ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Πέραν του ότι τα όρια είναι αρκετά υψηλά, αφού κάθε βουλευτής μπορεί να κάνει δωρεάν τηλεφωνήματα από οκτώ σταθερές συνδέσεις που δικαιούνται, αξίας μέχρι 13.500 ευρώ τον χρόνο, ενώ η Βουλή του πληρώνει και λογαριασμούς κινητού μέχρι 250 ευρώ τον μήνα, είναι απαράδεκτη η απόφαση, γιατί με τη γενική ρύθμιση εκτίθενται όλοι οι βουλευτές, είτε είναι εντάξει είτε είναι «μπαταχτσήδες».

Από τη στιγμή που δεν γίνεται καμία διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που έκαναν τις υπερβάσεις και φόρτωσαν το «φέσι» στη Βουλή και σʼ αυτούς ήταν συνεπείς, η μπάλα τούς παίρνει όλους και ο πολίτης δικαιολογημένα στρέφεται εναντίον τους, αφού όλοι μαζί την ψήφισαν.

Το σκέφτηκε άραγε αυτό κανείς;

————–*—————

Ο Προκόπης γλίτωσε
τον Ζορμπά, που
ξαναβγαίνει στο
προσκήνιο

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν δέχτηκε τις αντισυνταγματικές προτάσεις του υπουργείου Οικονομίας, που ήθελαν να αντικαταστήσουν με εν ενεργεία δικαστή τον κ. Ζορμπά, ο οποίος έχει… μπει στην μπούκα ορισμένων στην κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες του στο θέμα των ομολόγων.

Η υπόθεση αυτή, πάντως, ξανάρχεται στην επιφάνεια, αφού πέντε μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας –οι «πράσινοι» Απ. Κακλαμάνης, Ε. Βενιζέλος και Φ. Πετσάλνικος, μαζί με τη Λιάνα Κανέλη του ΚΚΕ και τον Φώτη Κουβέλη του ΣΥΡΙΖΑ– επανέφεραν το αίτημα να κληθεί ο κ. Ζορμπάς, για να παρουσιάσει το πόρισμά του, όπως είχε συμφωνηθεί να γίνει στις 21 του περασμένου Αυγούστου. Συνεδρίαση, όμως, που δεν έγινε ποτέ γιατί προηγήθηκε η εσπευσμένη προκήρυξη των εκλογών.

Οι «πέντε» υποστηρίζουν ότι το αίτημά τους είναι υποχρεωτικά δεκτό, κάτι, όμως, που δεν ισχύει τώρα, αφού δεν αποτελούν τα 2/5 των μελών της Επιτροπής, καθώς μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ έχασε μία θέση στη σύνθεση της Επιτροπής, που καλύφθηκε από βουλευτή του ΛΑΟΣ από τον οποίο απέφυγαν να ζητήσουν να υπογράψει οι των τριών άλλων κομμάτων.

Μένει να φανεί αν ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Απόστολος Σταύρου θα μείνει σε αυτό το τυπικό ή θα το ξεπεράσει και θα καλέσει τον κ. Ζορμπά.

————–*—————

Ας καταθέσουν,
επιτέλους, και καμία
επερώτηση

Την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου θα γίνει η πρώτη αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Τότε προγραμματίστηκε η προ ημερησίας διάταξη συζήτηση, με αντικείμενο το περιβάλλον, που έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, που είναι και ο μόνος που μέχρι στιγμής ανέλαβε τέτοια πρωτοβουλία.

Τα άλλα κόμματα φαίνεται ότι κρατάνε δυνάμεις για τη συνέχεια, αν και το ΠΑΣΟΚ δείχνει να μην το αφορά το τι γίνεται στη Βουλή και οι περισσότεροι βουλευτές του, όπως και οι υπεύθυνοι της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, είναι απορροφημένοι ολοκληρωτικά από τα εσωτερικά τους.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει μόνον μια επερώτηση για το ΙΚΑ κι έτσι ο ανά Δευτέρα και Παρασκευή κοινοβουλευτικός έλεγχος γίνεται μόνον με ερωτήσεις και χωρίς μάλιστα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που είναι σαφώς περισσότεροι, να δείχνουν τον ίδιο ζήλο με αυτόν που δείχνουν οι συνάδελφοί τους από τα άλλα κόμματα.


Σχολιάστε εδώ