Αναβλήθηκε το Κυπροβρετανικό φόρουμ, που ήταν προγραμματισμένο για τις 3 Νοεμβρίου στην Πάφο.

• Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Μαρκουλλή, δεν θα συναντηθεί με τον βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζίμι Μέρφι.

Παγώνει ο δομημένος διάλογος μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας, που σκοπό είχε τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, λόγω των προβλημάτων που είχαν προκύψει μετά το «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο Σχέδιο Ανάν.

Λεπτό θέμα

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι πρόκειται «για ένα πολύ σοβαρό και λεπτό θέμα, που έχει μεγάλες προοπτικές και διασυνδέσεις με πολλά άλλα θέματα». Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστήριξε ότι κάθε ενέργεια θα ανακοινώνεται μετά την πραγματοποίησή της, εκτός αν κριθεί ότι η λήψη κάποιου μέτρου ή μια πολιτική κίνηση δεν θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Πρόσθεσε ακόμη τα ακόλουθα: «Υπάρχει μια σειρά ενεργειών και δεν πρόκειται να με ρωτήσετε ούτε αν με ρωτήσετε, θα σας απαντήσω, ούτε τι έγινε, ούτε τι σχεδιάζουμε. Δεν συζητούνται αυτά τα θέματα δημόσια, εάν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Εάν θέλουμε να κερδίζουμε εντυπώσεις, ναι μπορώ να πω πάρα πολλά».

Λυπάται η Βρετανία

Η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία εξέφρασε λύπη για την ακύρωση του Κυπροβρετανικού φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου είχε διευθετηθεί συνάντηση μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή και του υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Κιμ Χάουελς. Ο εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας Νάιτζελ Μπάουντ εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι «το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε ότι η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί». Όπως είπε ο βρετανός διπλωμάτης: «Λυπούμαστε που το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε πως η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο». Πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να ψάχνει για ευκαιρίες «οι οποίες θα οδηγήσουν στην ενδυνάμωση των σχέσεών της» με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ματαίωση

Λόγω της επικρατούσας κατάστασης ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για την περασμένη Τρίτη συνάντηση του βρετανού ύπατου αρμοστή Πίτερ Μίλετ με τον υπουργό Γεωργίας Φώτη Φωτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βρετανός αρμοστής επικοινώνησε προχθές τηλεφωνικώς με το γραφείο του υπουργού, ζητώντας την αναβολή της συνάντησης. Ο κ. Μίλετ επικαλέσθηκε άλλους λόγους πέραν της κρίσης που επικρατεί μετά την υπογραφή του βρετανοτουρκικού μνημονίου. Παρ’ όλ’ αυτά είναι εμφανές ότι ο βρετανός πρέσβης δεν επιδιώκει στο παρόν στάδιο τις δημόσιες εμφανίσεις του και τις επίσημες επαφές με κρατικούς αξιωματούχους.

Λόγω… όχι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας είπε ότι το κλίμα δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή του Κυπροβρετανικού φόρουμ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα και έχει πάρει αποφάσεις σε διάφορα επίπεδα. Ο κ. Πάλμας τόνισε ότι θα παρθούν και άλλες αποφάσεις, οι οποίες θα δημοσιοποιούνται αμέσως μετά την εφαρμογή τους. Οφείλουμε, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια και να διαφυλάξουμε όλα τα εθνικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Βασίλης Πάλμας χαρακτήρισε απροκάλυπτη τη στάση της Βρετανίας και ότι μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν έχει διαμορφωθεί «ένα αρνητικό κλίμα από κάποιες χώρες για την απόφαση που πήρε ο λαός και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος».

Οι πτήσεις

Οι Βρετανοί απάντησαν με μέτρα ψυχολογικού πολέμου. Η πρακτική αυτή εκδηλώθηκε με χαμηλές πτήσεις βρετανικών πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή του Ακρωτηρίου, όπου βρίσκονται οι βρετανικές βάσεις. Οι πτήσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κατοίκων των βρετανικών βάσεων, οι οποίοι θα έχουν συνάντηση για τον σκοπό αυτό και για τη γενικότερη αντιμετώπιση των βρετανικών προκλήσεων με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ερατώ Μαρκουλλή.


Σχολιάστε εδώ