ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΚΑΝΑΛΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ!

Το πρώτο βήμα για διαφημιστές – διαφημιζόμενους και μερίδα των καναλιών έγινε. Η διάταξη για τις επιστροφές επεστράφη στο… μέλλον. Μία ημέρα μετά το ρεπορτάζ του «Π» οι πληροφορίες του για τη στάση του υπουργού

Επικρατείας επιβεβαιώθηκαν. Το υπουργείο διαβεβαίωσε στη συνάντηση που είχαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πως η εφαρμογή της διάταξης για τις επιστροφές μετατέθηκε για την 1 Ιανουαρίου του 2008, αν και ο νόμος όριζε τον Ιούλιο. Το θέμα όμως δεν έχει λήξει, απλώς έγινε ανακωχή, διότι η μάχη για την κατάργηση της διάταξης δεν ξεκίνησε ακόμη. Από τη μια πλευρά βρέθηκαν 3 σταθμοί, Mega, ΑΝΤΕΝΝΑ και Star, που έθεσαν ως ζήτημα για τη μη αναστολή εκτέλεσης της διάταξης τα δικά τους πιστωτικά δελτία που είχαν ήδη εκδοθεί. Από την άλλη πλευρά ήταν οι περισσότεροι διαφημιστές, όλοι οι διαφημιζόμενοι, η πλευρά Αλαφούζου και ένα ποσό 100 εκατ. ευρώ που βρισκόταν στον αέρα: Είχε προεξοφληθεί, αλλά δεν μπορούσε να τιμολογηθεί και να επιστρέψει στις τσέπες των διαφημιζόμενων. Η επιστολή του Γιάννη Αλαφούζου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει όχι μόνο τις ισορροπίες στην τηλεοπτική αγορά, αλλά στέλνει και ένα προσωπικό μήνυμα στην κυβέρνηση, όπως εκτιμάται, για το υπόλοιπο της διακυβέρνησής της. Διότι εκτός από το μέτωπο Σουφλιά φαίνεται να ανοίγει και ένα δεύτερο, αυτό των επιστροφών, ύστερα από τη ρύθμιση Ρουσόπουλου. Και δεν είναι βέβαιο πως μπορεί να κλείσει εύκολα. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση ανοίγει ένα σοβαρό μέτωπο με υποστηρικτή της.

Η ρύθμιση σε βάθος χρόνου μπορεί να ευνοούσε όλους τους παίχτες, αλλά φαίνεται πως η μάχη των κονδυλίων είναι πολύ σκληρή και άμεσα από αυτήν την ιστορία θα επωφελούνταν το Mega, ο ΑΝΤΕΝΝΑ και το Star, καθώς, έχοντας πολύ καλά στοιχεία στη μάχη της νεανικής τηλεθέασης, μπορούν να διατηρήσουν τις εκπτώσεις τους στο 9,9%, σε βάρος των υπολοίπων τηλεοπτικών σταθμών που προτείνουν μεγαλύτερες, αλλά και των ραδιοφώνων που αίφνης άρχισαν να κοστίζουν ακριβά, την ίδια ώρα που στον ορίζοντα διαφαίνονταν σοβαρές απώλειες σε διαφημιστικά έσοδα. Η πρώτη μάχη των επιστροφών ενδεχομένως θα φέρει και διάσπαση στην ΕΙΤΗΣΕΕ. Από τη μια πλευρά υπάρχει το μέτωπο των Mega, ΑΝΤΕΝΝΑ, Μακεδονία και Star και η ουδέτερη στάση του Alter, το οποίο στο παρελθόν δεν έχει διστάσει να στείλει και εξώδικο για τις επιστροφές, και από την άλλη η ενόχληση του Γ. Αλαφούζου από τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα σημειώνεται μια σειρά από ξεχωριστές συναντήσεις στελεχών της ΕΙΤΗΣΕΕ με υπουργούς της κυβέρνησης. Σε αυτές ζητούνται χρήματα για την ενίσχυση της επένδυσης στην ψηφιακή τηλεόραση, κάτι όμως που απαγορεύεται ρητά από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιδότηση των δικτύων.


Σχολιάστε εδώ