Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δδ Το… φλερτ με τις 5.200 μονάδες τείνει να εξελιχθεί σε… σχέση! Κάτι που κάθε άλλο παρά περίεργο είναι με βάση τη συμπεριφορά της αγοράς μας το τελευταίο διάστημα, σε μια συνέχεια της αξιοπρόσεκτης ψυχραιμίας που επέδειξε απέναντι στις αρνητικότατες διεθνείς συγκυρίες.
δδ Οι οιωνοί είναι θετικοί, τα ερωτήματα όμως είναι αρκετά. Με κυριότερο το κατά πόσον υπάρχουν ακόμα εφεδρείες! Κατά πόσον δηλαδή μπορεί το ΧΑ να περιμένει συνέχεια στην ανοδική κίνηση, στηριζόμενο στις εντός συνόρων εξελίξεις και ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και στις μεγάλες ευρωαγορές.
δδ Καθώς δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας το γεγονός πως όποτε χρειάστηκε να βρεθεί στήριξη ή ισορροπία στην αγορά, λόγω της πρόσφατης «καταιγίδας» στις διεθνείς αγορές, αυτή ήρθε αμέσως και ενίοτε… απλόχερα από τα χαρτιά-πρωταγωνιστές του 20άρη με πρώτες τις τράπεζες. Αίφνης, στο ξεκίνημα κιόλας αυτής της εβδομάδας το όλο παιχνίδι στηριζόταν στο ράλι της Εθνικής και της 3E. Άντε και στις επιδόσεις των Eurobank και Πειραιώς. Έτσι δουλειά δεν γίνεται σε βάθος χρόνου. Και μη βιαστείτε να χαρακτηρίσετε τον γράφοντα απαισιόδοξο ή αχάριστο! Εμείς πρώτοι από αυτήν εδώ τη στήλη γράφαμε για τις επιδόσεις της μεσαίας, για τα χαρτιά των «μικρών» που κράτησαν χαρακτήρα και έβαλαν τα γυαλιά στους μεγάλους. Μόλις την περασμένη Κυριακή λέγαμε μάλιστα πως μεγάλα ξένα funds παίρνουν θέσεις σε επιλεγμένους τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως εσαεί η αγορά θα στηρίζεται… μονόπαντα!
δδ Για το προσεχές διάστημα, μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε κατά πόσον θα υλοποιηθούν όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια που ακούγονται στους διαδρόμους της αγοράς και αφορούν σε πλείστα όσα επιχειρηματικά deals. Οι πλέον έμπειροι λένε πως περισσότερες πιθανότητες έχουμε να εκπλαγούμε από κάποια ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων εισηγμένης παρά από μια ανακοίνωση επιχειρηματικής συμφωνίας που θα κάνει αίσθηση. Δεν αποκλείουν κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε, όταν τους τελευταίους μήνες στην αγορά έχουν έρθει τα πάνω κάτω με τις σαρωτικές κινήσεις της Marfin αλλά και τις εντυπωσιακές κινήσεις μικρότερων εισηγμένων (π.χ. Yalco – Κλουκίνας Λάππας); Απλώς το μεταθέτουν για τις αρχές του νέου έτους.
δδ Εκείνο πάντως που σε καμία περίπτωση δεν θα ξενίσει κανέναν είναι η περαιτέρω διείσδυση των μεγάλων ξένων παικτών σε ολοένα και περισσότερους τίτλους, ίσως και πιο «περιφερειακούς» απ’ όσο φανταζόμαστε!
δδ Ο γράφων, πάντως, σκέφτεται σοβαρά να ακολουθήσει τη διαίσθηση παλαιού και αγαπητού σε όλους χρηματιστή ο οποίος εκτιμά πως για τις επόμενες 15 – 20 ημέρες όποιος θελήσει να βγάλει συμπεράσματα και ακολούθως να χαράξει πολιτική θα ρισκάρει αρκετά…
ΥΓ.: Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν διαβάζω τα σχόλια και τα ρεπορτάζ πολλών καλών συναδέλφων για την αγορά και βλέπω πως και αυτοί δεν μπορούν να αποβάλουν τη συνήθεια. Σχεδόν παντού διαβάζω λοιπόν σχόλια για τη Σοφοκλέους! Και πραγματικά χαίρομαι γιατί αυτό το Αθηνών και Χρηματιστηρίου μου κάθεται στο στομάχι!


Σχολιάστε εδώ