Αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας του θα επιδιώξει ο ΣΥΝ στο Συνέδριο
Οι κινήσεις αυτές, κατά την εκτίμηση στελεχών του κόμματος, έβαλαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια τροχιά ουσιαστικής αντιπολίτευσης στην κυβερνητική πολιτική. Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί και ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την εικόνα που παρουσίασε το κόμμα το προηγούμενο διάστημα, ειδικά στις οθόνες των τηλεοράσεων με αφορμή τις παρελάσεις των μαθητών στις εθνικές επετείους όπως είναι η 28η Οκτωβρίου. Μια σειρά γνωστά στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ έπιασαν στασίδι στα τηλεοπτικά παράθυρα και με πρωτοφανή μαχητικότητα τάσσονταν υπέρ της κατάργησης των μαθητικών παρελάσεων, ερχόμενα σε αντίθεση όχι μόνο με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά και με σεβαστό ποσοστό των -αρκετών και ποικίλων πεποιθήσεων πλέον- ψηφοφόρων του κόμματος. Συν τοις άλλοις η μονότονη αντιπαράθεση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά του ΛΑΟΣ για το θέμα των παρελάσεων δεν ήταν διόλου ευνοϊκή για το κόμμα, αφού το εμφάνιζε ως το ισοδύναμο των γραφικών απόψεων των στελεχών του Καρατζαφέρη.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν ότι με αυτήν τη στάση ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κερδίζει, αλλά αντίθετα εξ αντικειμένου πριμοδοτεί τον ΛΑΟΣ, ο οποίος εμφανίζεται δημαγωγικά να πλειοδοτεί στην «υπεράσπιση της εθνικής μνήμης».
Μετεκλογικά έχουμε να διαχειριστούμε μια σοβαρή εκλογική δύναμη και την -για πρώτη φορά- ψήφο χιλιάδων διαφορετικών ψηφοφόρων και δεν πρέπει να δίνουμε την εικόνα ενός κόμματος που φέρεται ως «αριστερίστικο γκρουπούσκουλο», είναι η εκτίμηση που κάνουν άνθρωποι που νοιάζονται για τη μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η -εκτός τόπου και χρόνου- αντιπαράθεση για τις παρελάσεις προκάλεσε και την αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο αντιδρά στην κατάργησή τους, υπενθυμίζοντας ότι την πρώτη παρέλαση στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα την πραγματοποίησαν οι ηρωϊκοί ΕΠΟΝίτες.
Το γεγονός είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο μετεκλογικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί πρέπει να διαχειριστεί την παρουσία του ακροβατώντας ανάμεσα στην υιοθέτηση «ριζοσπαστικών» απόψεων, που φαντάζουν ακραίες στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, και στην εκφορά ενός αριστερού μαχητικού λόγου που είναι πιο οικείος στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Αριστεράς.
Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα συζητηθούν στο προσεχές συνέδριο του ΣΥΝ τον Δεκέμβριο, όπου και θα τεθεί το θέμα της αποσαφήνισης της φυσιογνωμίας του κόμματος. Το παιχνίδι όπως είναι φυσικό το ορίζει ο Α. Αλαβάνος, που είδε όλες τις μέχρι τώρα επιλογές του να δικαιώνονται και ως εκ τούτου παραμένει αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής στο εσωκομματικό πεδίο. Έτσι στο συνέδριο αναμένεται να προωθήσει τη διακηρυγμένη άποψή του για ριζική ανανέωση του στελεχικού δυναμικού του κόμματος με την ορμητική προώθηση στο προσκήνιο της νέας γενιάς των 30ρηδων, όπως έγινε και με το επιτυχημένο πείραμα της Ανοιχτής Πόλης με τον Α. Τσίπρα στον Δήμο της Αθήνας.
Ο Α. Αλαβάνος ήθελε να ξεκινήσει αυτή η ανανέωση από τις βουλευτικές εκλογές με την είσοδο στη Βουλή νέων στην ηλικία στελεχών, αλλά οι εσωκομματικές ισορροπίες και οι δεσμεύσεις έναντι των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ δεν επέτρεψαν την υλοποίηση του εγχειρήματος.