Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

–Πόσα εκ των καταστημάτων του εμπορικού δικτύου υπό την επωνυμία της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ανήκαν κατά την εξαγορά της απευθείας στην εν λόγω εταιρεία και πόσα λειτουργούσαν με τη μέθοδο του «franchise».

–Ποια ήταν κατά την περίοδο εξαγοράς της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ τα χρέη ανά κατηγορία των εμπορικών καταστημάτων του δικτύου της, τόσο προς την ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ όσο και προς τρίτους (τράπεζες κ.λπ.) και ποια είναι τα αντίστοιχα ανά κατηγορία χρέη σήμερα.

> Προβλήματα στη λειτουργία των ιατροδικαστικών υπηρεσιών αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος. Το φαινόμενο στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στη Λάρισα έχει πάρει έντονες διαστάσεις λόγω των ελλείψεων σε ιατροδικαστές και βοηθητικό προσωπικό. Εντονότερο είναι το πρόβλημα τα Σαββατοκύριακα, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα εφημερίας των ιατροδικαστών. Τονίζεται ότι με αφορμή θανάτους αλλοδαπών στην Ελλάδα η χώρα εκτίθεται στο εξωτερικό από δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ για ελλείψεις σε υποδομές ιατροδικαστικών υπηρεσιών και επιστημονικού προσωπικού.

> Με λουκέτο απειλούνται εξαιτίας της υποχρηματοδότησης οι 405 Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του προγράμματος «Ψυχαργώ», επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης. Οι μονάδες που φιλοξενούν συνολικά 3.000 ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης υπολειτουργούν, αφού εδώ και μήνες μένουν απλήρωτα φως, νερό, τηλέφωνα, εισφορές στο ΙΚΑ και οι αμοιβές 2.300 εργαζομένων, ενώ περισσότερες από 50 είναι οι αγωγές για αδυναμία πληρωμών ενοικίων, προμηθευτών και εργαζομένων.

> Την ίδρυση τμήματος τροχαίας για τους δήμους Αχαρνών, Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής και Ασπροπύργου, όπου υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα, υποστηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου. Σημειώνει ότι η έλλειψη ελέγχου έχει δημιουργήσει ασυδοσία με αποτέλεσμα εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα, ενώ η τροχαία Νέας Ιωνίας όπου ανήκουν οι συγκεκριμένοι δήμοι έχει στην ευθύνη της και άλλους 14 δήμους με αποτέλεσμα η παρουσία της στην περιοχή να είναι ελάχιστη και αναποτελεσματική.

> Για μισθολογικές ανισότητες που παρατηρούνται στο Δημόσιο ανάμεσα σε παρεμφερείς κλάδους, ερωτούν τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, Α. Κανταρτζής και Ελ. Παντελάκη. Παράδειγμα αυτής της «άδικης διασπαστικής εισοδηματικής πολιτικής», όπως τη χαρακτηρίζουν, αποτελούν οι αμοιβές των γεωλόγων που εργάζονται στις διάφορες τεχνικές υπηρεσίες της χώρας, οι οποίες είναι πολύ μικρότερες από τις αμοιβές των μηχανικών των ΑΕΙ αλλά και των ΤΕΙ που δουλεύουν στον ίδιο χώρο με το ίδιο αντικείμενο.

> Καθυστέρηση στα έργα υποδομής αεροδρομίων στις Κυκλάδες καταγράφει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας. Ερωτά ποιες είναι οι προτεραιότητες του σχεδιασμού, σε ποια έργα αφορούν, σε ποια χρηματοδοτικά προγράμματα εντάσσονται και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

> Την πρακτική των τραπεζικών ιδρυμάτων, που παρά τη σωρεία δικαστικών αποφάσεων εξακολουθούν να βάζουν χαράτσι στους καταναλωτές, καταδικάζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Αλευράς και ζητά να μπει φραγμός σε αυτήν την παρανομία. Αναφέρεται σε 14 χρεώσεις που επιβάλλονται σε κατηγορίες συναλλαγών των καταναλωτών με τις τράπεζες, οι οποίες ύστερα από συλλογικές αγωγές καταναλωτικών οργανώσεων έχουν κριθεί καταχρηστικές από τα δικαστήρια.

> Την επάνδρωση του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στα Γιαννιτσά ζητά η βουλευτής της ΝΔ Πόπη Φουντουκίδου. Σημειώνει ότι οι 32.000 κάτοικοι του δήμου, αριθμός που αυξάνεται με τους παλλινοστούντες και τους εργάτες γης, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, όπως καθυστερήσεις στην αλληλογραφία, ουρές στον πάγκο εξυπηρέτησης πολιτών, εκνευρισμούς κ.λπ., καταστάσεις που δεν επιλύονται πρόχειρα με την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων.

> Να συνδεθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το κεντρικό σύστημα ελέγχου ώστε να επιτευχθεί η ασφαλής κίνηση στον Θερμαϊκό κόλπο ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης, τονίζοντας ότι η πρόσφατη σύγκρουση πλοίων στη θαλάσσια περιοχή αποτελεί το τρίτο ατύχημα μέσα σε λίγο χρόνο.

> Σχετικά με τις τεράστιες δαπάνες για φάρμακα στην Ελλάδα ερωτά τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Σκουλάς. Προτείνει να υπάρξει αντίδραση στις παράλληλες εξαγωγές και χρονοδιάγραμμα στη μηχανοργάνωση των Ταμείων προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης.

> Τον κώδωνα του κινδύνου, δέκα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε 16.600 στρέμματα του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, κρούει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Αράπογλου, καθώς τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας χαρακτηρίζονται από ελάχιστα έως ανεπαρκή.

> Μεγάλου μεγέθους οικολογική καταστροφή στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας και Σ. Καλαντίδου. Αναφέρονται σε σκουπιδότοπο πλησίον στρατοπέδου όπου εκτός των άλλων απορριμμάτων υπάρχουν στρατιωτικά εκπαιδευτικά βλήματα και αντιαρματικά «Milan», που δημιουργούν κίνδυνο να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής από τοξικά απόβλητα με επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

> Αν γίνονται έλεγχοι και μετρήσεις του επιπέδου τοξικότητας της ατμόσφαιρας στις περιοχές των Βαλκανίων που βρίσκονται έλληνες στρατιώτες εξαιτίας της ύπαρξης απεμπλουτισμένου ουρανίου, ρωτούν τον υπουργό Άμυνας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καχριμάκης, Μιχ. Τιμοσίδης, Αλ. Αθανασιάδης και Βασίλης Οικονόμου.

> Στοχεύει η κυβέρνηση να επιβάλει πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου για να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές από την εξίσωση του καυσίμου θέρμανσης και κίνησης ζητά να πληροφορηθεί από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης.


Σχολιάστε εδώ