Φαύλος κύκλος

Δεν χρειάζονταν, βέβαια, οι εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου για να διαπιστώσουμε ότι τα δύο κόμματα της διακυβέρνησης βρίσκονται σε κρίση.
Όμως είναι η πρώτη φορά, μεταπολιτευτικά, όπου λίγες μέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα αντί να υπάρχει ένα «νέο ξεκίνημα» για τα δύο μεγάλα κόμματα, φθάσαμε στο σημείο να συζητάμε για «πρόωρες» εκλογές…
Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει τον δικό του «Γολγοθά». Γιατί δεν μπόρεσε να διαμορφώσει ούτε μια συγκεκριμένη πολιτική «ταυτότητα» ούτε μια ξεκάθαρη εναλλακτική πρόταση έναντι της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής της ΝΔ. Καθηλώθηκε με τον τρόπο αυτό σ’ όλα τα αρνητικά πεδία της περιόδου του «εκσυγχρονισμού» νομιμοποιώντας, στην ουσία, τις χειρότερες εκδοχές του: Τις συντηρητικές οικονομικές επιλογές και τα φαινόμενα της διαφθοράς.
Σ’ αυτό το πολιτικό «τέλμα» αναπτύχθηκαν οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι ατομικές πολιτικές που οδηγούν σήμερα το ΠΑΣΟΚ σε μια εσωτερική εμφύλια αντιπαράθεση που θα έχει ως πιθανότερο αποτέλεσμα τη σταδιακή του συρρίκνωση.
Η κυβερνητική παράταξη έχει τα δικά της, σοβαρά, προβλήματα. Από τη μια πλευρά αποδείχθηκε ανίκανη να προγραμματίσει την οικονομική της πολιτική, με συνέπεια να μας «απειλεί» με αύξηση του ΦΠΑ (τον οποίο δεν καταβάλλουν, όπως αποδείχθηκε, 100.000 περίπου επιχειρήσεις) και να δημιουργεί έναν νέο κύκλο ανασφάλειας.
Σ’ αυτόν προστίθεται ο κύκλος της πολιτικής ανασφάλειας. Γιατί οι άμετρες φιλοδοξίες ορισμένων βουλευτών της ΝΔ, που θεωρούν ατομικό τους δικαίωμα την ισόβια υπουργική τους «καρέκλα», τους οδηγούν σε απειλές και στη διατύπωση εκβιαστικών διλημμάτων προς τον πρωθυπουργό. Άλλωστε το «πολιτικό κενό» που διαμορφώνεται από την κρίση του ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει την όρεξη σε όλους εκείνους που «ονειρεύονται» τη διάσπαση των μεγάλων κομμάτων, ώστε να ρυθμίζουν την πολιτική ζωή μέσα από αδύναμα, «πολυκομματικά» κυβερνητικά σχήματα… Μια διαδικασία που η σύγχρονη πολιτική κρίση τη φέρνει ακόμα πιο κοντά.

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ