«Άνοιξε» και την… όρεξη του ΚΚΕ η κρίση στο ΠΑΣΟΚ!

Η γραμματέας του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ λόγω της κρίσης ηγεσίας που αυτό αντιμετωπίζει, για πρώτη φορά δεν «σφύριξε αδιάφορα» αλλά άφησε να εννοηθεί ότι υπό προϋποθέσεις μια τέτοια διάσπαση θα ήταν ωφέλιμη. Συγκεκριμένα στο ερώτημα εάν το ΚΚΕ βλέπει θετικά μια διάσπαση του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Θα ήταν πολύ ευχάριστο για μας αν γινόταν μια διαπάλη στο ΠΑΣΟΚ και αυτή εκφραζόταν με σαφή διάσπαση και προέκυπτε ένα αριστερό σχήμα. Αυτό θα ήταν πολύ καλό…»
Μάλιστα προχώρησε ακόμα πιο πέρα, τονίζοντας ότι με ένα τέτοιο «αριστερό σχήμα» το ΚΚΕ θα συζητούσε ακόμα και το ενδεχόμενο της συνεργασίας.

Στον Περισσό βέβαια τονίζουν ότι η αναφορά αυτή της Α. Παπαρήγα έχει καθαρά θεωρητικό χαρακτήρα, καθώς είναι στέρεα η πεποίθησή τους ότι όπως είναι σήμερα τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ είναι απίθανο να προκύψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στηρίζουν δε την ανάλυσή τους στο ότι η διαπάλη για την ηγεσία που έχει ξεσπάσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτονώνεται απλώς στο ποιο πρόσωπο είναι ικανό να υλοποιήσει την «αντιλαϊκή πολιτική» του ΠΑΣΟΚ, την οποία κανένας διεκδικητής της προεδρίας δεν αμφισβητεί επί της ουσίας.

Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ εκτιμά ότι με τις σημερινές συνθήκες αριστερή προοπτική δεν πρόκειται να προκύψει μέσα από το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και εάν αυτό «σπάσει» σε δύο κομμάτια που θα μοιραστούν ο Γ. Παπανδρέου και ο Ε. Βενιζέλος. Μάλιστα στελέχη του τονίζουν ότι προκειμένου να εξωραϊστεί το προφίλ του ΠΑΣΟΚ το πιθανότερο είναι να στηθεί μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το χάσμα που φαινομενικά χωρίζει σήμερα τους δύο χώρους.

Ωστόσο, παρά την παραπάνω εκτίμηση, το γεγονός είναι ότι η παρέμβαση της Α. Παπαρήγα έχει την αυτονόητη πολιτική της σημασία. Και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που ο Περισσός, σε επίπεδο κορυφής μάλιστα, αναφέρεται με τέτοια καθαρότητα στις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και «κλείνει το μάτι» στις αδιαμόρφωτες ακόμα «αριστερές δυνάμεις» που υπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κίνηση αυτή βέβαια δεν είναι καθόλου άσχετη με το ότι το κυριότερο κομμάτι των νέων ψηφοφόρων του ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές προήλθε από το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι το ΚΚΕ εναγωνίως τα τελευταία χρόνια ψάχνει για έναν «σύμμαχο χώρο», προκειμένου να δείξει ότι δεν ακολουθεί μια πολιτική απομονωτισμού και μοναχικής πορείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατεύθυνση αυτήν είχε αναπτύξει στενές σχέσεις συνεργασίας με το ΔΗΚΚΙ του Δ. Τσοβόλα, συνεργασία που συνεχίστηκε με τα στελέχη εκείνα του ΔΗΚΚΙ που συνέχισαν τη λειτουργία του κόμματος αυτού μετά την αποχώρηση του ιδρυτή του. Η συνεργασία αυτή ως γνωστόν είχε άδοξο τέλος, αφού το κομμάτι αυτό του ΔΗΚΚΙ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, στερώντας από το ΚΚΕ τον μοναδικό σύμμαχο στον οποίο είχε στηρίξει την πολιτική συνεργασιών.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στον χώρο του ΠΑΣΟΚ τρέχουν και μπορεί σήμερα να μη φαίνεται ορατή μια εξέλιξη όπως θα την επιθυμούσε το ΚΚΕ, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει το ρηθέν: «Στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ».


Σχολιάστε εδώ