XΡΗΜΑτιστήριο

> Έντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς ήταν που ήταν βαρύ το κλίμα από τις προβλέψεις Γκρίνσπαν για τα κινεζικά χρηματιστήρια ήρθαν και οι δηλώσεις της ομάδας των επτά σχετικά με την πορεία της διεθνούς οικονομίας και το έκαναν ασήκωτο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.119,77 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,36%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, που στο σύνολό τους κινήθηκαν σε αρνητική τροχιά, τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν αυτοί των Βιομηχανικών προϊόντων, Κοινής Ωφέλειας και Εμπορίου. Την επομένη, η άτυπη «κόντρα» μεταξύ των μετοχών της Εθνικής και της Coca Cola, τα θετικά σχόλια των ξένων επενδυτικών οίκων για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και οι αισιόδοξες προβλέψεις για τα κέρδη εννεαμήνου επηρέασαν θετικά την αγορά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.208,46 μονάδες, αυξημένος κατά 1,73%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,02%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 0,83%, ενώ ο FTSE small cap80 έκλεισε με κέρδη 1,43%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές επηρεασμένοι από το κλίμα των ξένων αγορών κράτησαν στάση αναμονής, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.214,17 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,11%. Από τις επιμέρους μετοχές, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψαν αυτές των εταιρειών Επίλεκτος και Άλφα Γκρισίν, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχαν εκείνες των επιχειρήσεων Ιπποτούρ και Μάρακ, την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.252,99, με άνοδο 0,74%.
> Ελπίζουμε ότι η ΑΤΕbank δεν θα αποτελέσει τη «σανίδα σωτηρίας» του κ. Αλογοσκούφη! Κατά πολλούς το ταξίδι του διοικητή της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε συνδυασμό με την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία στη μετοχή της, δρομολογεί εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το «placement» και όχι μόνο.
> Όλα γίνονται για το πρεστίζ! Με αφορμή την εκλογή του κ. Δαυίδ στο διοικητικό συμβούλιο της Εμπορικής Τράπεζας, ρωτάμε ποιος ο «ρόλος» των μη εκτελεστικών μελών, που είναι ταυτόχρονα πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη εταιρειών, συνδέσμων και ομίλων;
> Αύξηση τόσο των αφίξεων όσο και των εσόδων! Αυτό προσδοκά ο νέος υπουργός, αυτό εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, μένει να δούμε αν επιβεβαιωθούν.
> Τι είδους «road show» είναι αυτό; Μαθαίνουμε ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου διοργανώνει τον Νοέμβριο παρουσιάσεις που δεν έχουν να κάνουν με την πορεία συγκεκριμένων εισηγμένων εταιρειών, αλλά της αγοράς γενικότερα!
> Προήλθαν από αγοραπωλησίες και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ή αποτέλεσαν προϊόν άσκησης stock options; Η αναφορά μας στις 11.250 μετοχές της Εθνικής Ασφαλιστικής, που κατείχε ο διευθυντής των νομικών υπηρεσιών της.
> Όπως πάντα… εκ των υστέρων προφήτης! Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανίκανη να «ηγηθεί» των επιχειρηματικών εξελίξεων, ανήμπορη να πραγματοποιήσει ουσιαστικούς ελέγχους, συρόμενη από τα δημοσιεύματα, αναγκάστηκε να απευθύνει ερώτημα στον εισηγμένο ΟΠΑΠ σχετικά με το πραγματικό ύψος της σύμβασης με την Intralot.
> «Κατάρρευση» στη λειτουργία της ηλεκτρονικής σελίδας του ΧΑ μεσοβδόμαδα! Αυτή είναι η τεχνολογική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΕΧΑΕ; Αυτό είναι το όραμα του κ. Καπράλου για τον Όμιλό του;
> Δεν ξέρουμε αν οι μάχες εξελιχθούν σε πολέμους, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι αν δεν ήταν «μονοφαγάδες» θα υπήρχε χώρος για όλους, καθώς η πίτα των συγχρηματοδοτούμενων κατασκευαστικών έργων είναι πλέον πολύ μεγάλη!
> Αύξηση μεν, από πωλήσεις συμμετοχών δε! Και πάνω που νομίζαμε ότι ο Όμιλος Marfin ήταν έτοιμος να «καπνίσει την πίπα της ειρήνης» με αυτόν της Πειραιώς, ήρθε η επισήμανση για τα καθαρά κέρδη της τράπεζας.
> Παρά τις όποιες ανισορροπίες, μονόδρομοι και αδιέξοδα στην οικονομία δεν υπάρχουν, ενώ οι όποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να θίγουν «ώριμα» κεκτημένα, έτσι δεν είναι κ. Χαρδουβέλη;
> Αν δεν στηρίξει το σπίτι της θα πέσει να την πλακώσει! Ο λόγος για την Π&Κ-Εθνική η οποία εκτιμά ότι οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών δεν θα απογοητεύσουν τους μετόχους τους.
> Εμείς δεν θα ταχθούμε ούτε με τους «θαυμαστές» του, που καλοβλέπουν μερίδιο από τη διαφημιστική πίτα, αλλά ούτε και με τους πολέμιούς του, που του αποδίδουν εντεταλμένη σύγκρουση με συγκεκριμένα συμφέροντα, θα περιμένουμε τις κινήσεις του και θα τον κρίνουμε εκ του αποτελέσματος! Ο λόγος για τον κ. Χατζηεμμανουήλ, τον νέο «αρχηγό» του ΟΠΑΠ.
> Πρωτοπόρος στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η νομοθεσία των ανωνύμων εταιρειών φαίνεται να είναι η Eurobank! Μένει να δούμε αν οι μέτοχοί της αποδεχθούν την ανταλλαγή των μερισμάτων από μετοχές της τράπεζας.
> Αυτήν τη φορά, μέχρι φυσικά την επόμενη, αφορμή ήταν οι μεταβολές στα ποσοστά ευρείας διασποράς τους! Ακόμα δεν προλάβαμε να αφομοιώσουμε τις παλαιές και ήρθαν οι νέες αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών FTSE.
> Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, εκμεταλλευόμενη την εσκεμμένη περιθωριοποίηση και τα προβλήματα βιωσιμότητας του κοινωνικού συστήματος ασφάλισης, δηλώνει ότι υπάρχει πλέον «πολύς χώρος» για τα μέλη της.
> Για να δούμε αν η απάντηση στην πρόσφατη κίνηση εξαγοράς του 51,3% της Attica Συμμετοχών από τα αραβικά κεφάλαια της Marfin Investment Group θα έρθει από τους ευρωπαίους συνεργάτες του κ. Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της ΑΝΕΚ.
> Διαχρονικό παραμένει το άλυτο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου! Βαριές κατηγορίες κατά της κ. Μπουρμπούλια εξαπέλυσε ο κ. Βορίνας, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η πρώην ανακρίτρια φέρεται να ζήτησε από επιχειρηματία, του οποίου είχε χειριστεί υπόθεση, να δωροδοκήσει τον δημοσιογράφο έτσι ώστε να σταματήσει την έρευνα για την αμαρτωλή περίοδο 1999-2000. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που ανοίγει ο φάκελος με τις μετοχές-«φούσκες», ενώ κάθονται ξανά στο εδώλιο οι υπεύθυνοι για την υπόθεση της ΔΕΚΑ.


Σχολιάστε εδώ