Η αλήθεια για τον ΟΠΑΠ

Μπορεί οι τζίροι να ξεπερνούσαν ετησίως τα δύο (2) δισ. ευρώ, αλλά –έστω και με δύο (2) δισ. ευρώ– μιλάμε για εξακόσια (600) εκατομμύρια ευρώ στην τριετία.

… προσφάτως πρώην διοίκηση της εταιρείας –ας συγχωρήσει ο αναγνώστης την ελαφρώς σκωπτική γραφή για ένα τόσης και τέτοιας, μείζονος σημασίας ζήτημα– τόλμησε και φαίνεται να πέτυχε το, περίπου, ακατόρθωτο. Στερούμενη υποδομών και μέσων, ανέλαβε να οδηγήσει ένα… υπερωκεάνιο χωρίς τις στοιχειώδεις έστω γνώσεις του… χρώματος της θάλασσας! Ναι, τα φραστικά σχήματα γράφονται «καθʼ υπερβολήν», όπως ακριβώς οι υπερβολές, που, εντελώς αιφνιδίως, ξαφνικά δηλαδή, κατά το παλαιόν άσμα άμα τη αποχωρήσει της (… προσφάτως πρώην) διοίκησης, παραμονές της απάντησης που καλείται να δώσει η κυβέρνηση στην ΕΕ για το θέμα του μονοπωλίου και με πλήρες «ξεσάλωμα» των παρανόμως δραστηριοποιούμενων στη χώρα μας εταιρειών και των εδώ παραφυάδων τους, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Αναγκαία, βεβαίως, και η υποσημείωση της απολύτως ομαλής μετάβασης στο καθεστώς διοργάνωσης, διενέργειας και διαχείρισης του Πάμε Στοίχημα από την ΟΠΑΠ ΑΕ, εν μέσω λαθών, παραλείψεων και σφαλμάτων «με ιδρώτα και αίμα», αλλά και με μπόλικο μεράκι από τους λίγους εκείνους που πίστεψαν στο τόλμημα και πολύ περισσότερο στην επιτυχία του.
Παράλληλα, βεβαίως, έτρεχε και ο περίφημος Δημόσιος Διεθνής Διαγωνισμός για τη συνολική τεχνολογική αναβάθμιση της
ΟΠΑΠ ΑΕ, που είχε το γνωστό άδοξο τέλος. Φυσικά και ανήκει στην απελθούσα διοίκηση η αντικειμενική ευθύνη της μη ολοκλήρωσης του διαγωνισμού. Δηλαδή η ευθύνη εκείνη που οφείλει κάποιος να αναλαμβάνει για λάθη ή παραλείψεις τρίτων προσώπων. Μόνο, όμως, η αντικειμενική ευθύνη, όπως την επιβάλλει η αίσθηση του χρέους, του καθήκοντος και της πολιτικής δεοντολογίας και ευπρέπειας. Ουδεμία, απολύτως, ευθύνη εξ υποκειμένου και γιʼ αυτόν τον ισχυρισμό του υπογράφοντος –όπως γνωρίζουν άριστα τα μέλη του παρόντος ΔΣ, πλην βεβαίως του μόλις αναλαβόντος τα καθήκοντά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου– αψευδείς μάρτυρες τα πρακτικά του ΔΣ και η ανταλλαγείσα σχετική αλληλογραφία με την αρμόδια Επιτροπή Διενέργειας και Αξιολόγησης του διαγωνισμού, αυστηρά και μόνο για την έγκαιρη και σε κάθε περίπτωση εμπρόθεσμη περαίωση του έργου που της είχε ανατεθεί. Όχι όψιμα, όχι… κατόπιν εορτής, αλλά τόσο σε χρόνο ανύποπτο, όσο και στον κρίσιμο εκείνο χρόνο, έτσι ώστε να αποδεικνύεται κατά τρόπο μη επιδεχόμενο διάψευσης ότι η απελθούσα (προσφάτως) διοίκηση, όχι μόνο «γρηγορούσε», αλλά και… «ξαγρυπνούσε». Για όσους, λοιπόν, ενδεχομένως απορούν, η απάντηση είναι κάθετη:
• Όχι, δεν πιάστηκε η (απελθούσα) διοίκηση στον ύπνο! Ακόμη και τώρα, όταν κοιμάται (βιολογικά) έχει τη συνείδηση ήσυχη και καθαρή. Μακάρι αυτό να ισχύει και για τον καθένα…
Μπροστά, λοιπόν, σε μια –αληθώς έκτακτης ανάγκης– κατάσταση (που δεν προεκλήθη από λάθη ή παραλείψεις της διοίκησης η οποία, επαναλαμβάνεται, ασφαλώς και φέρει αντικειμενική και μόνο ευθύνη), εγκαλείται σήμερα η (προσφάτως απελθούσα) διοίκηση όχι, μόνο, γιατί δεν άφησε τον ΟΠΑΠ έκθετο από πλευράς επιχειρησιακής συνέχειας (βλ. «λουκέτο», που πολλοί θα ζητωκραύγαζαν) αλλά και γιατί διασφάλισε τις προϋποθέσεις της εξελικτικής του πορείας. Εγκαλείται ότι εψεύσθη, ενώ ξεκάθαρα το επίσημο δελτίο Τύπου της ΟΠΑΠ ΑΕ –ευθύς με την υπογραφή της νέας σύμβασης, την 1/8/07– αναφέρει επιβάρυνση και με το κόστος συντήρησης. Συντήρηση που αυτονοήτως παρέχεται από την πρώτη ημέρα της μηχανογράφησης του ΟΠΑΠ, εδώ και δεκαεπτά χρόνια! Συντήρηση η οποία, εφεξής, δεν θα καλύπτει 6.500 τερματικές μηχανές (αρχικά), πλέον των 3.500 νέου τύπου που είχαν εμβολίμως προστεθεί, αλλά περίπου 30.000 τερματικές μηχανές.
Με καλύτερους, ειρήσθω εν παρόδω, όρους. Έτσι, στο πρόσθετο –κατά τους δημοσιογραφικούς «φωστήρες»– τίμημα, υπολογίζονται και γύρω στα 60 με 65 εκατομμύρια ευρώ που, ούτως ή άλλως, με βάση την παλιά σύμβαση θα έπρεπε να καταβληθούν. Αλλά, πώς αλήθεια να υπολογισθεί το συνολικό κόστος, αφού συναρτάται από προηγούμενες και αναγκαίες μελέτες εφαρμογής σε συνδυασμό με τον ακριβή χρόνο εισαγωγής νέων τεχνολογικών εφαρμογών κ.λπ. κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση, χρήσιμο θα ήταν για ορισμένες δημοσιογραφικές «γραφίδες» να μη θεωρούν ότι έχουν το αλάθητο του… ΟΠΑΠ-Α! Το αλάθητο ή το λαθεμένο των αποφάσεων που πήρε η διοίκηση (η προσφάτως απελθούσα) –με την εξαιρετικά πολύτιμη συμβολή σε επίπεδο διαπραγμάτευσης και από κοινού εισήγησης προς το έχον την αποφασιστική αρμοδιότητα ΔΣ δύο εκ των μελών του– θα πρέπει οι εν λόγω «γραφίδες» να το δουν «σφαιρικά», κατά τη δημοφιλή έκφραση.
Σφαιρικά; Ναι, σφαιρικά γιατί ενίοτε ο ανεμιστήρας της λάσπης εκτοξεύει το, ομοίως δημοφιλές, αυτό «προϊόν» επί δικαίους και αδίκους. Δικαίους ή αδίκους που, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιλέγουν τη διάσωση του μείζονος αγαθού. Και αυτό το αγαθό διεσώθη, μεν, πλην κάποιοι –δίκαιοι ή άδικοι– πληρώνουν τώρα το τίμημα της δημόσιας διαπόμπευσής τους.
Γιατί τις εταιρείες, και δη τις εξ αυτών εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά, δεν τις διοικούν οι πρωθυπουργοί (που βεβαίως μπορεί να χρεώνονται λαθεμένες επιλογές προσώπων άμεσα ή έμμεσα).
Ας αφήσουν, λοιπόν, οι «γραφίδες» ήσυχο τον πρωθυπουργό, γιατί δεν ήταν εκείνος που διοικούσε την ΟΠΑΠ ΑΕ ούτε εκείνος που ελάμβανε τις αποφάσεις. Αποφάσεις που, ενώ στους «τίτλους» δελτίου τηλεοπτικών ειδήσεων περιγράφονται ως… ξεσηκώσασες (sic) θύελλα αντιδράσεων –αλήθεια, από ποιους;– την ώρα που γράφονται αυτές οι σειρές (μεσημέρι της Πέμπτης) οι μόνες γνωστές είναι η συγχαρητήρια-ευχαριστήρια επιστολή προς την (προσφάτως απελθούσα) διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων της ΟΠΑΠ ΑΕ, καθώς και η εμμονή των γνωστών «γραφίδων» σε ρόλο Κλουζό.
Για να μην αγωνιούν, λοιπόν, αλλά και για να διευκολυνθούν στο έργο τους, θα υπάρξουν και άλλα… επεισόδια. Όχι κρυφά, αλλά ρητά κατονομαζόμενα στο δελτίο Τύπου της 1/8/07.
Για να μην αγωνιούν, λοιπόν, τα 100 ή τα 200 εκατομμύρια (ή και τα… 300 αν θέλουν οι «γραφίδες» για να έχουν να… παίζουν) πιάνουν τόπο και οδηγούν στη λεγόμενη απεξάρτηση.
Τα 600 εκατομμύρια ευρώ για 3 χρόνια και με την ΟΠΑΠ ΑΕ καθηλωμένη «επί τα αυτά» γιατί αποσιωπούνται; Ποιος ξέρει, ίσως γιατί «έτσι πρέπει», ίσως γιατί «έτσι εξυπηρετεί» η πολιτική σκοπιμότητα.
Όλα αυτά, όμως, σε τελική ανάλυση τα κρίνει και τα αξιολογεί ο αυθεντικός κριτής. Ούτε οι «γραφίδες» ούτε ασφαλώς ο υπογράφων. Τα κρίνει και τα αξιολογεί η επενδυτική κοινότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Και όσοι νομίζουν ότι πλήττουν τον πρωθυπουργό (αλίμονο αν προστιθέμεθα και εμείς οι ελάχιστοι, οι συγκυριακοί) ο
ΟΠΑΠ, η ΟΠΑΠ ΑΕ τι τους φταίει;


Σχολιάστε εδώ