ΔΙΑΤΙ να το κρύψωμεν άλλωστε

>> Η κυβeρνηση έχει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει αυτή την περίοδο και για τον λόγο αυτό πέρασε χωρίς… απώλειες η τοποθέτηση του Αντ. Σγαρδέλη σε ρόλο συμβούλου του πρωθυπουργού. Η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε απορίες κι ερωτηματικά μεταξύ των στελεχών της Ν. Δημοκρατίας, με μια μεγαλύτερη ένταση σ’ αυτούς που συγκροτούν την «καραμανλική πτέρυγα». Που είδαν έναν ακραιφνή «μητσοτακικό» να… βάζει πόδι στο Μαξίμου. Από την εξέλιξη αυτή άμεσα θιγόμενοι πρέπει να θεωρούνται κατά βάση ο Θ. Ρουσόπουλος και ο Λ. Ζαγορίτης και σε δεύτερη μοίρα ο Γ. Τραγάκης, αφού από το εύρος των αρμοδιοτήτων του κ. Σγαρδέλη προκύπτει εμπλοκή του στο έργο και των τριών. Κι αν για τον τρίτο δεν χάθηκε ο κόσμος, για τους άλλους δύο υπάρχει ζήτημα. Ο κ. Ζαγορίτης είναι στενός πολιτικός φίλος του κ. Καραμανλή, ενώ ο υπουργός Επικρατείας είναι καθημερινός συνομιλητής του πρωθυπουργού. Πάντως, ο κ. Ρουσόπουλος έσπευσε να… διευκρινίσει ότι δεν έχει πρόβλημα, ο κ. Σγαρδέλης δεν θα μπλέκεται στα πόδια του και πως δεν πρόκειται να εγκατασταθεί στο Μαξίμου, αλλά στο Μέγαρο Σταθάτου. Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι τα προβλήματα θα προκύψουν στη πορεία, όταν ο κ. Σγαρδέλης αρχίσει να δίνει οδηγίες, όπως π.χ. ο Γ. Αλογοσκούφης, ο Γ. Σουφλιάς ή ο Μιχ. Λιάπης.

>> ΣΤΟ Μέγαρο Μαξίμου πάντως αντιλαμβάνονται τους ενδεχόμενους «κινδύνους» που ενέχει μακροπρόθεσμα ο διορισμός του κ. Αντώνη Σγαρδέλη. Για τον λόγο αυτό και τις προηγούμενες ημέρες προσπάθησαν εναγωνίως να τον απαλλάξουν από τη «ρετσινιά» του «Μητσοτακικού» (όπως όλοι θυμούνται ήταν στον Μητσοτάκη μαζί με τον Κυριάκο Γριβέα και τον Γιάννη Δημητροκάλη). Λένε λοιπόν ότι ο κ. Σγαρδέλης παρασκηνιακά έχει βοηθήσει σε αρκετές περιπτώσεις τον Κ. Καραμανλή, είναι σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί του τα τελευταία χρόνια, ότι είναι προσωπικός φίλος του αδελφού του πρωθυπουργού κ.λπ. κι ότι τέλος πάντων δεν επελέγη ως άνθρωπος του Κ. Μητσοτάκη.

>> Γεγονός είναι πάντως ότι τους τελευταίους μήνες σταδιακά και σταθερά, στελέχη που πρόσκεινται στην ευρύτερη οικογένεια Μητσοτάκη παίρνουν θέσεις στον κυβερνητικό και κρατικό μηχανισμό. Μετά τις εκλογές διαθέτει στην κυβέρνηση δύο υπουργούς (Ντόρα, Χατζηδάκης) και έναν υφυπουργό (Κιλτίδης), θέση Περιφερειάρχη στην Πελοπόννησο πήρε ο πρώην βουλευτής Ν. Αγγελόπουλος, ενώ η Ντόρα με τη βοήθεια του Π. Παυλόπουλου απέτρεψε τον διορισμό του Π. Λειβαδά (άνθρωπος του Θ. Ρουσόπουλου) στην Περιφέρεια Αττικής. Επισημαίνεται τέλος ότι από το Γραφείο Τύπου της Ν. Δημοκρατίας είχε αντικατασταθεί πριν από τις εκλογές ο Ν. Ελευθερόγλου (ήταν επιλογή του κ. Ρουσόπουλου) από τον Γ. Μαλούχο, που κινείται στον στενό πυρήνα των «Μητσοτακικών».

>> ΠΡΙΝ ο Γ. Βουλγαράκης βγάλει ανακοίνωση για να απαντήσει στον Π. Τατούλη -γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά, υπουργός να απαντά γραπτώς σε κυβερνητικό βουλευτή- είχε φροντίσει να επικοινωνήσει με το Μέγαρο Μαξίμου. Μίλησε, όπως μαθαίνω, με τον κ. Ρουσοπούλι, πήρε το «πράσινο φως» και προχώρησε. Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο πρωθυπουργικό γραφείο για τον βουλευτή Αρκαδίας και επιβεβαιώνονται οι φήμες για έντονη ενόχληση από τις καταγγελίες του. Τι άλλο έμαθα; Ότι ο κ. Καραμανλής έχει έναν επιπλέον λόγο να είναι ενοχλημένος: Είχε διατελέσει υπουργός Πολιτισμού και τα «σκάγια» του κ. Τατούλη παίρνουν ξώφαλτσα και τον ίδιο.

>> ΤΟ τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου θα έρθει τελικά στην Αθήνα ο Τ. Παπαδόπουλος. Θα συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας, θα πάει και στην περιοχή της Ηλείας, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει να χτίσει εξ ολοκλήρου ένα από τα χωριά που κάηκαν στις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ο Κύπριος Πρόεδρος θα ερχόταν νωρίτερα, αλλά περιμένει να τελειώσει το θέμα με την εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ για να μην εμπλακεί στην ενδοκομματική διαμάχη. Διότι, αν ερχόταν τώρα θα έπρεπε να δει και τον Γ. Παπανδρέου, γεγονός που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως κίνηση στήριξής του στην κούρσα διαδοχής. Και το να στηρίξει ειδικά τον κ. Παπανδρέου είναι το τελευταίο που θα έκανε ο κ. Παπαδόπουλος. Αν στη θέση του ήταν ο κ. Βενιζέλος, ίσως και να το σκεφτόταν…


Σχολιάστε εδώ