Στα πρόθυρα εμφυλίου το Πακιστάν

Η επιστροφή της στο Πακιστάν έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας που σύναψε με τον δικτάτορα στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ κι η οποία προβλέπει ότι ο δικτάτορας και στενός σύμμαχος των Αμερικανών θα ασκήσει για μια ακόμη τετραετία χρέη προέδρου, βγάζοντας όμως τη στρατιωτική στολή, ενώ στην Μπεναζίρ Μπούτο θα επιτραπεί να συμμετάσχει στις εκλογές του Ιανουαρίου διεκδικώντας την πρωθυπουργία, εκ μέρους του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν. Γιʼ αυτό τον λόγο παραγράφηκαν οι κατηγορίες για διαφθορά και διασπάθιση δημόσιου χρήματος με τις οποίες βαρυνόταν και δεν μπορούσε να μπει στη χώρα επί χρόνια. Η συμφωνία της Μπούτο με τον Μουσάραφ, προϊόν συνδιαλλαγής και μυστικών συνεννοήσεων, ανέτρεψε μεμιάς την εικόνα της ασυμβίβαστης αγωνίστριας της δημοκρατίας την οποία καλλιεργούσε η ίδια για τον εαυτό της. Στους ίδιους τους Πακιστανούς δημιούργησε αλγεινή εντύπωση. «Πρόσφατες δημοσκοπήσεις από το Διεθνές Δημοκρατικό Ινστιτούτο, ένα θινκ τανκ με έδρα την Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι η συμφωνία της με τον στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ για τη νομή της εξουσίας έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο κύρος της.
Η υποκινούμενη από τις ΗΠΑ επαναπροσέγγιση του προέδρου με την Μπούτο χαίρει αποδοχής κυρίως μεταξύ των δυτικών κυβερνήσεων», τόνιζαν ειρωνικά οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στις 19 Οκτώβρη, οι οποίοι στη συνέχεια μάλιστα ανέφεραν και την κατρακύλα της εκλογικής επιρροής της: 21% από 63% που είχε πριν από ένα χρόνο!
Η έλευση της Μπούτο στο Πακιστάν επιβλήθηκε από τους Αμερικάνους, ώστε να ξεπεράσουν τους δισταγμούς (και τίποτε περισσότερο) του Μουσάραφ και όσο το δυνατόν πιο άμεσα να αρχίσει μια επιχείρηση εξόντωσης των Ταλιμπάν, που έχουν βρει καταφύγιο στις δύσκολα προσπελάσιμες βορειοδυτικές επαρχίες της χώρας που συνορεύουν με το Αφγανιστάν. Η απόπειρα δολοφονίας της αποσκοπούσε στην παρεμπόδιση αυτού ακριβώς του σχεδίου (και όχι της αποκατάστασης της δημοκρατίας) που θέλουν να προωθήσουν οι Αμερικάνοι με την ενθρόνισή της στην πρωθυπουργία του Πακιστάν. Όσο για το λουτρό αίματος που ακολούθησε ήταν προάγγελος των αιματηρών μαχών που θα ξεκινήσουν, φέρνοντας τον εμφύλιο πιο κοντά..


Σχολιάστε εδώ