Οι… άθλοι του Ηρακλή στον Alpha

Η, έπειτα από δύο μήνες, επανεμφάνιση του Δ. Κοντομηνά στο κανάλι είχε ως αποτέλεσμα να διώξει άρον άρον τον μέχρι πρότινος… κολλητό του Ηρακλή Φιδετζή (που έκανε αντιπρόεδρο της ΔΕΜΚΟ) από το τιμόνι του καναλιού και τους Αμερικανούς που εκπροσωπούσε! Θέση στην οποία τον είχε τοποθετήσει ο ίδιος ο Δ. Κοντομηνάς, λίγο μετά την απομάκρυνση (τον Δεκέμβριο του 2005), του άλλου νομικού συμβούλου, Λαυρέντη Αλβέρτη. Ο Δ. Κοντομηνάς ξαναπαίρνει τα ηνία.
Η πρώτη σύγκρουση έγινε την προπερασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή και κορυφώθηκε προχθές, την Τετάρτη, όταν οι φωνές ακούγονταν στους διαδρόμους του ορόφου όπου βρίσκεται το προσωπικό γραφείο του κ. Κοντομηνά. Η κατάληξη ήταν να δείξει την πόρτα εξόδου στον μικρόσωμο Ηρακλή… που από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στην Κάντζα ήταν το μεγάλο ερωτηματικό, για το τι εκπροσωπούσε και ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος που ο Κοντομηνάς τον έκανε «Νο 2» μετά απ’ αυτόν, ύστερα από τις εκκαθαρίσεις που έγιναν, με την απομάκρυνση όλης της ομάδας που είχε χρόνια δίπλα του το μεγάλο αφεντικό (Ψαρράς, Αλβέρτης κ.ά.).
Στον Φιδετζή μέχρι της εκδίωξής του απευθύνονταν όλοι… Τι ακριβώς συνέβη και επήλθε η ρήξη είναι άγνωστο. Τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή.
Η αποδυνάμωση του Φιδετζή ήρθε να διαψεύσει όλες τις εικασίες και τις εκτιμήσεις που κυκλοφορούν, ότι ο Δημήτρης Κοντομηνάς έχει πουλήσει το κανάλι. Τελικά ο Κοντομηνάς παραμένει το μεγάλο αφεντικό.
Ο Δ. Κοντομηνάς για τελευταία φορά εμφανίστηκε στις 15 Ιουλίου στο κανάλι και μετά έκανε διακοπές. Με την επιστροφή του στην Αθήνα συγκάλεσε συσκέψεις την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη, στις οποίες υπήρξε έντονη πιέση και δημιουργήθηκαν αντιπαραθέσεις. Το πρωί της Τετάρτης όλα είχαν ξεκαθαρίσει και ο Η. Φιδετζής ήταν πλέον παρελθόν. Πρώτοι το έμαθαν οι Χιώτης, Ζαχαρέα, Λαζόπουλος, Χουλιάρας και Σουβατζής. Ο τελευταίος, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ήταν και το πρόσωπο που είχε δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από τον Ηρακλή Φιδετζή. Για τον λόγο της αποχώρησης υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις. Η πρώτη είναι οικονομικού περιεχομένου. Οι αμερικανοί επενδυτές που φέρεται να εκπροσωπούσε ο Η. Φιδετζής δεν ήρθαν, ούτε και τα πολυπόθητα κεφάλαιά τους. Μια άλλη ερμηνεία είναι πως οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν για το πλάνο ανάπτυξης, δηλαδή για τις συνεργασίες που πρότεινε ο Η. Φιδετζής. Η τρίτη εκτίμηση είναι πως προέκυψε κάποιο σοβαρό οικονομικό ζήτημα – ακούστηκαν φήμες για πλαστά τιμολόγια και μεγάλα ελλείμματα που δεν δικαιολογούνται. Αλλά ούτε και κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται.
Πρόταση από το RTL
«Με συγχωρείτε που απουσίαζα τους τελευταίους δύο μήνες. Τα όσα έγιναν δεν με εκφράζουν», φέρεται να είπε στους συνεργάτες τους, ανακοινώνοντας την απομάκρυνση Φιδετζή, ο Δ. Κοντομηνάς στις πρώτες συζητήσεις του, ενώ δεσμεύτηκε πως εκείνος θα έχει τον έλεγχο και πως δεν θα υπάρξει κάποιος άλλος «βασικός μέτοχος» με ποσοστό 30%, όπως σχεδιαζόταν. Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για κάποια μικρή μειοψηφική συμμετοχή. Υπάρχει μια πρόταση από το RTL για αγορά ποσοστού, χωρίς όμως προοπτικές συμφωνίας.
Οι ζημίες των 180 εκατ. ευρώ
Η οικονομική πορεία του σταθμού (όπως φαίνεται στον πίνακα) δεν είναι ως τώρα η προσδοκώμενη, παρά τις αλλεπάλληλες αλλαγές στη διοίκηση. Οι συνολικές ζημίες το 2006 ανέρχονταν σε 180 εκατ. ευρώ, και συνεχίζονται έστω και με χαμηλότερο ρυθμό. Η προηγούμενη διοίκηση Φιδετζή εκτιμούσε πως οι ζημίες της χρήσης θα μειώνονταν σε 10 εκατ. ευρώ, ενώ είχε ελπίδες και για 8 εκατ. ευρώ. Όπως και να έχει, και το κόστος λειτουργίας παραμένει υψηλό, παρά τις περικοπές, και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια διαφορετική πολιτική.
Εξώδικο για επιστροφή
της Στάη
Το επόμενο διάστημα αναμένεται ένα κύμα αποχωρήσεων, κυρίως από το οικονομικό τμήμα, ενώ αλλαγές στο ειδησεογραφικό δεν προβλέπονται προς το παρόν. Το ερώτημα είναι αν θα επιστρέψει η Έλλη Στάη. Την περιμένουν την επομένη των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, στις 12 Νοεμβρίου, ενώ ήδη από τις 10 Οκτωβρίου τής είχε αποσταλεί, όπως είχαμε γράψει, σχετικό εξώδικο, με το οποίοτην καλούσαν σε διαπραγματεύσεις «καλή τη πίστη» για τη μείωση του συμφωνηθέντος τιμήματος. Ο Αlpha θεωρεί πως οι λόγοι που επικαλείται η Έλλη Στάη δεν είναι πραγματικοί, καθώς της είχαν αναθέσει τον πρώτο ρόλο στην παρουσίαση του κεντρικού δελτίου. Τέλος, μια και μιλάμε για παλιές ιστορίες, την περασμένη Τετάρτη αναβλήθηκε η εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε ο Ν. Ευυαγγελάτος εναντίον του καναλιού, για την ιδιωτική συμφωνία που είχε συνάψει με τον Δ. Κοντομηνά.
Το χρονικό των αποχωρήσεων
Η συμμετοχή των στελεχών στη διοίκηση του Alpha δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ως σήμερα έχουν απομακρυνθεί στενοί συνεργάτες του Δ. Κοντομηνά, όπως οι Ψαρράς και Αλβέρτης, αλλά και ισχυρά πρόσωπα της τηλεόρασης όπως οι Καλημέρης και Χατζηνικολάου. Το «χρονολόγιο» έχει ως εξής:
20.8.2003: Ο Σ. Θεοδωράκης, γενικός διευθυντής ειδήσεων ανακοινώνει την αποχώρησή του από τον Alpha.
2.2.2006: Ο Τζ. Καλημέρης αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Alpha «για προσωπικούς λόγους». Νέος διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος διατηρεί τη θέση του αντιπροέδρου και του γενικού διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης του καναλιού. Πρώτη εμφάνιση και για τον Ηρακλή Φιδετζή.
17.2.2006: Παραιτείται από τη θέση του προέδρου του Alpha ο Γ. Ψαρράς. Νέος πρόεδρος ο Ν. Χατζηνικολάου.
17.2.2007: Ο Alpha ανακοινώνει πως πρόεδρος του καναλιού αναλαμβάνει ο Δ. Κοντομηνάς και διευθύνων σύμβουλος ο Γ. Σουβατζής, χωρίς να υπάρχει παραίτηση Χατζηνικολάου. Ο έλεγχος του καναλιού περνάει στον Η. Φιδετζή.
24.10.2007: «Από το γραφείο του κ. Δημήτρη Κοντομηνά ανακοινώνεται ότι λύθηκε η συνεργασία των εταιρειών του ομίλου με τον δικηγόρο κ. Ηρακλή Φιδετζή», αναφέρει το δελτίο Τύπου του Alpha, για την απομάκρυνση του πρώην ισχυρού άνδρα του καναλιού.
Και βαφτίσια
Να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο ο Δημήτρης Κοντομηνάς βάφτισε τον όμορφο γιο της Μαρίας Νικόλτσιου, που, μετά τη συμμετοχή της για χρόνια στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, αναβαθμίστηκε σε παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων.


Σχολιάστε εδώ