Πριν περάσει ένας χρόνος το Σύνταγμα δεν επιτρέπει εκλογές;

Έγκυρος νομικός, ο τέως υπουργός Δημόσιας Τάξης ξέρει ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν «δεμένα χέρια» για το επόμενο διάστημα και μέχρι να συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Και δεν είναι το ότι δεν έχει ψηφιστεί, όπως λέγεται, ακόμη ο νέος εκλογικός νόμος ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Είναι κυρίως διότι κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα, το οποίο (στο άρθρο 41) λέει ξεκάθαρα ότι η Βουλή που προήλθε από πρόωρες εκλογές, με επίκληση εθνικού θέματος, δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένας χρόνος από την ορκωμοσία των μελών της.

Άρα το όσα γράφτηκαν αυτές τις μέρες για εκλογές την άνοιξη, με αφορμή το Σκοπιανό, είναι μάλλον διαρροές που όχι μόνο μεταφέρονται από «φερέφωνα», αλλά προέρχονται και από άσχετους.

Οι πρόωρες από υπηρεσιακή και ο σκόπελος της Αναθεώρησης

Η διάλυσή της Βουλής, σύμφωνα με το Σύνταγμα, μπορεί να γίνει μόνον αν καταψηφιστούν δύο κυβερνήσεις και δεν εξασφαλίζεται κυβερνητική σταθερότητα. Σε αυτήν, όμως, την περίπτωση ακολουθείται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών (άρθρο 37) που δίνονται στους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, η οποία, έπειτα από σύσκεψη με όλους τους αρχηγούς που γίνεται υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καταλήγει σε σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, που με επικεφαλής έναν από τους προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων θα είναι εκείνη που θα κάνει τις εκλογές.

Έτσι, όμως, θα χαθεί κάθε πλεονέκτημα αιφνιδιασμού από την κυβέρνηση, η οποία, εκτός αυτού, παραιτούμενη θα δώσει το χειρότερο μήνυμα στους ψηφοφόρους, αφού ο αρχηγός της θα φανεί ανίκανος να βάλει τάξη στο κόμμα του, έχοντας μάλιστα τόσο νωπή τη λαϊκή εντολή.

Επιπλέον η κυβέρνηση έχει μια ακόμη δυσκολία στο να προκαλέσει η ίδια τις εκλογές και αυτή είναι η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία εκκρεμεί και από το Σύνταγμα προβλέπεται ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην πρώτη Σύνοδο της Βουλής, η οποία επίσης τερματίζεται ουσιαστικά τον Ιούνιο, αλλά τυπικά τον Οκτώβριο του 2008.


Σχολιάστε εδώ