Ανέβηκε στο 66,4% η παράσταση νίκης υπέρ του Γιώργου

Τα ευρήματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (τηλεφωνική, σε δείγμα 1001 ατόμων, σταθμισμένο, στις 23-24 Οκτώβρη) δείχνουν ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει ακόμα σοβαρό προβάδισμα έναντι του βασικού του αντιπάλου, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι έχουν πρόθεση να πάνε να ψηφίσουν στις 11 Νοέμβρη. Όμως αυτό το προβάδισμα έχει μειωθεί κατά 8 μονάδες περίπου, σε σύγκριση με έρευνα της ίδιας εταιρείας στις 9-10 Οκτώβρη.
Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2) στην πρόθεση ψήφου μεταξύ όσων δηλώνουν δυνάμει ψηφοφόροι των εσωκομματικών εκλογών της 11ης Νοέμβρη τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
• Γ. Παπανδρέου 57,4% έναντι 61,9%.
• Β. Βενιζέλος 31,5% έναντι 27,8%.
• Κ. Σκανδαλίδης 4,6% έναντι 4,7%.
Προκύπτει δηλαδή μια διαφορά 26 μονάδων έναντι 34 μονάδων που ήταν η αντίστοιχη διαφορά πριν από δύο εβδομάδες. Καθότι έχει πέσει κατά 4 μονάδες το ποσοστό του Παπανδρέου, ενώ έχει αυξηθεί κατά 4 μονάδες το ποσοστό του Βενιζέλου.
Βεβαίως, η υπέρ του Γ. Παπανδρέου διαφορά παραμένει μεγάλη και δεν αποκλείεται ακόμα και η εκλογή του απ’ τον πρώτο γύρο. Ωστόσο αυτή η μείωση της διαφοράς κατά 8 μονάδες μέσα σε δύο εβδομάδες κάτι σημαίνει. Περισσότερο μάλιστα που μείωση της διαφοράς προκύπτει και από άλλες έρευνες, ανεξάρτητα απ’ τα ποσοστά που δίνει κάθε εταιρεία.
Απομένει να παρατηρήσει κάποιος αν οι δύο εβδομάδες που απομένουν ως την 11η Νοέμβρη είναι αρκετές στον Β. Βενιζέλο να αντιστρέψει το δυσμενές γι’ αυτόν κλίμα ή τουλάχιστον να οδηγήσει την αναμέτρηση σε δεύτερο γύρο.
Βεβαίως, στην ανάλυση όλων των ερευνών θα πρέπει να λαμβάνει κάποιος υπόψη του το ασαφές ακόμα του εκλογικού σώματος που θα ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές. Διότι αυτήν τη στιγμή, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη όσους δηλώνουν πως θα πάνε να ψηφίσουν, θα πρέπει να υπολογίζουμε γύρω στα 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους!
Αριθμός που ωστόσο θεωρείται από υπερβολικός έως και απίθανος. Επίσης είναι εντυπωσιακό και ενδεικτικό του σκηνικού κινούμενης άμμου και το ότι αλλού εμφανίζεται μακράν μπροστά ο Γ. Παπανδρέου (Αττική, Αχαΐα, Κρήτη, γυναίκες, ηλικίες από 45 ετών και πάνω) και αλλού υπερέχει ο Β. Βενιζέλος (Θεσσαλονίκη, βόρεια Ελλάδα, ηλικίες από 18 έως 45). Οπότε και η στάθμιση είναι δύσκολη.
Μειωμένη εμφανίζεται επίσης η διαφορά και στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΕΣ 3 και 4) για την προτίμηση για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αν και αυτό το εύρημα έχει μικρή σημασία για το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού ούτε πρόθεση ψήφου είναι ούτε απαντά το εκλογικό σώμα της 11ης Νοέμβρη.
Οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα είναι:
• Γ. Παπανδρέου 39,4% έναντι 44,1% της προηγούμενης μέτρησης.
• Β. Βενιζέλος 31,5% έναντι 32,1%.
• Κ. Σκανδαλίδης 10,2% έναντι 13,3%.
Παρατηρείται δηλαδή μείωση κατά 4 μονάδες της υπεροχής του Γ. Παπανδρέου. Ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) η υπέρ του Παπανδρέου διαφορά είναι 19 μονάδες (52,9% έναντι 33,9%).
Αντίθετα, στην παράσταση νίκης (ΠΙΝΑΚΕΣ 6 και 7) η υπέρ του Γ. Παπανδρέου διαφορά διευρύνεται
Συγκεκριμένα, το 66,4% πιστεύει πως θα κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές ο Γ. Παπανδρέου και μόνο το 19,9% πιστεύει ότι θα κερδίσει ο Β. Βενιζέλος. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της RASS τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 53,7% έναντι 36,2%.
Κάτι που θεωρείται φυσιολογικό, αφού έχει εδραιωθεί η εκτίμηση πως νικητής των εκλογών θα αναδειχτεί ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ