ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ, ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΑΝΕ! «Ξεκατίνιασμα» των στελεχών του στις τηλεοράσεις, γελάει όλος ο κόσμος μαζί τους

Υποτίθεται ότι όρισαν την εκλογή προέδρου του κόμματος δύο ολόκληρους μήνες μετά τη συντριβή του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές της 16ης Σεπτεμβρίου, ώστε να αναζητήσουν με ψυχραιμία τα αίτια της ήττας, να διαμορφώσουν πολιτικές θέσεις που θα διορθώνουν τα λάθη τους, να καταρτιστούν ακόμη και αποκλίνοντα προγράμματα και πάνω στη βάση αυτή να σφυρηλατηθούν οι πολιτικές συμμαχίες και συσπειρώσεις γύρω από τον κάθε υποψήφιο και έτσι να πάμε στις εσωκομματικές εκλογές, που μόνο εσωκομματικές δεν είναι βέβαια καθώς ψηφίζουν μέχρι και οι περαστικοί.

Υποτίθεται! Γιατί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντί να συζητήσουν και να διαφωνήσουν πολιτικά έχουν ορμήσει να κατασπαράξουν ο ένας τον άλλον σαν λυσσασμένα σκυλιά! Και το χειρότερο, αντί τουλάχιστον να βγάζουν τα μάτια τους για πολιτικά θέματα αλληλοβρίζονται προσωπικά και «ξεκατινιάζονται» στα τηλεοπτικά κανάλια σαν εκείνα τα… «τσόκαρα» που μαλλιοτραβιούνται στις κουτσομπολίστικες εκπομπές. Έχουν χάσει κάθε αίσθηση όχι απλώς του μέτρου, αλλά και της υποτυπώδους αξιοπρέπειας.
Ούτε ο πιο έξαλλος πολιτικός της Δεξιάς δεν θα τολμούσε να ξεστομίσει τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύουν ανάμεσά τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – και ο κόσμος βέβαια έχει κάθε λόγο να πιστέψει ότι λένε αλήθεια, αφού αυτοί ξέρουν από τα μέσα την κατάσταση!
Λαμόγια, φασίστες, κλέφτες,
όργανα των συμφερόντων…
Αν ο αμίμητος Γιακουμάτος δεν είχε βιαστεί να πει την περιβόητη βλακεία «Το πράσινο καίει το πράσινο» για τις πυρκαγιές και έλεγε τώρα το ίδιο ρητό, αλλά για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, όλοι θα τον αποθεώναμε για τη λαϊκή θυμοσοφία του!
Φύρερ και Ντούτσε, δηλαδή Χίτλερ και Μουσολίνι κατά τον Θ. Πάγκαλο ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Γεμάτο λαμόγια το ΠΑΣΟΚ, κατά τον ίδιο. Πολλοί είναι αυτοί που στο ΠΑΣΟΚ πλούτισαν κατά τη διάρκεια της άσκησης της εξουσίας επιβεβαιώνει και η Βάσω Παπανδρέου. Αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να ερωτηθεί αν ο τρόπος ζωής του συνάδει με τα εισοδήματά του – αν τα πιάνει από σκοτεινές πηγές δηλαδή.
Επίσης το ΠΑΣΟΚ είναι γεμάτο συνωμότες, υπονομευτές και στελέχη που δρουν ως όργανα των συμφερόντων της διαπλοκής, μας πληροφορούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα κάτι ξέρουν αυτοί για τους συντρόφους τους, έτσι δεν είναι;
Κοντολογίς, δεν υπάρχει κατηγορία που να είχε απευθύνει η Δεξιά προς το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια και η οποία να μην επιβεβαιώνεται από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό! Τι χρείαν άλλην έχομεν μαρτύρων;
Δηλαδή, σοβαρά αυτό το κόμμα, στο οποίο οι μισοί αποκαλούν τους άλλους μισούς λαμόγια, συνωμότες, όργανα των «νταβατζήδων», κλέφτες κ.λπ. θα έχει το θράσος να ξαναπαρουσιαστεί ενώπιον του λαού και να ζητήσει να μας ξανακυβερνήσει, χωρίς προηγουμένως να αλλάξει ριζικά;
Σε λίγο θα παίξουν ξύλο
Όλος ο κόσμος απορεί αν τα στελέχη αυτού του κόμματος είναι δυνατόν να συνυπάρξουν και μετά τις εκλογές, όταν δείχνουν τώρα τόσο αβυσσαλέο μίσος ο ένας στον άλλον. Όλοι περιμένουν ότι από στιγμή σε στιγμή οι ΠΑΣΟΚτζήδες θα αρχίσουν να πιάνονται στα χέρια και να παίζουν ξύλο δημοσίως!
Παραλίγο άλλωστε να αρχίσουν να το κάνουν κι αυτό την Τρίτη στην Κοζάνη, όταν συνεδρίασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Η ένταση μεταξύ των φατριών ήταν στα ύψη, σκυλοβρίστηκαν με τον χειρότερο τρόπο, αλλά τα βρήκαν στο να πλακώσουν όλοι μαζί τα τηλεοπτικά συνεργεία που είχαν πάει για να τους μαγνητοσκοπήσουν ώστε να κάνει ο κόσμος χάζι και να γελάει με τους αλληλοσπαρασσόμενους ΠΑΣΟΚους.
Πραγματικοί Φαρισαίοι υποκριτές! Έδωσαν το κόμμα τους μόνοι τους βορά στις ύαινες των τηλεοπτικών καναλιών με τη γελοία, αμερικανική διαδικασία εκλογών που επέλεξε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και τώρα, που έγιναν ρεντίκολο σε όλη την Ελλάδα, τους έπιασε ξαφνικά ο… κομματικός πατριωτισμός και δέρνουν τα τηλεοπτικά συνεργεία που αποτυπώνουν απλώς όσα κάνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Μα τόσο σάπιοι είναι; Δεν το πονάει κανείς τους αυτό το κόμμα, στο οποίο ένας ολόκληρος λαός στήριξε κάποτε τα όνειρά του για μια καλύτερη ζωή, για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια; Δεν τους περνάει από το μυαλό ότι αντί να δέρνουν τα τηλεοπτικά συνεργεία είναι πολύ προτιμότερο να αλλάξουν αυτοί, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους;
Πορεία διάλυσης
Απόλυτο δίκιο έχει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, όταν δηλώνει ότι «χρειάζεται μεγάλη υπομονή και αντοχή να ακούσουμε ως υπαινιγμούς, ύβρεις, συκοφαντίες, δήθεν ερωτήσεις, που είναι ωμές προσβολές και να μην αντιδράσουμε».
Απόλυτο άδικο έχει όμως όταν προσθέτει πως «δυστυχώς, κάποιοι δηλητηριάζουν έναν μικρό αριθμό μικρών και μεσαίων στελεχών». Το δυστύχημα για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», όπως λέει ο λαός μας.
Δεν είναι «κάποιοι», αλλά σχεδόν όλοι στον ηγετικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ που κάνουν αυτήν τη δουλειά. Δεν «δηλητηριάζουν έναν μικρό αριθμό», αλλά σχεδόν το σύνολο των μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν «δηλητηριαστεί» δε μόνο «μικρά και μεσαία στελέχη», αλλά πάνω απ’ όλα πραγματικά στάζουν δηλητήριο όλα τα μεγάλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η δράση των οποίων προκαλεί διαρκώς ενισχυόμενες διαλυτικές τάσεις στο ΠΑΣΟΚ.
Φτάσαμε στο σημείο να βγαίνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σπ. Παπασπύρος και να λέει ότι «εγώ δεν θα μείνω στο ΠΑΣΟΚ, αν εκλεγεί ο Βενιζέλος». Δεν είναι ανεκτό να βγαίνει αρχικά, με ενυπόγραφη δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και γραμματέας της ΠΑΣΚΕ Γιάννης Παναγόπουλος και να διαβεβαιώνει ότι «δεν επιτρέπεται κανείς να χρησιμοποιεί την ΠΑΣΚΕ υπέρ οποιουδήποτε υποψηφίου» και την περασμένη εβδομάδα να δίνει κοινή συνέντευξη Τύπου με άλλους τέσσερις προέδρους ανώτατων συνδικαλιστικών φορέων και να τάσσεται ο ίδιος υπέρ του Γ. Παπανδρέου. Έτσι η διάσπαση και η αντιπαλότητα περνούν μέχρι κάτω, μέχρι το τελευταίο μέλος και οι πληγές που ανοίγουν δύσκολα επουλώνονται.
Η Δεξιά πάντως έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ στο «ψιλό» και λοιδορεί την κατάστασή του. «ΠΑΣΟΚωμωδία» ήταν ο χαρακτηριστικός κεντρικός τίτλος της «Απογευματινής» την Τρίτη, ενώ ο υπέρτιτλος έκανε λόγο για «φαινόμενα πολιτικού κανιβαλισμού στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Πανηγύριζε και η «Καθημερινή» με ανάλογο τρόπο: «Το ΠΑΣΟΚ από την πολιτική στη χλεύη».
Οι κίνδυνοι νοθείας και αστάθειας
Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, οι κίνδυνοι για το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του έχουν αυξηθεί πολύ και πρέπει εκ των προτέρων να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή τους.
Ο πρώτος και άμεσος κίνδυνος είναι φυσικά η νοθεία τη βραδιά των εκλογών της 11ης Νοεμβρίου. Ας μην υποκρινόμαστε, με το άσβεστο μίσος που χωρίζει πλέον τις δύο αντίπαλες παρατάξεις, τους παπανδρεϊκούς και τους βενεζιλικούς, είναι πλέον σίγουρο ότι αδίστακτα θα προχωρήσει σε νοθεία οποιοδήποτε από τα δύο εχθρικά στρατόπεδα, οπουδήποτε μπορέσει!
Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν θυμίζει καν τις βουλευτικές εκλογές που γίνονται σήμερα, αλλά τα ανώμαλα χρόνια των εκλογικών πραξικοπημάτων της δεκαετίας του ʼ50 και του ’60! Είναι αναγκαίο λοιπόν και οι δύο παρατάξεις να έχουν περισσότερους από έναν εκλογικούς αντιπροσώπους σε όλα ανεξαιρέτως τα εκλογικά κέντρα, ώστε η καταμέτρηση των ψήφων να γίνει με απολύτως διαφανή τρόπο ώστε το αποτέλεσμα που θα ανακοινώνεται ανά εκλογικό κέντρο να είναι αδιαμφισβήτητο και κοινά αποδεκτό.
Εννοείται ότι δεκάδες εκπρόσωποι των δύο αντιπάλων θα πρέπει να υπάρχουν στα κεντρικά γραφεία και μηχανισμούς, εκεί που θα γίνεται η άθροιση των ψήφων που θα στέλνονται από κάθε εκλογικό κέντρο, ώστε και για το συνολικό αποτέλεσμα να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά αμφιβολίας.
Θα αποτελούσε πραγματική πολιτική τραγωδία για το ΠΑΣΟΚ, αν τα μέλη του και οι οπαδοί του άρχιζαν να παίζουν μπουνιές στα εκλογικά κέντρα αμφισβητώντας το αποτέλεσμα ή αν η πληθώρα σοβαρών αλλά και γελοίων στελεχών, που επιβεβαιώθηκε ότι διαθέτει, αρχίσει να παρελαύνει στα τηλεοπτικά παράθυρα και να καταγγέλλει τους εσωκομματικούς αντιπάλους για νοθεία.
Η ανοικοδόμηση του ερειπίου
Έτσι κι αλλιώς ερείπιο θα είναι το κόμμα που θα παραλάβει ο πρόεδρος της 11ης Νοεμβρίου, με τον αυτοκαταστροφικό τρόπο που διεξήχθη ο προεκλογικός αγώνας του ΠΑΣΟΚ. Ας υπάρχουν τουλάχιστον οι υποτυπώδεις προϋποθέσεις ανασυγκρότησής του – και η θεμελιωδέστερη όλων είναι η μη αμφισβήτηση της νομιμότητας της εκλογής του προέδρου, η καθολική αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος ως αληθινού.
Ας μην ισχυριστεί κανείς ότι αυτό είναι «αυτονόητο». Τίποτα πλέον δεν είναι αυτονόητο στην ανελέητη εσωτερική διαπάλη στο ΠΑΣΟΚ, όπως μας δίδαξαν οι σαράντα μέρες εσωκομματικής σύγκρουσης. Τώρα κατάλαβε όλος ο ελληνικός λαός πως δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να ενώνει και να χωρίζει το ΠΑΣΟΚ περισσότερο από την εξουσία. Γιʼ αυτό και τώρα που δεν έχουν την κυβερνητική εξουσία που τους «φτιάχνει» όλους, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αισθάνονται ελεύθερα να βγάζουν ο ένας τα μάτια του άλλου, χωρίς καμιά συντροφική αναστολή.
Αδιαφορούν παντελώς για το ότι έτσι έχουν κάνει μέσα σε σαράντα μέρες πολύ μεγαλύτερο κακό στο κύρος του ΠΑΣΟΚ και έχουν μειώσει την επιρροή του πολύ περισσότερο από όσο μπόρεσε η ΝΔ σε τριάμισι ολόκληρα χρόνια. Το κακό είναι ότι τις συνέπειες δεν τις πληρώνουν αυτοί, αλλά ο πληγωμένος κόσμος των τριών εκατομμυρίων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και οι φουκαράδες που έλπιζαν να απαλλαγούν σύντομα από την κυβέρνηση της ΝΔ.


Σχολιάστε εδώ