Μητσοτάκης ο Σημίτης!

Η «τορπίλη» Σημίτη, όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επί της ουσίας προετοιμάζει από τώρα το έδαφος ώστε να μπορεί ανοικτά ο πρώην πρωθυπουργός να αμφισβητήσει ανά πάσα στιγμή τον Γιώργο Παπανδρέου (που μέχρι τώρα και με βάση τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι κερδίζει τη μάχη πιθανώς και από τον πρώτο γύρο), μετά την εκλογική αναμέτρηση, ενώ εκτιμούσαν πως διαχωρίζει αρκετά νωρίς τη θέση του από την όλη διαδικασία για να μπορεί να έχει ρόλο και λόγο στη συνέχεια, με «αυτόνομες» παρεμβάσεις ή και κινήσεις.
Πάντως τα σενάρια και οι προβληματισμοί για το «πού τελικά το πάει ο Κώστας Σημίτης» πύκνωσαν στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά και τη δεύτερη «κάθετη» παρέμβαση που έκανε από το Λονδίνο (σε διάλεξή του αυτήν τη φορά για την ΕΕ στο Κολέγιο της Αγίας Αικατερίνης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης), όπου αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα των Σκοπίων.
Ο κ. Σημίτης ευθυγραμμίστηκε ανοικτά και δημόσια με τη γραμμή Κώστα Μητσοτάκη και Ντόρας Μπακογιάννη, τασσόμενος υπέρ μιας λύσης με σύνθετη ονομασία (που θα περιέχει και τον όρο Μακεδονία). Προς επίρρωσιν μάλιστα αυτής της «ταύτισης» είναι και το γεγονός ότι, λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του Κ. Σημίτη για το Σκοπιανό, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ με δηλώσεις του (στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84) επαναδιατύπωσε τις γνωστές του απόψεις περί λύσης με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει και τον όρο «Μακεδονία». Τις ίδιες ώρες η Ντόρα Μπακογιάννη από την Άγκυρα (όπου είχε μεταβεί για τη Σύνοδο του ΟΣΕΠ), διοχέτευε προς τους δημοσιογράφους την ικανοποίησή της για τα όσα είπε ο κ. Σημίτης για το θέμα των Σκοπίων, υπογραμμίζοντας πως οι θέσεις που έχει διατυπώσει (κυρίως μέσα από τη συνέντευξή της στην «Καθημερινή της Κυριακής»), «βρίσκουν ανταπόκριση στον πολιτικό κόσμο».
Και η κίνηση αυτή του Κ. Σημίτη δεν θεωρείται τυχαία, ούτε έγινε χωρίς να έχει το βλέμμα στραμμένο και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.
Η δήλωση αυτή, που ακολούθησε την «τορπίλη» για τις εκλογικές διαδικασίες, έρχεται σε μια συγκυρία όπου ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει συνεχώς αναφορές στις ομιλίες του στο θέμα των Σκοπίων (στο Σπόρτινγκ, στο Αγρίνιο κ.α.), επιχειρώντας να κρατήσει τις αποστάσεις ανάμεσα στην αντιπολιτευτική γραμμή και την ουσία του θέματος. Ο κ. Παπανδρέου ανεβάζει τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, τονίζοντας πως «για την απώλεια της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας στο θέμα των Σκοπίων ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση. Η αδιαλλαξία που δείχνουν τα Σκόπια είναι προδιαγεγραμμένη συνέπεια των χειρισμών της κυβέρνησης…»
Πολλά στελέχη, μετά τις παρεμβάσεις του Κ. Σημίτη, αναρωτιούνται ποια θα είναι η τελική επιλογή του πρώην πρωθυπουργού: «Θα το παίξει Μητσοτάκης μέσα από το ΠΑΣΟΚ ή μήπως νομιμοποιεί με τις καταγγελίες του τη δρομολόγηση ενός νέου πολιτικού μορφώματος υπό την ομπρέλα του, που θα παίξει τον ρόλο του γκενσερικού κόμματος σε κυβερνήσεις συνεργασίας». Επίσης αναρωτιόντουσαν πώς τελικά θα κινηθεί από δω και πέρα ο Βαγ. Βενιζέλος, την ώρα που «ο άνθρωπος που είναι πίσω του κατήγγειλε όσο πιο καθαρά μπορούσε τις διαδικασίες».
Ο κ. Βενιζέλος βέβαια φρόντισε να πάρει αποστάσεις από την καταγγελία Σημίτη για τις δρομολογημένες διαδικασίες που και ο ίδιος είχε υιοθετήσει το 2004, αλλά και ψήφισε το νέο καταστατικό στο Συνέδριο του 2005, ωστόσο –όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ– αυτή «ήταν μια κίνηση ανάγκης, αφού και ο ίδιος συναίνεσε σε αυτήν τη διαδικασία στο Πολιτικό Συμβούλιο και είναι μέρος πλέον της όλης διαδικασίας». Πρόσθεταν πως αν δεν έπαιρνε έστω και τις στοιχειώδεις αποστάσεις, θα είχε τεράστια προβλήματα. Ωστόσο τα ίδια στελέχη δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο κ. Βενιζέλος στην πορεία ή να καταγγείλει την εκλογική διαδικασία πριν από την 11η Νοεμβρίου ή να φορτίζει το κλίμα με καταγγελίες (μητρώα μελών και φίλων, on line διαδικασία, εφορευτικές επιτροπές κ.ά.), ώστε αν ηττηθεί να καταγγείλει ευθέως και τη διαδικασία και το αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι το «Π» είχε αναλυτικά αναφερθεί σε αυτά τα σενάρια την περασμένη Κυριακή.
Πολλά στελέχη που κινούνται κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου υπογραμμίζουν ότι εδώ που έχουν πλέον φτάσει τα πράγματα και για να αποτραπούν οποιεσδήποτε καταγγελίες ή αμφισβητήσεις, θα πρέπει ο Γ. Παπανδρέου «να καθαρίσει την εκλογή από τον πρώτο γύρο και με διαφορά». Όπως τόνιζαν, στην περίπτωση που υπάρχει ένα οριακό υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου αποτέλεσμα, τα προβλήματα θα οξυνθούν και οι «αντιηγετικές κινήσεις θα φουντώνουν σε κάθε ευκαιρία».
Αυτό που συγκρατεί, για την ώρα τουλάχιστον, την πλευρά Σημίτη – Βενιζέλου να πάνε σε ρήξη από τώρα, είναι ότι πολλοί βουλευτές και στελέχη που συντάσσονται μαζί τους δεν θα ήθελαν να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ και να μπούνε σε μια αβέβαιη περιπέτεια που δύσκολα θα τους εξασφάλιζε ακόμα και την επανεκλογή τους. Η πλειοψηφία τους φαίνεται να επιλέγει, τουλάχιστον τώρα, να παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ και να «περιμένει στη γωνία το πρώτο στραβοπάτημα του Γ. Παπανδρέου». Ωστόσο, όπως τονίζουν έμπειρα κομματικά στελέχη «κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τι θα συμβεί αν υποβληθεί εκ των άνω η επιλογή της αποχώρησης εδώ και τώρα και η δημιουργία νέου κόμματος που θα έχει ισχυρή στήριξη από μερίδα των ΜΜΕ».
Στο μεταξύ ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε και την ανοικτή και μαζική στήριξη μιας από τις μεγαλύτερες Νομαρχιακές του Κόμματος, αυτής της Α΄ Αθήνας, όπου αρχικά φαινόταν να την ελέγχουν «οι εκσυγχρονιστές», μέσω των Λυμπερόπουλου, Κατσικαρέλη (που δούλευαν στο Οργανωτικό). Αρχικά στη Νομαρχιακή Επιτροπή παρουσιάστηκε ένα κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου. Ο συντονιστής όμως Μ. Μποτσάκης αντέδρασε και διαμήνυσε πως θα παραιτηθεί αν κατέβει αυτό το κείμενο. Προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε ένταση τα στελέχη που στηρίζουν τον Γ. Παπανδρέου, απέσυραν το κείμενο. Όμως λίγα εικοσιτετράωρα μετά, ο ίδιος ο κ. Μποτσάκης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο έφερε κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Βαγ. Βενιζέλου ζητώντας μάλιστα να υιοθετηθεί. Αποτέλεσμα ήταν να επανέλθει το κείμενο υπέρ της υποψηφιότητας του Γ. Παπανδρέου, το οποίο πέρασε με τεράστια πλειοψηφία.


Σχολιάστε εδώ