Αλήθειες για την κρίση

Επίσης, το διακύβευμα της 11ης Νοεμβρίου δεν είναι η απάντηση στο γελοίο ερώτημα «ποιος νικά τον Κώστα Καραμανλή», όπως υποστηρίζουν οι πολιτικά αδαείς. Τον Κώστα Καραμανλή ένας θα τον «νικήσει» κι αυτός λέγεται «φθορά του χρόνου», που σημαίνει ότι όταν ολοκληρώσει τον επταετή κύκλο του στην εξουσία θα αρχίσει νομοτελειακά η ραγδαία φθορά του. Με άλλα λόγια, δεν θα τον «νικήσει» ο Παπανδρέου ή ο Βενιζέλος, αλλά ο «κύκλος της επταετίας», που με εξαίρεση την «ιδιόμορφη περίπτωση Μητσοτάκη» έχει καθολική ισχύ από το 1974 έως και σήμερα.
l Το πραγματικό διακύβευμα της 11ης Νοεμβρίου είναι ένα και μόνο ένα: Πώς το ΠΑΣΟΚ θα ανασυγκροτηθεί σε νικηφόρα κατεύθυνση και θα παρουσιάσει μια εναλλακτική λύση διακυβέρνησης, σαφή και προοδευτική, που θα πυροδοτήσει τη συγκρότηση ενός πλειοψηφικού κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος. Πέρα από το πραγματικό διακύβευμα, το άλλο ζητούμενο είναι η διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ να ηττηθεί με διαφορά 3,73 μονάδων. Με άλλα λόγια, εδώ το ζητούμενο είναι το «εύρος της ήττας» κι όχι η ήττα, η οποία έτσι ή αλλιώς είχε νομοτελειακό χαρακτήρα, καθότι στο εκλογικό σώμα η τάση για «παροχή δεύτερης ευκαιρίας» σε κάθε διακυβέρνηση είναι ισχυρότατη. Άρα στις εκλογές του 2007, όποιος κι αν ήταν ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, η ήττα ήταν αναπόφευκτη, όμως όχι και το «εύρος της ήττας», το οποίο εύρος δεν οφείλεται σε λάθη της προεκλογικής περιόδου, αφού δεκαεπτά μέρες πριν από τις κάλπες το βαρόμετρο της VPRC έδινε: ΝΔ 42%, ΠΑΣΟΚ 38%. Τα τελικά αποτελέσματα ελάχιστα διαφοροποιήθηκαν, δίνοντας στη ΝΔ 41,83% και στο ΠΑΣΟΚ 38,10%. Άρα το εύρος της ήττας οφείλεται σε αιτίες που προϋπήρξαν της προεκλογικής περιόδου.
l Οι αιτίες του «εύρους της ήττας» συνοπτικά αφορούν τον τρόπο διεύθυνσης του κόμματος και το «θολό» πολιτικό του μήνυμα, και επ’ αυτού υπήρχε πεδίο κριτικής στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά μόνο επ’ αυτού! Κατά τ’ άλλα, πραγματική ευκαιρία διεκδίκησης εκλογικής νίκης ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε, θα έχει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αν ηγηθεί αυτός. Επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος δικαιούται να διεκδικήσει την ηγεσία και κακώς ενοχοποιείται αυτή του η «πρωτοβουλία». Τέλος, η κρίση ηγεσίας που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το ενδυναμώσει ή να το αποδυναμώσει. Κι αυτό εξαρτάται από τη διαχείριση της κρίσης τόσο από την πλευρά Παπανδρέου όσο κι από την πλευρά Βενιζέλου. Εάν και στις δύο πλευρές επικρατήσει η λογική που λέει πως την επαύριον πρέπει να συνυπάρξουν δημιουργικά στο ίδιο πολιτικό σπίτι, τότε το τελευταίο εκβάν θα είναι θετικό, διαφορετικά ο νικητής θα παραλάβει τα ερείπια του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ