ΟΧΙ με 63,4% και στη σύνθετη ονομασία

Είναι μάλιστα αυτό το αίτημα τόσο σοβαρό, που όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση προχωρά στην αποδοχή σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων με την επί της ουσίας συναίνεση όλης της αντιπολίτευσης. Με συντριπτικά λοιπόν ποσοστά ο λαός απαιτεί αλλαγή στάσης απ’ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και τις φέρνει προ των ιστορικών ευθυνών τους.
Όπως συγκεκριμένα προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» η εταιρεία RASS -δημοσκόπηση πανελλαδική, τηλεφωνική, σε δείγμα σταθμισμένο 1001 ατόμων, στο διάστημα 23-24 Οκτώβρη- οι ερωτηθέντες και με ποσοστά υψηλότατα και μάλιστα διακομματικά:
• Λένε «ΟΧΙ» σε οποιονδήποτε συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας αλλά και γενικότερα στον χειρισμό του όλου θέματος.

Με ποσοστό 75,8% απαιτούν να μην αλλάξει η απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992, σύμφωνα με την οποία δεν αναγνωρίζουμε τα Σκόπια με ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του.
• Με ποσοστό 93,7% ζητούν να υπερασπιστεί η Ελλάδα το όνομα «Μακεδονία» και να μην επιτρέψει τη χρήση του απʼ τους Σκοπιανούς.
• Με ποσοστό 63,4% διαφωνούν με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία», επιλογή που χαρακτηρίζεται με ποσοστό 55,3% υποχώρηση.
• Με ποσοστό 89,1% απαιτούν την άσκηση βέτο στην ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αν το όνομά τους περιέχει τη λέξη «Μακεδονία».
• Κατά πλειοψηφία τάσσονται υπέρ των έως τώρα χειρισμών της Ντ. Μπακογιάννη και του Κ. Καραμανλή, όχι όμως και υπέρ των κυβερνητικών χειρισμών.
• Με ποσοστό 64,4% απορρίπτουν την προσφυγή σε εκλογές, αν οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο.
«Όχι» και σε σύνθετη ονομασία
Έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία να επισημανθεί πως διακομματικά η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων απορρίπτει και την αλλαγή της απόφασης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992, υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, αλλά και τη σύνθετη ονομασία, την οποία ωστόσο συζητά πλέον η κυβέρνηση, έχοντας και τη συναίνεση του συνόλου της αντιπολίτευσης.
Κατ’ αρχάς (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) είναι εξαιρετικά μεγάλο το ποσοστό όσων δηλώνουν πως τους ενδιαφέρει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και ανέρχεται στο 84,2%, έναντι του 15,8% που απαντά ότι δεν ενδιαφέρεται για το θέμα.
«ΟΧΙ» στην αλλαγή της απόφασης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών λέει το 80%, έναντι του 19,3% που δέχεται την αλλαγή της απόφασης (ΠΙΝΑΚΕΣ 2 και 3). Και μάλιστα αυτό το «όχι» είναι διακομματικό, αφού οι οπαδοί όλων των κομμάτων με ίδια περίπου ποσοστά παίρνουν αυτήν τη θέση.
Άλλωστε (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) ένα συντριπτικό 93,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα δικαιούται να υπερασπιστεί το όνομα «Μακεδονία» και να μην επιτρέψει τη χρήση του απʼ τους Σκοπιανούς.
Σε ό,τι αφορά πιο συγκεκριμένα τη σύνθετη ονομασία (ΠΙΝΑΚΕΣ 5 και 6), μόνο το 34,8% την αποδέχεται, αντίθετα το 63,4% την απορρίπτει. Και σε αυτήν τη θέση υπάρχει διακομματική συμφωνία, αφού με παρόμοια ποσοστά οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων απορρίπτουν τη σύνθετη ονομασία.
Με ποσοστό 55,3% (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) μια αποδοχή σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια χαρακτηρίζεται ένδειξη υποχώρησης. Ενώ ένα 39,9% τη θεωρεί ώριμη στάση με στόχο την επίλυση του προβλήματος.
Υπέρ του βέτο, αν…
Επίσης, με συντριπτικά ποσοστά (ΠΙΝΑΚΕΣ 8 και 9) και διακομματικά οι ερωτηθέντες ζητούν να ασκήσει η Ελλάδα το δικαίωμα του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αν το όνομά τους περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
Υπέρ του βέτο τάσσεται το 89,1%, ενώ διαφωνεί μόνο το 8,8%.
Βέτο (ΠΙΝΑΚΑΣ 10) ζητά και το 77,5%, αν τα Σκόπια αρνηθούν σύνθετη ονομασία. Το 36,8% τάσσεται υπέρ του να σταματήσει η Ελλάδα την οικονομική βοήθεια προς τα Σκόπια. Μόνο το 9,2% λέει να δεχτούμε όποια ονομασία προταθεί απʼ τη διεθνή κοινότητα.
Πάντως, έστω και με μικρές διαφορές (ΠΙΝΑΚΑΣ 11), οι ερωτηθέντες δηλώνουν ικανοποίηση απ’ τους χειρισμούς της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη (50,6% έναντι του 40,8%) και του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή (46,9% έναντι του 45,2%) για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Αλλά την ίδια στιγμή με ποσοστά 50% έναντι 42,2%, δηλώνουν μη ικανοποιημένοι απʼ τους χειρισμούς της κυβέρνησης…
Φοβούνται το πολιτικό κόστος…
Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως (ΠΙΝΑΚΑΣ 12) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ασκεί κριτική στους χειρισμούς των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων στο θέμα αυτό. Τους καταλογίζει είτε μετακύλιση της ευθύνης στην επόμενη κυβέρνηση (56,1%) είτε φόβο του πολιτικού κόστους (45,9%), ενώ το 25,5% επιρρίπτει ευθύνη στη διεθνή κοινότητα για τη διαιώνισή του και το 11,7% στην αδιαλλαξία των Σκοπίων.
Άλλωστε, (ΠΙΝΑΚΑΣ 13) το 66,1% πιστεύει πως απʼ την καθυστέρηση συμφωνίας ωφελούνται τα Σκόπια και μόνο το 14,1% πιστεύει ότι ωφελείται η χώρα μας.
«Όχι» σε εκλογές
εξαιτίας του Σκοπιανού
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο (ΠΙΝΑΚΕΣ 14 και 15) είναι και το ότι οι δύο στους τρεις, συγκεκριμένα το 64,4%, δεν θέλουν πρόωρες εκλογές εξαιτίας ενός πιθανού αδιεξόδου στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Πρόωρες εκλογές ζητά το 29,4%.
Και εδώ αυτή η άρνηση των πρόωρων εκλογών με αιτία το Σκοπιανό είναι διακομματική, με ένα συγκριτικά ποσοστό μεγαλύτερο (35,6%) οπαδών του ΠΑΣΟΚ να τάσσονται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες…


Σχολιάστε εδώ